Slovenija
Klicna številka Združenja proti spolnemu zlorabljanju: 080 28 80. Foto: Pixabay
Amadea Ris
Amadea Ris. Foto: Radio Slovenija
Dijaki z različnih šol in Amadea
Dijaki z različnih šol in Amadea. Foto: Radio Slovenija
VIDEO
Amadea in mladi o spolnih...

Dodaj v

Spolne zlorabe ne smejo biti tabutema

21. oktober 2018 ob 13:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

“Zelo pomembno je, da se začne govoriti in s tem izpodbijati to tabutemo. Ker tudi storilci, ko se ne govori o tem, mislijo, da lahko to še naprej počnejo in ni s tem nič narobe," o svoji odločitvi, da o spolni zlorabi spregovori na glas, pove 23-letna Amadea.

Dijaki z različnih šol in Amadea, 23-letna študentka, obraz Unicefove kampanje ozaveščanja o skrb vzbujajoči pogostosti spolnih zlorab otrok, so v radijski oddaji Gymnasium dali jasno vedeti, da se spolne zlorabe dogajajo in da je treba o tem v družbi spregovoriti.

Kakšne posledice pustijo na človeku, še posebej če gre za otroka? Kako premagati travmo? Zakaj žrtve dolgo ne spregovorijo? In zakaj je to še vedno tabutema? Mogoče se del odgovora skriva v razmišljanju Vida Babiča: “V okolju, v katerem sem odraščal, nisem imel občutka, da bi se to dogajalo, čeprav sem pred kratkim izvedel za nekaj primerov, ampak to je po mojem mnenju posledica tega, da je družina izredno zaprt prostor in skrajno intimen.”

Evropski podatki, ki jih je posredovalo Združenje proti spolnemu zlorabljanju, so strah vzbujajoči: do 18. leta je spolno zlorabljena vsaka tretja deklica in vsak peti deček, po nekaterih drugih podatkih za Slovenijo velja: vsaka peta deklica in vsak sedmi deček. 62 odstotkov žrtev spolnih zlorab molči, v 85 odstotkih primerov se spolne zlorabe dogajajo znotraj ožje ali širše družine in pogosto trajajo več let. Policija pri nas sicer v zadnjih dveh letih opaža upad kazenskih ovadb spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. V letu 2016 jih je bilo 134. A to so le številke, za vsako se skrivajo osebna zgodba, trpljenje, strah, pa tudi pogum …

In pogumna je tudi 23-letna Amadea Ris, ki jo je v otroštvu več let spolno zlorabljal dedek, letos pa se je javno izpostavila v Unicefovi kampanji Skriti ecsape room in na glas spregovorila o svoji travmatični izkušnji. Njena zgodba podira vse predstave, ki jih imamo o spolnih zlorabah in na katere opozarja tudi Združenje proti spolnemu zlorabljanju: da so storilci neznanci, da gre za enkratno zlorabo, da je spolna zloraba povezana s fizičnim nasiljem, da starši že vedo, ko se kaj takega dogaja njihovemu otroku …

Sama je o zlorabi, ki se je začela, ko je bila stara štiri leta, najprej povedala prijateljici in fantu. A šele, ko je bila stara 16 let, je v oddaji Gymnasium povedala Amadea. Takrat je začutila, da ne more več delovati na način, ki bi ustrezal družbi, da nima več moči pretvarjati se, da je vse v redu. “Ko sem videla, da mi to prinaša olajšanje in tudi razumevanje same sebe prek oči drugih, sem to povedala še naprej ljudem, za katere sem precenila, da so vredni zaupanja.”

Tudi staršem, a bolj zato, da bi opravičila svoje takratno vedenje – veliko je bilo nenadzorovanega in samopoškodbenega vedenja, izbruhov jeze, odhodov od doma, motenj hranjenja, kar pa ni nihče – ne starši ne strokovni delavci – povezal s travmatičnimi izkušnjami iz otroštva.

“Odziv staršev je bil dokaj buren, zame pozitiven, saj so takoj uvideli, zakaj sem se tako vedla kot otrok, razumeli so moje izpade jeze. Nekako se jim je vse sestavilo skupaj, zakaj sem bila taka in zakaj sem jih tako odrivala, zakaj nisem hotela imeti telesnega stika s starši – objemanja, poljubov, pogovora pri meni ni bilo. Dobro so se odzvali.”

