Če ministrica svojih besed ne more podkrepiti  dokazi, naj se opraviči, pravi Matić. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Če ministrica svojih besed ne more podkrepiti dokazi, naj se opraviči, pravi Matić. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
false
Bizjak Mlakarjeva meni, da je novela z določitvijo terminov predvajanja zgolj onemogočila nadaljnjo zlorabo kvot. Foto: BoBo

Ministrica je na četrtkovi seji DS-ja, na kateri so državni svetniki izglasovali veto na novelo zakona o medijih, med drugim poudarila, da je novela z določitvijo terminov predvajanja zgolj onemogočila nadaljnjo zlorabo kvot "nekaterih pomembnih lastnikov oziroma urednikov radiev, ki uporabljajo javne frekvence ali pa so celo javni uslužbenci RTV Slovenija, ki jo celo plačujemo z javnimi denarji".

.
Bizjak Mlakarjeva se je spraševala tudi o interesih urednikov. Takrat je dejala, da so "tokovi finančnih sredstev med tujimi založbami, lastniki medijev, uredniki, avtorji in soavtorji skladb ter odločevalci o tem, kaj se na radijskih postajah sploh vrti, in drugimi, vsebina licenčnih in drugih dogovorov celo pri nacionalni RTV Slovenija precej nejasni". "Prav tako je povsem nejasen tok denarja v tujino," je dodala.

Hoče dokaze ali opravičilo
"Ko ministrica za kulturo obtoži celo skupino ljudi, je prav, da te obtožbe vendarle konkretizira in predloži dokaze, na podlagi katerih je izrekla določene trditve,"
se je danes na to odzval poslanec SMC-ja Dragan Matić, nekdanji direktor državnega arhiva. Po njegovem mnenju je nekoliko neprimerno, da je poimensko nagovorila celo skupino ljudi in ob tem ni znano, kje iskati odgovornost.

Poleg tega bi morala ministrica, če sumi, da je bilo storjeno kakšno nezakonito dejanje, ukrepati in obvestiti pristojne organe ali pa javnost seznaniti z vsemi okoliščinami, je še poudaril. Po njegovih besedah gre namreč za dokaj konkretne obtožbe in pričakovati je, da imajo tudi konkretno podlago.

Tudi vodstvo RTV SLO je od ministrice že zahtevalo opravičilo. Če dokazov za izrečene obtožbe ministrica nima in je to povedala v žaru razprave, bi tudi po Matićevem mnenju bilo prav, da se opraviči.

MK: Korupcija ni bila omenjena
Na kulturnem ministrstvu pa so se odzvali, rekoč, da je ministrica v svojem govoru omenila Val 202, "pri čemer je uporabila konkretne podatke, ki kažejo na to, da se čez dan v omenjenem vzorcu predvaja le okoli 25 odstotkov slovenske glasbe, pa še del te se predvaja v angleškem jeziku".

Tuji glasbi, večinoma v angleškem jeziku, tako po njihovih besedah v dnevnem času pripada ves preostanek. Ob tem so spomnili, da je navedla podatke raziskave, ki ugotavlja, da je le 4,3 odstotka poslušalcev radia ponoči rednih.

"Iz tega se da ugotoviti, da glasba v slovenskem jeziku poslušalcem praktično ni dostopna. Korupcije v svojem govoru ministrica ni omenjala, kar pomeni, da gre v tem delu za povsem netočne navedbe," so sklenili.

DeSUS ji še vedno zaupa
Da dialog na seji DS-ja ni bil optimalen, je v izjavi novinarjem dejal tudi poslanec SD-ja Jan Škoberne, v DeSUS-u, od koder ministrica prihaja, pa pravijo, da Bizjak Mlakarjeva še vedno uživa njihovo zaupanje.

Z Bizjak Mlakarjevo, ki se je danes udeležila seje poslanske skupine, so poslanke in poslanci DeSUS-a spregovorili zlasti o vsebinskih predlogih, vezanih na delovanje resorja. Zaradi pomanjkanja časa po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše niso govorili o drugih temah.