Shod soočenja se je uradno začel na Prešernovem trgu ob 15. uri, kjer so se zvrstili govorci. Foto: BoBo
Shod soočenja se je uradno začel na Prešernovem trgu ob 15. uri, kjer so se zvrstili govorci. Foto: BoBo
Le peščica proti korupciji


Gibanje Kričač je skupaj z nekaterimi iniciativami in političnimi strankami na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravilo Shod soočenja s sistemsko korupcijo, ki se je začel ob 15. uri. Zbralo se je približno 200 ljudi, ki so potem odšli pred DZ.

V Kričaču zahtevajo "spremembe in osvoboditev naroda in sistemov izpod oblasti koruptivne politike in posameznikov, skupin, lobijev iz ozadja, ki vodijo pokvarjeno, brezčutno igro uničevanja našega gospodarstva, zdravstva, socialne države, igro uničevanja in kratenja svobode in dostojnega delovanja, dela, bivanja in življenja vseh državljanov in državljank ter prebivalcev, z izjemo njih samih, ki so zase dobro poskrbeli in skrbijo še naprej".

Ultimat vladi
Kot je dejal Marko Funkl iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, zahtevajo od vlade seznam ukrepov za boj proti korupciji do 31. marca. Če vlada zahteve ne bo izpolnila, je napovedal, da bodo v skladu z manifestom vseslovenske ljudske vstaje decembra 2012 zahtevali odstop vlade in razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Funkl je še dejal, da v Sloveniji skoraj vsak četrti živi na robu revščine, imamo več kot 130.000 brezposelnih in več kot 73 odstotkov mladih, ki delajo preko avtorskih in podjemnih pogodb, študentskega dela oziroma samostojnih podjetnikov. Vse to so razlogi, da so se pridružili protestom.

Slovenija nima načrta reševanja brezposelnih med mladimi, je dejal, poleg tega pa so razne vladne obljube o predstavniku mladih na vladi "zelo za lase privlečene", ker se je že zdaj med mladinskimi organizacijami začel boj, kdo bo ta predstavnik.

Brez reform ne bo uspešnega boja
Dokler v Sloveniji in v Evropi ne bodo izvedene temeljite reforme, ki bodo temeljile na širokih sistemskih varovalkah za preprečevanje korupcije in širokem družbenem soglasju, toliko časa bo boj proti korupciji neuspešen, pa je za Radio Slovenija povedal Peter Petrovčič iz gibanja Kričač.

Posebej vznemirljivo je stanje v zdravstvu. Odstopil je minister za zdravje, razpustila se je Iniciativa zdravnikov. Odstopil je tudi senat Komisije za preprečevanje korupcije, ki pa še ni izpolnil svoje obljube, da bo izdal poročilo o korupciji v zdravstvu, opozarjajo organizatorji protesta.

Od vlade zahtevajo konkreten program
Zato od vlade zahtevajo, naj nemudoma predstavi program boja proti korupciji v vseh sektorjih in segmentih javnega življenja. Pristojna telesa pa naj javnost seznanijo s tem, na kateri stopnji postopka so najbolj znani korupcijski primeri zadnjih let in kdaj lahko javnost pričakuje njihov konec.

Ljudi pozivajo, naj vztrajajo v boju proti korupciji, kajti v njihovem imenu se ne bo nihče bojeval.

Le peščica proti korupciji