Slovenija
false
Anja Kopač Mrak je dejala, da je socialni sporazum padel zaradi dobrega razloga. Foto: BoBo
false
Sprememba definicije minimalne plače je za delodajalce nesprejemljiva. Foto: BoBo
       Kljub trdemu delu za preživetje sebe in svoje družine morajo iskati pomoč pri Karitasu in Rdečem križu, po 20 letih pa jim bo končno priznan in izplačan dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo.       
 Andreja Poje o delavcih z minimalno plačo
Boris Koprivnikar
V Sloveniji imamo težave z razumevanjem realnega položaja, je dejal Boris Koprivnikar. Foto: BoBo
avtor: ZSSS
Andreja Poje je opozorila, da minimalna plača ni del socialnega sporazuma. Foto: BoBo
VIDEO
Socialni sporazum je pade...

Dodaj v

"Socialni sporazum je padel zaradi dobrega razloga"

Delodajalci nasprotujejo spremembi definicije minimalne plače
27. november 2015 ob 16:07,
zadnji poseg: 27. november 2015 ob 17:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Tri delodajalska združenja so zaradi spremembe definicije minimalne plače odstopila od socialnega sporazuma. Sindikati pozivajo k ponovnem premisleku in zanikajo kršenje sporazuma.

Ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak obžaluje odločitev delodajalcev, a "če je že padel socialni sporazum, mislim, da je padel za dober razlog, za spremembo definicije minimalne plače, ki je bila krivična do zaposlenih z najnižjimi dohodki".

"Dolgo časa je vlada s socialnima partnerjema gradila zaupanje. Po dolgih letih je vendarle vsem trem stranem uspelo podpisati socialni sporazum, zato danes, ko se je ta zrušil, vse tri strani nosimo enako odgovornost," je ocenila Kopač Mrakova, ki je ob tem spomnila, da so spremembe zakona o minimalni plači prek sindikatov s svojimi podpisi zahtevali državljani. Ko je bilo ministrstvo za delo o tem obveščeno, je sklicalo Ekonomsko-socialni svet, vendar se ga delodajalci niso želeli udeležiti, je sklenila.

Odstop delodajalcev
"Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Trgovinska zbornica Slovenije z današnjim dnem odstopamo od socialnega sporazuma za obdobje 2015-2016, ki smo ga podpisali 5. februarja 2015," so zapisali v sporočilu za javnost.

Obvestilo so že poslali premierju Miru Cerarju, ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak ter predsedniku Ekonomsko-socialnega sveta - to funkcijo trenutno opravlja predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Za zdaj iz socialnega sporazuma še ni izstopila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, vendar pa se bo v torek sestal njen upravni odbor in tedaj se lahko zgodi prav to.

Delodajalci so vse od sindikalne pobude za spremembo definicije minimalne plače, da se iz plače izključi dodatke za neugoden delovni čas, ter odločno opozarjali, da gre za kršitev socialnega sporazuma in bodo v primeru uveljavitve spremembe od socialnega sporazuma protestno odstopili.

Sindikati obžalujejo potezo delodajalcev
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in sindikalni konfederaciji Pergam ne vidijo nobenega upravičenega razloga za odstop delodajalcev. V socialnem sporazumu namreč nikjer niti z besedo ni omenjena minimalna plača in urejanje le-te, je pojasnila izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri ZSSS-ju Andreja Poje.

Pojetova je še dejala, da jih žalosti, ker so se delodajalci odločili za ta korak prav zaradi zakonske odprave neenake obravnave najranljivejših delavcev na trgu dela. "Kljub trdemu delu za preživetje sebe in svoje družine morajo iskati pomoč pri Karitasu in Rdečem križu, po 20 letih pa jim bo končno priznan in izplačan dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo," je sklenila.

Iz ZSSS-ja so tudi sporočili, da socialni sporazum določa veliko dobrega za vse podpisnike, poleg tega pa opozarjajo, da zaveze v tem sporazumu z odstopom delodajalcev tudi na davčnem področju ne veljajo več. Prizadevali si bodo za večjo obdavčitev kapitala in razbremenitev dela, saj "je kapital v Sloveniji podpovprečno obremenjen, delo in plače pa nadpovprečno".

Vsebina sporazuma predstavlja pomembno podlago za doseganje soglasja o sprejemanju sprememb in ukrepov na ključnih področjih, tako se je pomen pokazal pri umiku nedavnega predloga davčne reforme v malem, je pojasnil predsednik Pergama Jakob Počivalšek, ki je prav tako poudaril, da je bilo vprašanje minimalne plače iz socialnega sporazuma izpuščeno, zato ni mogoče, da bi sindikalna stran sporazum kršila.

Sindikalisti delodajalce pozivajo k ponovnem premisleku, hkrati pa pričakujejo, da bo vlada ne glede na odstop delodajalcev ostala zavezana dogovorjenemu v socialnem sporazumu.

Razumevanje realnega položaja
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po seji vlade odstop delodajalcev od socialnega sporazuma označil kot slab za skupno bivanje in stabilen razvoj, ki dejansko že poteka. "Ne moremo nikogar siliti v to, da ostane v dialogu, če tega ne želi," je dodal in ob tem poudaril, da "kaže, da imamo v državi težavo z razumevanjem realnega položaja, v katerem se nahajamo". Delodajalci tako zahtevajo dodatne razbremenitve, obenem pa delojemalci zahtevajo dodatne bonitete in višje plače, je opozoril.

