Slovenci moramo kot družba do dejanj, ki na žaljiv in nasilen način razpihujejo nestrpnost med ljudmi, imeti ničelno toleranco, je dejal premier Miro Cerar. Foto: Monika Kropej
Slovenci moramo kot družba do dejanj, ki na žaljiv in nasilen način razpihujejo nestrpnost med ljudmi, imeti ničelno toleranco, je dejal premier Miro Cerar. Foto: Monika Kropej
Neža Kogovšek Šalamon
Neža Kogovšek Šalamon meni, da bi morala biti tožilstva ostrejša v pregonu sovražnega govora kot kaznivega dejanja. Foto: BoBo
aleš primc
Primc je bil po drugi strani mnenja, da na račun sovražnega govora veliko organizacij v Sloveniji služi milijone evrov. Foto: BoBo

Nujno sejo na temo sovražnega govora so predlagali v SMC in SD-. Razprava je trajala sedem ur. Nekateri so menili, da je sovražni govor posledica dviga praga tolerance za ta pojav in neodzivnost vladajočih. Spet drugi so opozarjali na neučinkovitost nevladnih organizacij, ki se s to problematiko ukvarjajo, koaliciji pa očitali, da s poskusom definicije tega pojava nalagajo, kako naj ljudje razmišljajo.

Kot je dejal namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek, je sovražni govor nevaren, ker besede lahko preidejo v dejanja. Na Mirovnem inštitutu opažajo, da se je sodna praksa v zadnjih letih spremenila, prag za obsodbo se je namreč zvišal, pravi Neža Kogovšek Šalamon. V nasprotju s tožilstvom ocenjuje, da to sovražnega govora ne preganja.

Da svoboda govora ne more biti neomejena, je ocenila Metka Mencin Čeplak iz sveta za odziv na sovražni govor, tudi ona je prepričana, da sovražnega govora slovenska pravna praksa ne preganja zares. Miha Pongrac iz organizacije Amnesty International Slovenija je dodal, da mora celovit sveženj odzivanja vključiti tudi izobraževanje in ozaveščanje, sploh javnih uslužbencev.

Do države je bil kritičen zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc, saj da ta nima nikakršne strategije, prav tako pa tudi ni ustreznih pravnih sredstev za boj proti temu pojavu.

Statistiko je prikazal Andrej Motl s Centra za varni internet. Od leta 2007 do konca lanskega leta so dobili več kot 14.500 prijav sovražnega govora, sami so elemente tega kaznivega dejanja zaznali v 496 prijavah. Skoraj polovica vseh lanskih primerov je bila po Motlovih besedah povezana z begunci.

V zadnjih letih 49 obtoženih
Tožilstvo je v zadnjih letih po besedah Hinka Jenulla z vrhovnega državnega tožilstva zaradi domnevnega sovražnega govora obravnavalo 205 ljudi, a je 124 ovadb zavrglo. Obtožila je 49 ljudi, preostali primeri so še v obravnavi.

Begunsko krizo je omenil tudi Jernej Verbič iz Društva novinarjev Slovenije, prepričan, da je ta kriza "po dveh desetletjih male šole levo-desnega obkladanja pokazala, da ima Slovenija več obrazov". Po njegovem mnenju smo se zdaj že navadili sovražnega govora, pozivi k linču in nasilju pa da postajajo stalnica zaradi odsotnosti takojšnje jasne politične in družbene reakcije.

Štrbenk: Kaj smeš misliti, kaj ne
Več današnjih sogovornikov je opozorilo na drug vidik. Peter Štrbenk iz Nova24TV je poudaril preobčutljivost, saj da se vsako drugačno mišljenje že enači za sovražni govor. Obžaloval je, da iz sklica seje ne veje želja po preventivi, ampak le enotno definiranje sovražnega govora, torej vzpostavljanje definicije, kaj smeš misliti in česa ne.

Nekaj ostrih besed je letelo tudi na račun nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s problematiko sovražnega govora. Aleš Hojs iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve se je vprašal, zakaj ne bi polovice sredstev, ki gre tem ustanovam, prerazporedili za opremo vojske ali policije. Če je sovražni govor namreč tak problem, te organizacije očitno niso učinkovite, je ocenil.

Aleš Primc iz Odbora 2014 je dodal, da je sovražni govor postal milijonski posel, od katerega nekateri živijo "in drugim solijo pamet". Da potrebujemo družbeno akcijo ozaveščanja, da bomo postali boljši, je ocenila Metka Zevnik iz Koalicije za otroke gre.
Video: seja odbora, 1. del


Video: seja odbora, 2. del

Video: seja odbora, 3. del

Video: seja odbora, 4. del

Studio ob sedemnajstih na temo sovražnega govora: