Delovna mesta za vse, je na kresovanju pozival sindikalist. Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač
Delovna mesta za vse, je na kresovanju pozival sindikalist. Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač

Imamo države, ki sploh ne praznujejo 1. maja. Pa ja ne bomo šli na to raven?

Dušan Semolič
Samo Hribar Milič, GZS
Podjetja bodo dajala delo, če bodo krizo preživela, je poudaril Hribar Milič. Foto: BoBo

Če ne naredimo nič, lahko z zanesljivostjo rečemo, da se podjetje ne bo izkopalo iz krize.

Samo Hribar Milič
Ukinjanje dveh praznikov

Vlada je v ukrepih za rezanje porabe, zajetih v zakonu o uravnoteženju javnih financ, predvidela ukinitev 2. januarja in 2. maja kot dneva prosta dela. Zakon še ni sprejet.
V oddaji Kje pa vas čevelj žuli? sta svoj pogled na ukinjanje podala predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.
Celotno oddajo lahko poslušate v posnetku, dostopnem na dnu desnega stolpca novice.

Semolič: S predlogom zlorabljajo oblast
Kot je zatrdil Semolič, slovenski delavci po raziskavi Eurofounda sodijo kar v evropski vrh po intenzivnosti in ekstenzivnosti dela, pa tudi po številu nadur. "Mnogo jih dela 10 ur na dan v strahu, da ne izgubijo dela," je dejal v oddaji. "Lastniki kapitala so se povezali s temi, ki so na oblasti, in zlorabljajo oblast s temi predlogi, da pride do odprave teh prostih dni," je dodal.

Hribar Milič: Delamo manj kot v drugih državah
Prvi gospodarstvenik se je na Semoličevo navajanje raziskave Eurofonda odzval s slovensko statistiko. V Sloveniji so od 365 dni v letu prosti 104 dnevi zaradi sobot in nedelj. V povprečju je 27 dni plačanega dopusta, v povprečju 11 dni plačane bolniške odsotnosti, v povprečju je pet dni plačanih izobraževanj, je našteval Hribar Milič.
Poleg tega imamo še 13 plačanih praznikov in v nasprotju z večino drugih držav je 6,13 odstotka delovnega časa namenjenega plačani malici. "Če upoštevamo še ta čas odmora za malico, ki je pri nas del delovnika, medtem ko drugje ni plačan, potem je naša trditev res osnovana - da v Sloveniji delamo manj kot v drugih državah," je izjavil. Poudaril je, da smo v Sloveniji nad evropskih povprečjem po številu prostih plačanih delovnih dni in bi v nadpovprečnem položaju ostali tudi po ukinitvi 2. januarja in 2. maja.
Semolič: Pa ja ne bomo šli na to raven?
"Od države do države so razlike med prazniki, niti dve državi nista enaki," pa mu je odvrnil Semolič. "Imamo države, ki sploh ne praznujejo 1. maja. Pa ja ne bomo šli na to raven?" se je vprašal. Po njegovem mnenju je takšno praznovanje del naše kulture, in če kdo izmed lastnikov kapitala želi delati 1. in 2. maja, naj dela, "ampak delavce naj pusti pri miru".

Hribar Milič: Vsak odstotek je pomemben
Ozrimo se po svetu in poglejmo, kako delajo naši konkurenti, je pozval gospodarstvenik. Pa ne samo h konkurentom Slovenije, tudi h konkurentom Evrope, zaradi katerih se po Evropski uniji končuje trend zmanjševanja števila delovnih ur. "Če hočemo dvigniti konkurenčnost, bomo morali več delati," je dejal Hribar Milič.

Seveda morajo podjetja za dvig konkurenčnosti izvajati ukrepe na vseh področjih, od razvoja, tehnologije do delovnih procesov itn., vendar je "vsak odstotek" pri tem pomemben, je poudaril. "Če ne naredimo nič, lahko z zanesljivostjo rečemo, da se podjetje ne bo izkopalo iz krize," je sklenil. Podjetja bi namreč s to ukinitvijo po njegovih besedah privarčevala odstotek delovnega fonda.

Imamo države, ki sploh ne praznujejo 1. maja. Pa ja ne bomo šli na to raven?

Dušan Semolič

Če ne naredimo nič, lahko z zanesljivostjo rečemo, da se podjetje ne bo izkopalo iz krize.

Samo Hribar Milič
Ukinjanje dveh praznikov