Kršitev socialnega sporazuma?
"Socialni sporazum določa, da je potrebno o temeljnih vprašanjih s področja delovnopravne zakonodaje, zdravstva in pokojninskega zavarovanja ter plačnega sistema v javnem sektorju doseči soglasje vseh socialnih partnerjev, torej vlade, sindikatov in delodajalcev," so še sporočili in dodali, da sta z načinom sprejemanja enega temeljnih zakonov s področja delovnopravne zakonodaje dva socialna partnerja bistveno kršila vsaj tri določbe socialnega sporazuma, kar je povsem nespremenljivo.

"S takšnim načinom sprejema zakona je močno omajano zaupanje med socialnimi partnerji in onemogočen potek socialnega dialoga v naši državi," so sklenili.

Na sindikalni strani se s takšno razlago ne strinjajo, saj so vseskozi pojasnjevali, da socialni sporazum ni bil kršen, ker so zaradi nezmožnosti dogovora iz socialnega sporazuma namerno izpustili pogajanja o minimalni plači. Vlada, ki je spremembo definicije minimalne plače podprla, je izrazila obžalovanje, da dogovora med socialnimi partnerji ni bilo mogoče doseči.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 27.11.2015 ob 16:12
Kako veliko besed, ko hočejo povedati samo to, da bi radi, da delavci še dalje delajo za njih vikende in nočne izmene za jurja evrov bruto bruto.
unclub
# 27.11.2015 ob 16:25
Rad bi videl argumente tistih, ki dajete minuse. Moj brat hodi v službo skoraj vsako nedeljo. Pokličejo ga kadarkoli se jim zdi, pa ne dobi niti evra za to. Podjetje pa ima na miljone evrov dobička. On pa minimalno plačo. Pa ne mi govorit, da naj gre delat drugam, ker naš trg dela ni tako velik. In še enkrat poudarjam. PODJETJE IMA VEČ MILJONOV DOBIČKA!
jast123
# 27.11.2015 ob 16:18
Seveda bi delodajalci najraje videli, da bi delavci delali zastonj, oni pa bi še naprej tovorili denar v davčne oaze. Morda pa celo plačevali njim, da bi sploh lahko delali. Ta Smole misli, da bo iz Slovenije naredil Kitajsko ali pa še slabše.
ErikD
# 27.11.2015 ob 16:23
Kaj pa hočejo, da folk dela zastonj?
patria
# 27.11.2015 ob 16:20
Res so ubogi ti delodajalci , ker bodo sedaj pa za kakšen promil manj izkoriščali tiste delavce, ki jih že ves čas maximalno izkoriščajo, lopovi pokvarjeni , da jih ni sram pogledat delavcem v oči.
fah-q
# 27.11.2015 ob 16:50
Kakšen je smisel službe če z njo ne moreš plačat okroglo 15 kv.metrov na osebo, kupit 30 zajtrkov, kosil in večerij na mesec, plačat položnic, ter kupit in vzdrževat kak 3-7 let star avto in it na 2 tedna dopusta...ko ti ob temu ostane 200 eur mesečno se lahko pogovarjamo dalje...če pa menadžer in lastnik ne znata poskrbet za to sta zanič.
fah-q
# 27.11.2015 ob 16:28
Moj brat je delal in živel v 3 državah... na popolnoma isti poziciji, z istim delom v isti krovni firmi...pr nas-1900 bruto bruto, v Nemčiji 3300 bruto, v Luxemburgu 4700 bruto....Dopust? Pr nas 24 dni, v Nemčiji 38, v Luxemburgu 30...

Kje je razlika po njegovo? V tem, da mamo pr nas zanič delodajalce in in še bolj zanič šefe...zaposleni so pa ista pašta posod. Jaz sem živel in delal v 6 državah...in opažam isto. Če je delo podobne kvalitete potem lahko šepa le organizacija (delo šefa) ali prodaja za podobno ceno (spet delo vodstva)...

Če mamo torej zanič vodostvo naj bo tako tut plačano, če mamo lastnika brez vizije in pojma naj ima tudi tak dobiček.
cairns
# 27.11.2015 ob 16:43
Tri združenja delodajalcev odstopila od socialnega sporazuma

Ultimativni celj delodajalcev je itak uvedba suženjskega dela.
Park
# 27.11.2015 ob 17:05
Minimalna plača...

Dejstva:
-poslanec ima določeno plačo. Vsaka dodatna funkcija, vsako članstvo v nekem odboru, komisiji, uradne ure svoje lokalne pisarne,.. mu prinese dodaten denar.

-delavec ima določeno plačo. Vsaka dodatna funkcija, ki jo pravlja v službi, ali dodatne naloge, mu prinesejo točno enako plačo, kot tistemu, ki teh funkcij ne opravljajo. Za razliko od Avstrije, Nemčije, Britanije, USA... tam je vsako novo znanje, ki ga delavec pridobi, vsaka nove veščina dodatno plačana.