Niko, Mojco, Uršo, Hano, Tanami, Žana in Vida je zanimalo tudi, kaj ji je najbolj pomagalo pri spopadanju s travmatično izkušnjo, kako lahko drugi opazijo, da je s človekom nekaj narobe, pa tudi, ali je odpustila dedku, ki za svoja dejanja ne bo odgovarjal, saj je sodišče odločilo, da zanj velja zakon izpred leta 2008, ko so spolni napadi zastarali po desetih letih. Pa tudi, zakaj se je odločila, da bo del Unicefove medijske kampanje ozaveščanja o spolnih zlorabah otrok.

Odgovor na zadnje vprašanje je jasen. Amadea Ris: “Zelo pomembno je, da se začne govoriti in s tem izpodbijati to tabutemo. Ker tudi storilci, ko se ne govori o tem, mislijo, da lahko to še naprej počnejo in ni s tem nič narobe. To je pomemben del težave, ker je vse ciklično. Če se ne naredi enega koraka, se ne naredi drugega in se zgodba tega cikla ponavlja. Treba je prelomiti ta cikel. Pri meni sem bila v tej naši družini to jaz, pa je dedek že marsikaj naredil prej v življenju – ne le meni, tudi veliko drugim ljudem. Pa se je to nekako odobravalo oz. so bili o tem tiho.”

Podobno so tudi za vse druge oblike spolne zlorabe (na primer posilstva, tudi s pomočjo tekočega ekstazija oz. droge za posilstvo, ki ti jo lahko zmešajo v pijačo) v radijski oddaji ugotovili dijaki. Nika Ferlan: “Prideš v gimnazijo, star si 15 let, greš prvič na neko zabavo, imaš se zelo dobro, potem pa naslednji dan izveš, da so neko dekle, ki je na tvoji šoli, na stranišču posilili, da so ji dali nekaj v pijačo … Ali pa greš s prijateljicami ven in te en fant zagradi, "malo te prime". V tistem trenutku ne veš, kaj narediti. Ker je bilo nekaj majhnega … Ampak mogoče bo pa čez nekaj let ta fant že kaj več naredil kakemu drugemu dekletu. Ti pa samo stojiš ali pa ga nadereš, mu poveš, kaj si misliš. A ne poveš naprej, nekaj te ustavi. Misliš si, aali je sploh vredno to povedati, saj ni bilo nič takega, saj bo šlo mimo, saj je vse v redu. Mogoče se nočeš izpostaviti, ker potem pa slišiš, kaj se mu pa pustiš "šlatati". To potegne za sabo veliko stvari in hitro nam lahko zadeva izgine izpred oči. Šele ko se zgodi nekomu, ki ti je blizu, ali pa celo tebi, spoznaš, koliko takšnih stvari se dejansko dogaja okoli tebe.”

Z oddajo Gymnasium o spolnih zlorabah so na Prvem začeli posebno serijo oddaj Hladimo glave, s katerimi bodo skupaj z mladimi odpirali tabuteme, govorili o tem, kar je aktualno, pereče, težko in največkrat tudi skrito.

Definicija spolne zlorabe otroka (Združenje proti spolnemu zlorabljanju): "Spolna zloraba otroka je udeležba nepreskrbljenih/odvisnih otrok v spolnih aktivnostih z odraslo osebo ali osebo, ki je starejša ali večja od njih, s strani katere je otrok zlorabljen kot spolni objekt za zadovoljevanje spolnih potreb ali želja te osebe in pri tem nima možnosti, da bi izbiral, ali bo privolil v spolno aktivnost ali ne, zaradi neenakih moči v odnosu med njim in drugo osebo."


Definicija norveškega otroškega kliničnega psihologa in izvedenca Haldorja Ovreeide: "Otrokovo telo, čutnost, radovednost, potreba po potrditvi in drugi vidiki otroških naravnih motivov so izkoriščeni s strani odrasle osebe ali starejšega otroka, ki išče nadvlado in/ali spolno zadovoljstvo v neposrednem ali posrednem odnosu z otrokom."


Klicna številka Združenja proti spolnemu zlorabljanju: 080 28 80.

Špela Šebenik, Prvi program Radia Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
ferit
# 21.10.2018 ob 14:31
Se strinjam, da je treba opozarjaz na spolne zlorabe.

