Patria buri duhove v več državah in mnogoterih sodnih postopkih. Foto: EPA
Patria buri duhove v več državah in mnogoterih sodnih postopkih. Foto: EPA
SDS
V stranki SDS so z razsodbo zadovoljni, vendar vseeno napovedujejo pritožbo - odškodnina je po njihovem mnenju prenizka. Foto: BoBo

Kot je pojasnil zagovornik Dela Stojan Zdolšek, je zadovoljen z znižanjem odškodnine s prvotnih 300.000 evrov na 10.000 evrov. Časopisna hiša se mora SDS-u poleg plačila odškodnine še javno opravičiti ter plačati 2.000 evrov pravdnih stroškov. Delo se bo na sodbo pritožilo.
Kot pojasnjuje Zdolšek, namreč po njihovem mnenju dokazna ocena sodišča ni pravilna. "Imamo kar nekaj tehtnih pomislekov, ki jih bomo v pritožbi uveljavili," je napovedal. V tožbi je sicer sodišče med drugim ugotovilo, da je novinar Dejan Karba kršil novinarski kodeks, ko ni preveril zapisanih podatkov.

Več o Patrii:
Dnevnik: Dunajski tožilec prepričan, da je Riedl podkupil Janšo.
Tožilec: Ne komentiram.

Sodišče: DELO in novinar KARBA sta lagala. DELO se mora opravičiti SDS.
Odziv Janeza Janše na Twitterju

Karba ne komentira, odgovorna urednica brez mobilca
Za komentar današnje sodbe in napoved SDS-a, da bo šla v ločeno tožbo zoper Karbo, smo prosili tudi omenjenega novinarja in odgovorno urednico Dela Romano Dobnikar Šeruga.
Karba nas je napotil na odvetnika Zdolška, a je vseeno dejal, da je zadovoljen, da je sodišče zmanjšalo odškodninski znesek in napovedal pritožbo. Glede napovedi SDS-a o ločeni tožbi pa pravi, da on le sporoča javnosti in če ga želijo za to dati na sodišče, pa naj ga.
Ko smo za komentar prosili tudi odgovorno urednico, nam je tajnica sporočila, da je na neki delavnici, mobilnega telefona pa da nima s seboj in je tudi ona ne more doseči. Dodala je, da njena nedosegljivost ni povezana z današnjimi dogodki.
Košir: Upam, da bom lahko povedal tudi svojo plat zgodbe
"Rad bi povedal videnje svoje zgodbe, ker menim, da bo to vplivalo na presojo sodišča," je za MMC povedal nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir. Dodal je, da mu je žal, da ni imel te možnosti že v tej fazi postopka.
"Zdi se mi, da bodo ti novi momenti, ki prihajajo s preiskavo na Finskem, v Avstriji in na Hrvaškem, lahko dodali neke nove elemente, ki jih bo sodišče moralo upoštevati. Tako da ta zgoda niti slučajno še ni končana," je poudaril.
Ob tem je še dodal, da kot nekdanji odgovorni urednik povsem stoji za Karbino zgodbo, edino kar bi lahko bilo stvar razprave je, da je bil naslov članka v trdilni obliki, ko bi morda lahko na koncu stal vprašaj.
V SDS-u napovedujejo pritožbo, odškodnina je prenizka
"V SDS-u smo s prvim delom sodbe zadovoljni, saj se je po več letih blatenja in obtoževanj tudi po sodni poti dokazala absurdnost Delovih zapisov," so v sporočilu za javnost zapisali v stranki SDS, kjer napovedujejo, da bodo "vložili pritožbo, prav tako verjetno tudi posebno tožbo zoper novinarja Dejana Karbo, zaradi nizke odškodnine, pri kateri imajo slovenska sodišča očitno dvojna merila".

"V zadevi predsednikovega svetovalca Perčiča je sodišče zaradi objave javnih podatkov na spletni strani še pred kakršno koli razsodbo oškodovalo SDS za 80.000 evrov, v primeru absurdne laži delovega novinarja Karbe, ki je dokazana, pa so bila merila drugačna," pojasnjujejo v stranki svojo odločitev in dodajajo, da gre sicer za drugačen in drug sodni postopek, vendar v okviru iste pravne države in proti isti pravni osebi.

Delo: Denar na SDS-ov račun; SDS: Tožba
SDS se je za tožbo odločil, potem ko je novinar Dejan Karba v Delu novembra 2009 zapisal, da se je po podatkih finskih preiskovalcev denar ob sklepanju posla s patriami stekel v SDS. To naj bi novinarju potrdil vodja finskih preiskovalcev Kaj Erik Björkqvist, kar pa je finski kriminalist zanikal.
Zatrdil je, da nimajo nobenih dokazov, da je denar iz Patrie končal v kateri koli stranki ali pri katerem koli članu stranke. V SDS-u so zahtevali 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.
Novakova je na naroku pred enim mesecem pojasnila, da je zahteve po dodatnem dokazovanju zavrnila. Tako tožena kot tožeča stranka sta temu ugovarjali. Zagovornik časopisne hiše Delo je sodišču očital kršenje zakona o kazenskem postopku s tem, ko ni zaslišalo nekdanjega odgovornega urednika Dela Darijana Koširja.
Zagovornica SDS-a Nina Zidar Klemenčič pa je ugovarjala, saj sodišče ni naložilo pridobitve izračuna trženja oglasnega prostora v zanje sporni izdaji Dela. S tem bi po njenem mnenju lahko natančneje določili višino odškodnine.