...slovenski delodajalci: tisti, ki so odstopili od sporazuma - ve se kdo so - in vsi vemo, da jim gre zelo dobro in, če tudi bi delavcu dali 100EUR plače več, se jim ne bi kaj poznalo v kapitalu.
Nekateri gredo v skrajnosti s tem dobičkom... ne vem, a boste žrli denar na koncu? Si puloverje iz njega pletli?! A ni važno, da podjetje dobro posluje, da ima dobiček... a je treba vsako leto postavljati višje cilje... to enostavno ne vzdrži.
cerera
# 27.11.2015 ob 18:02
MINIMALNA PLAČA V RSL: 790,73 eur

od tega dobri država prispevkov: 301,26 eur
od tega dobi država-akontacija dohodnine 54,52 eur
SKUPAJ PREJEMKI DRŽAVE. 355,68 eur

se vam zdi to normalno??
Dezmond
# 27.11.2015 ob 16:52
Delodajalci se bogatijo na račun izkoriščanja delavcev... ali kot je rekel Thomas Piketty: "zasebno bogastvo temelji na javni revščini."
fah-q
# 27.11.2015 ob 16:36
Pa še nekaj...odstopli so "taveliki"......in vsaj zaenkrat še ne mali podjetniki....ki bi edini lahko govorili o lastnih vložkih in rizikih.
ciracara
# 27.11.2015 ob 16:49
Ultimativni celj delodajalcev je itak uvedba suženjskega dela.

Mladinskih delovnih brigad..
cerera
# 27.11.2015 ob 16:24
KDO IMA KOGA TU ZA NORCA DRŽAVA DRŽAVLJANE!!

DZ je v torek namreč soglasno podprl sindikalni predlog spremembe definicije minimalne plače, s katerim so se iz nje izvzeli dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo.

Ma normalno da so vsi podprli sindikalni predlog. in prav je da delavec za svoje delo dobi tudi plačilo VENDAR PA ni pošteno in pravično in niti normalno, da bo država ponovno SLUŽILA NA ubogih delavcih!!! in delodajaclih in gospodarstvu zato da JU visoko leta.

TO JE TU PROBLEM!! OBDAVČITEV PLAČ!!, KI JE ABNORMALNO PREVISOKA!!
in država se smeji!! ma delavec bo ponovno od vsega tega dobil MINIMALNO kar se le da!!
38,20 %+ % akontacije dohodnine (lestvica, najmanj pa 16 %) OD bruto plače dobi država, TUDI OD NOČNIH, DNEVNIH PRAZNIČNIH.... !!

in to je žalostno, da država pehari in opehari delavno ljudstvo in ljudi, zato da sama lahko troši in brezskrbno živi.

Plačnik -- Delavec (prispevki in davki iz bruto plače)
Akontacija dohodnine 16 % oz. po lestvici!!
Prispevek za ZPIZ
15,50%
Prispevek za zdrav. zavarovanje
6,36%
Prispevek za zaposlovanje
0,14%
Prispevek za starševsko varstvo
0,10%
Plačnik -- Podjetje (prispevki in davki na bruto plače)
Prispevek za ZPIZ
8,85%
Prispevek za zdrav. zavarovanje
6,56%
Prispevek za zaposlovanje
0,06%
Prispevek za poškodbe pri delu
0,53%
Prispevek za starševsko varstvo
0,10%
SKUPAJ VSEH PRISPEVKOV 38,20 % + akontacija dohodnine!!!

sramota za državo.... dviguje minimalno plačo, dodatke izpostavi, zato da lahko služi na ubogih!!
Ma kaj mislite da smo od včeraj...
Nekateri ki sedijo v državnem zboru ne poznajo osnovnih dajatev in odločajo o tem kaj bomo plačevali.
Mi Delavčki skupaj z Delodajalci bomo ponovno potegnili TA KRATKO!!

GRE SE SAMO ZA TO DA DRŽAVA PRIDOBI PIZ IN AKONTACIJO DAVKA, DELAVČKI NE BOMO IMELI SKORAJ NIČ OD TEGA!!
Mindmaster
# 27.11.2015 ob 17:27
V resnih drzavah se vlada v minimalno placo sploh ne vtika. V resnih drzavah se o tem sindikati in delodajalci zmenijo sami.

Slovenija ni resna drzava. Slovenija ima skodljive in zlonamerne sindikate, ki jim je za delavce figo mar, skrbi pa jih samo lastna rit. In ko se jim zacne pod lastno ritjo kaditi, s prstom pokazejo na delodajalce in zacnejo opletati z marksisticnimi parolami.

Slovenija je talec sindikatov, zbudite se ze enkrat. Samo vsak peti zaposleni je clan sindikata, pa vseeno vsaka vlada klecne pred njimi, ce malo zaropotajo. Da, tudi Janseva, ki jo jugonostalgiki ne prebavljajo, je vsakic klecnila pred njimi.