Samo v tem članku se mi zdi, kot tudi večkrat pri kakšnih sorodnih temah, da podajajo številke, ki se mi preprosto ne zdijo realne oz. se niti ne skladajo same s sabo.

V evropi vsaka 3 deklica in 5 deček , pri nas vsaka 5-a in 7-i? Se pravi v povprečju vsak 4 otrok v EU in vsak 6 v slo? Če date ven takšne šokantne številke, bi bilo prav, da se jih vsaj pojasni. Res, da ste na koncu napislali definicijo ampak še vendo iz nje ne vem za kašne zlorabe se gre tu v večini primerov. nemorem se znebiti občutka, da je neka maipulacija s def. in številkami, da bi se ljudi šokiralo, kar pa se mi ne zdi prav pri tako resni temi.

Po njihoih podatki bi pomeilo, da če vsak pomisli na svoj osnovnošolski razred 20-25 otrok, da jih je bilo do konca osnovne šole vsaj enkrat spolno zlorabljenih cca 4 v Sloveniji in cca 5 v EU.
Res?

Pa še številke se malo ne ujemajo. Vsak 6 otrok, bi pomenilo, vsaj 3.000 na navo zlorabljenih otrok v Sloveniji vsako leto! 62% jih molči, se pravi 38% spregovori. Več kot 1.000 novih žrtev spregovori vsako leto. A lejga, le cca134 kazenskih ovadb na leto...

Ker kot pravi članek, to ne bi smela biti tabu tema, dajmo se pogovarjat iskreno in brez manipuliranja ne pa, da dajejo občutek, da borci proti zlorabam ukvarjajo bolj z marketingom svoje pomembnosti kot pa z iskreno debato o resnem problemu.
kristjan31
# 21.10.2018 ob 17:13
Celo tako daleč gre ta narobe svet, da ko ženska spolno zlroablja otroka ni kaznovana!!! Slovenija je navaden bananistan.

Comparing Female- and Male-Perpetrated Child Sexual Abuse: A Mixed-Methods Analysis

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.
1080/10538712.2017.1336504?src=recsys&am
p;
zeus-zengg
# 21.10.2018 ob 16:11
Spolne zlorabe ne smejo biti tabutema
---------------
tudi sigmatiziranje moških preko prikritih obtožb krivde ne smejo biti tabu tema in sodobni streotip . Če smo enakopravni moramo biti pač v vsem in ne le v povzdigovanju ženskega ,, trpljenja ,, ...
ginza
# 22.10.2018 ob 11:01
Kako tipično za komentatorje takih člankov. Članek govori o nečem najhujšem, kar se lahko otroku zgodi, komentatorji (moškega spola, seveda) pa užaljeni in pljuvajo po deklicah, ki so bile žrtve. Da vas ni sram. Fuj.
ANUŠKA
# 22.10.2018 ob 09:28
Ničelna toleranca do vsakršnega nasilja, ne samo spolnega!

Ampak to je seveda težko, saj po mojih izkušnjah minimaliziramo določene vrste nasilja, medtem ko je spolna zloraba vsega obsojanja vredna.

Marelica 7, grozni tvoji komentarji, preberi si knjigi od MIlene Miklavčič Ogenj rit in kače niso za igrače! tako kot že ves čas poudarjam, mi kot družba smo prepredeni z nasiljem že celo zgodovino, in res kot je nekdo napisal, letu 2018 ne bi smelo biti enega primera, da je sploh možna kakršna koli zloraba otroka ali drugega človeka.

