S koncem sodnih počitnic se bo med drugim nadaljevalo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema pivovarne. Foto: BoBo
S koncem sodnih počitnic se bo med drugim nadaljevalo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema pivovarne. Foto: BoBo
Janez Janša na javni seji senata višjega sodišča v zadevi Patria, 19. 3. 2014
Odprta ostaja tudi zadeva Patria, na vrhovnem sodišču zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil predsednik SDS-a Janez Janša, obravnavajo prednostno. Foto: BoBo

Sodišča so v času sodnih počitnic opravljala naroke v nujnih zadevah, med katere sodijo priporne kazenske zadeve, zadeve v povezavi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi, menične tožbe, spori za objavo popravka objavljene informacije, popisi zapustnikovega premoženja, zadeve prisilne poravnave in stečaja ... Če pa je bilo v času sodnih počitnic vročeno sodno pisanje, začnejo procesni roki teči prvi dan po izteku počitnic.

S koncem sodnih počitnic pa se tako nadaljuje sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema pivovarne.

Šrot bo najverjetneje začel prestajati tudi zaporno kazen v zadevi Istrabenz, tako kot tudi Igor Bavčar. Odločitev višjega sodišča o pritožbah sta namreč prejela tik pred začetkom sodnih počitnic. Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev. Oba sta sicer napovedala, da bosta na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti, vendar pa ni pričakovati, da bi sodišče o tem odločilo, še preden bosta obsojenca pozvana na prestajanje kazni.

Kaj bo z obtožnico za Jankovića?
Na konec sodnih počitnic bo moral za odločitev glede pravnomočnosti obtožnice, ki ga bremeni zlorabe položaja pri nakupu zemljišč za Mercator v Nišu, očitno počakati tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Sam je sicer že zatrdil, da pri omenjenem nakupu ni šlo za sporne posle niti ni bilo zlorabe položaja ali kaznivega dejanja.

Nadaljevalo se bo tudi sojenje nekdanjemu direktorju republiškega stanovanjskega sklada Primožu Pircu in direktorju družbe Energocommerc Miranu Planincu, ki sta obtožena zlorabe položaja. Sklad naj bi, kot jima očita tožilstvo, pri nakupu zemljišč v Ivančni Gorici in Lukovici oškodovala za 826.000 evrov.

Maratonska procesa še vedno nista rekla zadnje
Konec poletja bo razpisano tudi nadaljevanje predobravnavnega naroka v zadevi Balkanski bojevnik - sodišče ga namreč še ni končalo, saj čaka še na prevode nekaterih listin. Preden bo razpisana glavna obravnava, bo morala sodnica odločiti tudi o predlogih za izločitev dokazov. Če bi bila izključitev dokazov tudi izvedena, bi se razpis sojenja prestavil za nekaj mesecev, saj bi se v tem primeru sodnica izločila, kar pomeni, da bi moral zadevo prevzeti drug sodnik.

Odprta ostaja tudi zadeva Patria, na vrhovnem sodišču zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil predsednik SDS-a Janez Janša, obravnavajo prednostno. So pa s sodišča že večkrat sporočili, da se časovne dinamike reševanja zadeve ne da napovedati, saj je ta odvisna izključno od ugotovitev in odločitev sodnika poročevalca. Hkrati je delo za nekaj časa zastalo zaradi zahtev po izločitvi sodnice poročevalke in nekaterih drugih vrhovnih sodnikov.