Razumete, kaj to pomeni? Gospodarsko, davcno in delodajalsko zakonodajo vam doloca skupina ljudi, ki na to mesto ni bila izvoljena, niti jim tega mandata ne podeljuje 80% ljudi, ki vsak mesec zaradi njih placujejo oderuske socialne prispevke. Ampak ja, v bizarnem jugonostalgicnem svetu so za to krivi izkoriscevalski delodajalci, ki zivijo v vilah in namesto toaletnega papirja uporabljajo denar postenih delavcev.
Brajan
# 27.11.2015 ob 19:55
Sam sem delodajalec, se pa popolnoma strinjam s tem da morajo biti prazniki, nadure in ostala nestandardna dela izvzeta in plačana posebej.
Če delodajalec ne more ustvariti dobička s tem da delavcem normalno plača, potem je z njegovim poslom in strategijo nekaj močno narobe. Če so lahko konkurenčna podjetja v državah kot so Avstrija, Nemčija kjer so delavci bistveno večji "strošek" kot pri nas potem ni razloga da se to ne bi dalo tudi pri nas.
Uspešen poslovnež je tisti, ki ustvari zdravo delovno okolje kjer gredo dobiček in zadovoljstvo zaposlenih skupaj. Da ne govorimo da je zadovoljen delavec bistveno bolj produktiven kot tisti ki gre nerad delat.
leonis
# 27.11.2015 ob 17:44
Prihaja december,čas prazničnih nakupov, ko postanejo nakupovalni centri prave norišnice.Zadnje čase se itak uvajajo neki črni petki, late night shoppingi in podobno..., trgovine odprte do polnoči, vse skoraj zastonj sam da se proda.. Ker ob nedeljah in praznikih ni dovolj če je trgovina odprta dopoldne, so se spomnili da so zadnja leta odprte decembra do večera.V nekaterih trgovinah imajo zaposleni privilegij da lahko tudi ponoči polnijo police in čistijo.Vse lepo in prav,vsak se odloči sam za poklic ki ga opravlja,vendar potem tudi pričakuje da bo za to pošteno plačan, ne pa da mu delodajalci nedeljske in praznične nadure premaknejo v tedenske ure katere mora kasneje izkoristiti,ko delodajalcu odgovarja.
Podobne težave so tudi pri drugih poklicih,vendar je sedaj pri trgovcih idealna priložnost,da se uprejo temu (čeprav bi se lahko skupno vsi delavci uprli izkoriščevalcem).Sindikat bi moral začetek decembra organizirat 1 dan opozorilne stavke v trgovinah,če pa se sindikat ne bo premaknil, pa bi se morali nekako delavci sami oganizirati ter vsi izstopiti iz sindikatov.
mkrebs
# 27.11.2015 ob 19:41
Cerera,

MINIMALNA PLAČA V RSL: 790,73 eur

od tega dobri država prispevkov: 301,26 eur
od tega dobi država-akontacija dohodnine 54,52 eur
SKUPAJ PREJEMKI DRŽAVE. 355,68 eur

se vam zdi to normalno??

Napaka v izračunu - ker nisi upošteval najvišje splošne olajšave.
V vsakem primeru pa je strošek dela delavca z minimalno plačo 790,73 eur, 918 eur - V tem znesku pa nista upoštevana ne regres za prevoz na delo in ne regres za malico. Zaposleni z minimalno plačo 790,73 prejme pri najvišji splošni olajšavi 543,32, brez malice in prevoza le 604 eure.

Je to dovolj za preživetje? Da ne pomislimo, kakšna bo šele njegova pokojnina, ob tem, da ima premalo za normalno preživetje, kaj še za vplačevanje v kakšen dodatni pokojninski steber.

Tudi trgovinska zbornica je odstopila. In največ takih z minimalno plačo je zaposlenih ravno v trgovini. Pa se čudimo, zakaj? Kakšna borba s kupci, s popusti, ugodnostmi.... z ne vem čem? Pristajajo na manjši dohodke, ob več dela, ob zalaganju z reklamami, od katerih preživi še druga panoga...En sam začaran krog!
yoda
# 27.11.2015 ob 17:40
Če želi delavec dobiti neto 1000 € plače, stane delodajalca cca 1780€. Malica in prevoz nista šteta. Cca 780€ si vzame država (drugače bi to v večini primerov dobil delavec).
Zakaj?
-da plačujem politike, katerih zakoni so luknjičasti in kontradiktorni in kot taki v praksi neuporabni in zaviralni.
-da imamo cel kup slabo izobraženega kadra oz. napačno izobraženega.
-da sem zdravstveno zavarovan tako, da moram plačevati dodatno zdravstveno zavarovanje če želim da me kdo sploh pogleda. Če pa želim da me resno jemljejo pa moram plačati v gotovini, računa itak ne dobim.
-da plačujem za pokojnino katere nikoli ne bom videl.
-Da socialno podporo ponavadi dobivajo tisti kateri niso opravičeni do nje, se pa zelo uspešno okoriščajo lukenj v zakonodaji. Tisti manj manj izobraženi, ki se slabše znajdejo in so zato posledično tudi manj materialno situirani pa ne dobijo podpore, ker se ponavadi težje prebijejo čez birokracijo.
-Da se vozim po n-krat preplačanih avtocestah ki so povrhu še zelo slabe kvalitete.
-Da imamo n-krat preplačane bolnišnice, pri katerih je ogromno gradbenih napak ( Onkološki inštitut)
-........

