Ustanovitev komisije o ugotavljanju zlorab v bankah so lani jeseni zahtevali poslanci takrat še koalicijskih SDS-a, NSi-ja, DL-ja, DeSUS-a in SLS-a. Foto: MMC RTV SLO
Ustanovitev komisije o ugotavljanju zlorab v bankah so lani jeseni zahtevali poslanci takrat še koalicijskih SDS-a, NSi-ja, DL-ja, DeSUS-a in SLS-a. Foto: MMC RTV SLO

Sodišče komisiji tako še ni ugodilo. Jeseni leta 2012 ustanovljena parlamentarna komisija si je zastavila za cilj, da razišče sporno kreditiranje po nizkih obrestnih merah in brez ustreznih zavarovanj v NLB-ju, NKBM-ju in Abanki. A komisija ima težave pri pridobivanju dokumentov, zato so njeni člani junija sklenili, da dokumentacijo zahtevajo prek odredbe sodišča.

Komisija je že pred tem od Banke Slovenije, NLB-ja, NKBM-ja, Abanke in Komisije za preprečevanje korupcije zahtevala določeno dokumentacijo, a je bila pri tem neuspešna. Na seji, zaprti za javnost, so člani komisije sprejeli sklep, da okrožnemu sodišču posredujejo dopolnitev zahteve za predložitev dokumentacije Abanke, Banke Slovenije, NLB-ja, Komisije za preprečevanje korupcije in NKBM-ja, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik komisije Marko Pogačnik iz SDS-a.

Komisija od sodišča tako za NLB, NKBM in Abanko zahteva pridobitev seznama posojil, ki so bila konec septembra 2012 razvrščena v bonitetni razred D ali E, seznam odpisanih posojil v obdobju od začetka leta 1992 do konca lanskega septembra v znesku nad 100.000 evrov ter seznam bančnih garancij v znesku nad enim milijonom evrov, ki so bile unovčene do konca lanskega septembra.

Komisija za vse tri banke tudi zahteva, da skupaj z odvisnimi družbami oziroma družbami v skupini predložijo informacije o zaključenih internih in zunanjih preiskavah ter internih in zunanjih preiskavah, ki še potekajo. Določene podatke pa zahteva tudi od Banke Slovenije in Komisije za preprečevanje korupcije.