Nekateri pa še kljub temu podpirate sindikate. Čeprav tulijo v isti rog kot politiki. Edina funkcija slovenskih sindikatov je, da kažejo s prstom na napačnega krivca. S tem zavajajo večino ter kupujejo čas, sebi in politikom. Zakaj se sindikati zavzemajo samo za minimalne plače v gospodarstvu in ne za premik ali spremembo dohodninske lestvice, katera bi prinesla boljše plače za vse? Komu je interes imeti povečini revne državljane? Politikom? Sindikatom? Korporacijam?
bluppo
# 27.11.2015 ob 18:57
Cetera malo čudno ti seštevas tiste procente. Ampak ja prispevkov je kar precej.

Ampak mene ne motijo prispevki, ker od prispevkov imamo brezplačno (večinoma) zdravstvo, naši starši imajo penzije itd. Ukinitev prispevkov ni prava stvar, če ukinemo prispevke za pokojnino, bodo upokojenci ostali brez prenzij, če ukinemo zdravstvene prispevke bodo(MO) ljudje obubožali v primeru resnih bolezni oz. vsaj tisti, ki si bo zdravstvo lahko privoščil. Pri nas je problem dohodnina oz. njeni razredi. Pri minimalnih plačah se dohodnina malo pozna, pri t.i. "srednjem razredu" se pa zelo pozna. In zato je začel "srednji razred" odhajati na delo v tujino.

In zakaj država davčno najbolj obremenjuje srednji razred? Zato, ker nima nobenih zagovornikov. Višji razred ima politiko in razne zbornice, nižji razred ima sindikate. Srednji pa so prepuščeni sami sebi. In tukaj je težava, ker bi ta srednji razred moral ustvariti največ dodane vrednosti, pa je ne, ker jih je vedno manj.
pepar
# 27.11.2015 ob 18:26
Trgovinska zbornica je odstopila.
Za nekatere trgovce velja da spet uvajajo suženjstvo ,to je dejstvo.
Delavce imajo skoraj v lasti za tistih par beličev,sami pa kujejo dobičke.
Zaradi teh tujih visoko tehnoloških podjetij,ki so k nam prišla le molzit delavce,državo in potrošnike,bo sedaj propadlo celo slovensko gospodarstvo.
Za posrat,prav zares za posrat vse skupaj.
Guliarth
# 27.11.2015 ob 17:54
Vsi bi se morali pogovarjati o milijardah, ki so jih ukradli in kdo jih je.
Vse ostalo je farsa.
yoda
# 27.11.2015 ob 17:42
@fah-q
v Nemčiji 3300 bruto, v Luxemburgu 4700 bruto
----------------------------------------------------------

Želiš povedati, da so v Nemčiji podjetniki, šefi veliko bolj nesposobni kot v Luxemburgu?
Fredix
# 27.11.2015 ob 17:16
Pozdravljen mag.lepi

Si se kdaj vprašal zakaj sindikati organizirajo stavke zmeraj ko je mraz?
Spomladi bi ljudje šotorili in vztrajali do konca, vlada bi padla in še kdo...
cerera
# 27.11.2015 ob 16:26
10 let je od kar so uradno priznali GOSPODARSKO KRIZO, kaj so za to ti ki so sedeli, sedijo na vodilnih političnih funkcijah, parlamentu, direktoratih, svetih in kajvemkje ker je teh uradnih tolk da glava peče....naredili za MLINSKO KOLO, NIČ. OD 1991
SAMI SEBI NAMEN!!

Padla so gradbena podjetja s tradicijo, padla je tekstilna industrija, padla je lesna industrija,
padla metalurgija, padlo je vse kar so se politiki dotaknili... POLITIKI niso in ne bodo nikoli bili gospodarstveniki, politiki, BANKIRJI, ODVETNIKI so lovke z lončki in ko so začele domine padati se je vedelo zakaj uničiti gospodarstvo, zakaj uničiti tradicijo podjetij... skriti lovke, in lončke.... samo to!!

Zakriti vse sledi, kje so politične lovke imele prste vmes, prste od marmelade... in če in ko pride do stečaja se dokumentacija REŽE, rezalniki delajo s polno paro in to je bil edini cilj takoimenovane GOSPODARSKE KRIZE!!

Ostalo je pogorišče nas malih, srednjih, pogorišče ljudi, od katerih te lovke niso zaradi majhnosti niso mogle scuzat ničesar.... ostali so nam stečaji, dolgovi, stres, in borba za naša mala, srednja podjetja, za družine .... ostali smo sami in še danes smo sami in politika je danes sama sebi namen...
bluppo
# 28.11.2015 ob 01:32
El Cartel spet neko posploševanje.

Ja delodajalca zanima dobiček. Tako, kot delavca zanima plača. Vendar zadovoljen delavec lahko firmi več da, kot pa nezadovoljen. Seveda to ne velja povsod, nekje na tekočem traku, kjer je norma je delodajalcu lahko vseeno, ker toľiko je pač treba naredit. Ampak niso pa vse službe take. V službah, kjer je potrebňo nekaj samoiniciative in podobno se zadovoljen ost delavca zelo pozna. Ne moreš ti plačat nekoga minimalno in pričakovati, da ti bo dnevno prihajal z novimi idejami, ki so tržno zanimive. No lahko pričakuješ, ampak dlje od pričakovanja ne bo slo.

Včasih je prav zanimivo brat komentarje tukaj, nek zunanji opazovalec misli, da v Sloveniji so samo nizkokvalificirana delovna mesta in nič drugega.

Kot sem že prej napisal, če bi hotel delodajalec zmanjšane prispevke pobrati namesto jih dati delavcu, zakaj mu potem že sedaj ne daje miňimalne plače ampak mu v roko stisne 1300€ mesečno?

Nekateri ste iz principa uperjeni proti delodajalcem. Lahko odprete firme, zaposlite ljudi in vsakemu mesečno v roko stisnete 1500€ za delo za tekočim trakom. Me zanima koliko časa boste zadevo furali in po kolikšnem času boste spremenili mnenje. No če ne prej takrat, ko boste ugotovili, da se izdelki ne prodajajo, ker kupci niso pripravljeni plačevati take cene, ki ste jo postavili, da lahko dajete dobre plače.
Morpheus2
# 28.11.2015 ob 00:03
El cartel
"v nemčiji dobijo kar konkretno višjo plačo kot tu. tako s katero lahko dostojno živijo"
Jp! Imajo od vedno kapitalizem. Pa protestanti so (razen Bavarske)! Za razliko od nas

"ko smo že pri VW"
In vsa nemska mala in srednje velika podjetja so v privat lasti. Uuuuuuu kapitalisti, bezimo
:)
Morpheus2
# 27.11.2015 ob 23:38
El cartel

A VW ni izjema??
A v Nemciji delavci v vseh firmah dobijo 7.000 eur bozicnice, kar tako???
the law1
# 27.11.2015 ob 23:07
@el CARTEL

Akrapovič je dal zaposlenim lani 3.000 EUR nagrade ampak zaradi požrešne države so delavci de facto dobili samo cca. 1.200 EUR na račun.
longform
# 27.11.2015 ob 20:04
Lep pozdrav iz nemcije.. Nekateri se glede tujine tudi malo motite.. tukaj ti nihce ne placa prevoza in malice zato ko govorite o tujini kar mirno pristejte se malico in prevoz k slovenski neto placi tako da dobite pravo primerjavo neto place s tujino (govorim za nemcijo).. Nekdo zgoraj je lepo napisal da je problem pri nas davcna stopnja in pa neplacane nadure in prazniki. samo to.. zato je tukaj v nemciji motivacija kadar je treba delat vikende pri nas ti pa delovni vikend prinese dodatek v vrednosti cigumijev in ene skatle cigaret.
April1699
# 27.11.2015 ob 18:52
Briga gospe in gospode na ministrestvu če odstopijo gospodarstveniki od socialnega sporazuma - glavno da so sklenili sporazum z JS saj to je njihova volilna baza!
tihomir
# 27.11.2015 ob 18:42
cerera
# 27.11.2015 ob 18:02
MINIMALNA PLAČA V RSL: 790,73 eur
od tega dobri država prispevkov: 301,26 eur
od tega dobi država-akontacija dohodnine 54,52 eur
SKUPAJ PREJEMKI DRŽAVE. 355,68 eur
se vam zdi to normalno??


Ne, kot tudi ni normalno, da Dr. davčnih utaj npr. davkov tej državi sploh ne plačuje, čeprav v Sloveniji živi in posluje. Svetim kravam ni treba nič, zato pa uboge tako grdo obirajo.
mag.lepi
# 27.11.2015 ob 16:27
ja kje ste sedaj delavci ko se končno nekaj za vas bori? kje ste? Zakaj niste na cesti in se borite zase? Prpa spet? dom iz kavča pa jamrat da je minimalec mali a ne?
lightning.si
# 27.11.2015 ob 22:23
@el CARTEL

ok, pa recimo da je prav da tisti, ki ne delajo,d a ne jedo.
zakaj potem jedo največ kapitalisti?
ki ravno tako nič ne delajo, le gledajo svoje investicije kako rastejo vsako leto (in to so po večini podedovane investicije, izjema so top managerji - ki pa tudi postanejo kapitalisti čez čas).
_____________
pravi kapitalisti so svoje ustvarili in so vedno dejavni v svojih firmah, enako velja za top managerje. žal je naša sodna farsa nesposobna pozapreti kvazi kapitaliste ki so uničili SLO gospodarstvo
večina od naših statistično nezaposlenih pa nima nobene želje po delu (izkušnje zaposlovalcev so pač take) in si torej še socialne ne zasluži, kaj šele UTD.tiste z željo po delu se pa da zaposliti, samo malo je treba zakonodajo porihtat
špohtl
# 27.11.2015 ob 22:21
Precej je tule udrihanja po delodajalcih - ne valjajo se vsi v miljonih in vozijo v mercedesih. Veliko je tudi delodajalcev s.p., ki sami ne zaslužijo prav veliko (osnovni prispevki, brez bolnišk, brez dopusta...), pa vendar tvegajo svoj denar in večino dneva, da nekako "furajo" svoj posel (pač niso vsi ultra sposobni) in zraven dajejo delo tudi še nekaj zaposlenim - je pa res, da si država odreže velik kos tudi pri minimalnih plačah...
Tisti, ki pravite, da vas delodajalec izkorišča, vozi jahto in spravlja miljone v "oaze", se opogumite in pojdite na svoje - cene bodo ugodnejše in storitev boljša, ker boste vedeli za koga delate - sebe. Najlaže je kritizirati.
Pa še nekaj : dokler bo služba v javni upravi/sektorju veljala za dobro, do takrat bomo plačevali predrago državo, ki je s svojim prevelikim aparatom hudo breme slovenskemu delavcu.
Sony girl
# 27.11.2015 ob 22:16
@ggalini: Ok, ti zaposliš nekega delavca, ker meniš, da ga potrebuješ. Zakaj ga potrebuješ? Ker se ti pokažejo potrebe po tem. Torej, tega dela, ki ga ima delavec za opraviti, ti sam ne moreš/ ne zmoreš/ ne znaš/ nočeš opraviti. Če delavca ne plačaš dovolj dostojno, ker si si ti zamislil, da bi pa tisto leto rad sebi izplačal toliko in toliko dobička, si lahko prepričan, da se bo delavec uprl, ker z nizko plačo ne bo shodil čez mesec, ali pa te bo celo zapustil, ker si škr delodajalec, ki skrbi zgolj za svojo rit. Zraven pa si bo mislil, da si kar sam opravi delo, če misliš, da je delo tako malo vredno. V končni fazi je vsakemu delavcu jasno, da dela korist delodajalcu in zgolj samo njemu, ampak, če si lahko delavec ob tem privošči dostojno življenje, potem je to dejstvo bistveno lažje prenašati, in bo še vedno delal za delodajalca. Drugače bo s časoma lahko rekel samo: ˝To se men ne splača.˝ Pa si sam delaj delo.

Žal je tu ena psihološka fora, da je še vedno boljše imeti delo in biti mizerno plačan, kot ne imeti dela. In ravno zato delodajalci še imajo polno delavcev, ki jih lahko menjajo kot po tekočem traku. Drugač pa so bile pravice o dostojnem življenju delavcev izborjene in očitno bo treba te pravice spet braniti.

Sploh pa ti nisi noben delodajalec ampak navden troll. Odgovorila sem ti samo zato, ker se mi ljubi.
the law1
# 27.11.2015 ob 22:03
@el CARTEL

the law1 @ prvo moraš imeti denar, da bi lahko trošil denar.

A, ha kako hitro znaš obrniti na pravo logiko, če hočeš. Po tvojem pa delodajalcu pade denar iz neba ali kaj?
the law1
# 27.11.2015 ob 21:39
No, že večkrat sem napisal. Zakaj tudi država ne naredi svoje ga in te dodatke ne izvzame iz dohodnine in vseh cenzusov, ker le tako bo končno naredila nekaj za plače delavcev z minimalno plačo, za katerih jih po njihovih besedah zelo skrbi tako kot te brezvezne sindikate.

Če npr. delavec z minimalno plačo zaradi teh dodatkov zasluži dodatnih 100 EUR bruto bo on dobil samo cca. 65 EUR strošek delodajalca bruto bruto pa bo cca. 116, kar pomeni to, da država na plečih tega na minimalcu zasluži skoraj toliko delavec. To vse samo za futrat požrešni JS

Država naj se res zamisli zakaj temu delavcu na minimalcu ne pusti teh 100 EUR dodatkov, če jih on zasluži 100 EUR. Gnoj od države
bluppo
# 27.11.2015 ob 19:25
Tihomir, povprečna plača "inženirjev" recimo 1200€ neto. Prispevki in dohodnina delavec (408€ & 241€) 649€, prispevki delodajalca 279€. Država torej "pobere" 928€. To je 43% bruto bruto plače.

Je to pravično?

Kaj sele kakšnega vodje razvoja. Za recimo 1500€ neto država "pobere" skoraj 1400€. Zato pa ljudje hodijo v tujino. In če podjetje nima inženirjev in razvoja tudi delavcev za minimalno plačo ne potrebuje. A kaj ko se tega premalo zavedamo.
viper81
# 27.11.2015 ob 19:05
Popolnoma razumem delodajalce za odstop s socialnega sporazuma. Le-ta bi naj imel namen dialoga, s čemer bi se moralo dosegati kompromise med sindikati in delodajalci, če pa vlada v vsem dosedanjem mandatu popušča le sindikatom oz. javnemu sektorju, ostalim pa nabija davke, pa to več ni dialog in vztrajanje pri sporazumu več nima smisla.
Vlada naj se vpraša kdo bo zaposloval 110.000 registriranih brezposelnih in še nekaj več neuradnih - vlada s še obsežnejšim javnim sektorjem?
cerera
# 27.11.2015 ob 16:46
Ljudje država bo imela največ koristi, 38 % prispevkov +16 (minimalno) akontacije dohodnine od tega dobi država...

Plačnik -- Delavec (prispevki in davki iz bruto plače)
Akontacija dohodnine 16 % oz. po lestvici!!
Prispevek za ZPIZ
15,50%
Prispevek za zdrav. zavarovanje
6,36%
Prispevek za zaposlovanje
0,14%
Prispevek za starševsko varstvo
0,10%
Plačnik -- Podjetje (prispevki in davki na bruto plače)
Prispevek za ZPIZ
8,85%
Prispevek za zdrav. zavarovanje
6,56%
Prispevek za zaposlovanje
0,06%
Prispevek za poškodbe pri delu
0,53%
Prispevek za starševsko varstvo
0,10%
SKUPAJ VSEH PRISPEVKOV 38,20 % + akontacija dohodnine!!!
Mindmaster
# 27.11.2015 ob 16:25
Ekonomski izseljenci delodajalska zdruzenja v celoti podpiramo pri prizadevanju, da njihovo mnenje steje ravno toliko kot mnenje nereprezentativnih sindikatov, ki predstavljajo zgolj 20% vse delovne sile v Sloveniji. Rezultat incestoidnega razmerja vlad in sindikatov pa je za Slovenijo taksen:

Zamolčali so vam novi begunski val

brandmeister
# 28.11.2015 ob 07:12
el CARTEL
je bilo splošno mnenje na večino ..ne na tvoje prispevke..
imaš res nekatere splošno negativne prispevke na slo delodajalce..
pozabiš povedat da so to večina državne firme ...
srednji in mali podjetniki so tisti pravi borci ,katere država in sindikati dušijo in jih uničujejo..
posledično tudi delavce...
ni vse črno ali belo ,obstaja tudi roza...
brandmeister
# 27.11.2015 ob 23:45
el CARTEL
te potrebe nimam da bi moral karkoli nekomu argumentirat ali razlagat ,tisti kateri poznajo zadeve me razumejo,kar želim povedat,to je tema za obširno materijo, za 6 ur ali več,lahko prideš na predavanje v München ,ga imam vsake 3 mesece za novodobne ekonomiste.. študente..
žal ne v slovenščini ,žal ni moj prvi jezik..
ggalini
# 27.11.2015 ob 23:06
el CARTEL
Obstajajo!
the law1
# 27.11.2015 ob 22:34
@el CARTEL

the law1 @ seveda mu ne pade z neba, zasluži ga na trgu, potem ko so mu delavci pri tem pomagali.

kaj je tvoj point?


Moj point je, da ti ne upaš plačati določenih stvari po npr. avstrijskih cenah in zato ta delodajalec ne mora dati avstrijske plače
the law1
# 27.11.2015 ob 22:01
@Brajan

Če so lahko konkurenčna podjetja v državah kot so Avstrija, Nemčija kjer so delavci bistveno večji "strošek" kot pri nas potem ni razloga da se to ne bi dalo tudi pri nas.

Stvar je v principu zelo preprosta. Problem je, ker smo mi furali razne npr. Mure, Palome s katerimi je normalno, da ne moreš ustvariti dodane vrednosti kot npr. z Mercedesom. Tujemu kapitalu oz. tujim podjetjem pa smo in še zapiramo vrata, kar pomeni, da se odrekamo svežemu denarju in tudi know-howu. Obojega pa v Sloveniji primanjkuje.

Kot drugo pa, če hočeš z sedanjo dohodninsko lestvico in brez socialne kapice dati enako neto plačo kot v Avstriji ali Nemčiji boš kot delodajalec imel višji strošek kot v Avstriji ali Nemčiji.

Poleg tega, kam bi pa zaposlil npr. šivilje iz Mure? Tudi struktura delovne sile pri nas ni najbolj ustrezna.

To je res začaran krog ampak kje ga prekinit. Brez pa vzpostavitve normalnega trga, kar pomeni, da ne prevladujejo država lastništva pač ne bo šlo. Škoda je edino, ker smo 20 let vrgli stran oz. druge vzhodnoevropske države nam kažejo, da smo mi zamočili.
ggalini
# 27.11.2015 ob 21:48
Draga Sony girl, če sem lastnik in delodajalec bom pač sam določal, koliko bom plačal delavce in koliko dobička si bom izplačal v svojem podjetju. Se I to ne zdi normalno? ali tebi kdo določa, kaj počneš s svojim denarjem?
the law1
# 27.11.2015 ob 21:47
@AM

Delodajalci so zopet pokazali da jim gre le za njihove mercedeze in jahte, delavec pa naj še plača da bo lahko delal.

A res želiš slabo delavcem v mercedesu ali kaj? Da lahko imajo delavci takšne plače v Mercedesu morajo tudi te mercedese prodati.

Jugo logika vam pa res ne gre ven iz glave.
nonparel
# 27.11.2015 ob 18:51
Lani sem šel v penzion. Še sreča, ker bi se mi skoraj ftrgalo. 40 let sem delal v proizvodnji, ampak to kar sem doživljal zadnjih deset let pri zadnjih dveh delodajalcih pa res nikomur ne privoščim, še kamen bi se zjokal.

Lani sem šel po 40 letih dela v proizvodnji v penzion, Imel sem res srečo, v teh 40 letih sem delal pri štirih različnih delodajalcih, ni bilo ravno rožnato zadnja leta, a kljub temu lahko rečem, da nisem naletel na kakšnega pokvarjenega človeka-delodajalca. Glede na to, kaj sem vse slišal od prijateljev in znancev, ki te sreče niso imeli. Posebno mladi delodajalci bi si radi na račun delavcev kar najhitreje ustvarili čim več materialnih dobrin, delavcu pa dati seveda čim manj. Delati pa morajo seveda vedno več za ta manj. Uvoz neoliberalnega kapitalizma iz države onkraj Atlantika že rodi sadove.
Kazalo