A se vprašamo, kaj vsak od nas lahko naredi, da se to prepreči? A smo aktivni v družbi, na ulici, v soseski, doma? Ali se obrnemo stran, pa rečemo, to se nas ne tiče?
Igor Đukanović
# 21.10.2018 ob 18:00
@Ferit
Spolne zlorabe so seveda različno hude. Tudi mene moti, da v istem stavku govorijo o procentu vseh zlorab in takoj nato komentirajo najhujše primere. Verjetno stroka meni, da, če bi sistematično preprečevali vse oblike spolnih zlorab, do najhujših sploh ne bi prihajalo. A morali se bodo potruditi svoja sporočila bolj korektno odkomunicirati. Ker enostavno ni prav, da se dejanska žrtev predstavi svetu (in s tem še enkrat izpostavi), a nato stroka zafuša.
kristjan31
# 21.10.2018 ob 17:21
Sram vas bodi feminizirani mediji, ki ženske vedno prikazujete kot nedolžne. Še nikoli v zgodovini te države niste objavili članka koliko zlorab ( tudi spolnih ) se zgodi s strani žensk nad otroki!
ZETAC
# 21.10.2018 ob 21:54
A tabutema se pa skupaj piše, zanimiva beseda, tega pa nisem vedel...
mtejo007
# 21.10.2018 ob 18:15
Tommy Robinson je v UK opozarjal na muslimanske tolpe, ki posiljujejo deklice in kaj se je zgodilo..NJEGA SO ZAPRLI, HALOOO??? Kje je objektivno medijsko poročanje?????
kristjan31
# 21.10.2018 ob 17:16
Kot da to počnejo samo moški pišete v temu članku, to je poniževanje moških. Kot da ženske ne izvajajo spolnega in drugega nasilja nad otroki! Celo več primerov je kot s strani moških! Samo, da so zaščitene kot kočevske medvedke.
Simon čolnič
# 22.10.2018 ob 13:15
aprila je skupina punc pod vzdevkom »Escape room« na družbenih omrežjih širila video, kjer na koncu trdijo, da je v Sloveniji spolno zlorabljena vsaka PETA PUNČKA, in vsak SEDMI FANTEK, na področju EU pa naj bi bilo v povprečju stanje še malo hujše. Objavo je širila tudi slovenska skupina GerrenPeace, ki jo prav tako v celoti upravljajo in nadzorujejo ženske.
Ker mi je bila taka trditev BOLNA in ZLOBNA, sem šel preverjat verodostojnost, saj – če bi bilo to res, bi bili kot narod in družba povsem izrojeni.
Tole so dejstva, ki sem jih potegnil iz uradnih statistik:
V Sloveniji živi okoli 450 tisoč otrok med 0 in 18 letom ali približno 225 tisoč deklet in fantov
2016 so registrirali malo več kot 130 prijav (poskusov) pedofilije, 2017 malo manj kot 120. Izhajam iz povprečja okoli 125 letno, od česar jih v razmerju 5 / 7 na dekleta odpade 73, na fante pa 52
dekleta: 225.000 / 73 = 3.082, fantje 225.000 / 52 = 4.327
dekleta 0 – 18 let: 3.082
fantje 0 - 18 let: 4.327
Po uradnih podatkih to pomeni, da je v enem letu žrtev pedofilstva vsaka 3 tisoča deklica in vsak 4 tisoči fant !! Torej sta si skupini »Eskape room« in »Gren Peace Slovenija« NEKAZNOVANO privoščili strahotno pretiravanje iz nekih izjemno samovšečnih, a obenem skrajno nizkotnih razlogov. Celo na račun prikazovanja našega naroda kot skrajno izrojenega.
Ženske obeh skupin bi bilo potrebno pravno preganjati, ob tem pa pridobiti mnenje kliničnih psihologov o razlogih in stopnji njihove pokvarjenosti in nizkotnosti.
Binder Dandet
# 22.10.2018 ob 05:07
"Spolne zlorabe ne smejo biti tabutema"

Lol, sem sprva mislil, da samo v naslovu. Potem pa v clanku se 4x.

Morda boste sskj verjeli, ce ne mojemi posmehovanju. Za mene osebno je tole kiks kot da bi pisali gdo namesto kdo.

"neznana stvar; neskl. pril.: tabu tema ♪"
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&
expression=Tabu&hs=1
Igor Đukanović
# 21.10.2018 ob 18:03
Število prijavljenih najhujših spolnih zlorab ne upada zaradi učinkovitosti zakonodaje in policije ampak ravno obratno. Pred desetletjem je bilo ogromno krivih ovadb. Temu ustrezno so se spremenile policijske in tožilske metode ter praksa na sodiščih. Zdaj se manj splača krivo ovaditi kot prej. Nimam pojma, kako tu uravnovesiti pravosodno tehtnico. Ker krive ovadbe se kljub dolgoletnim izkušnjam pravosodja še vedno izplačajo. Po drugi strani so dejanske žrtve (ki jih seveda ni samo sto) vse manj zaščitene.
lavrica98
# 21.10.2018 ob 17:45
...62 odstotkov žrtev spolnih zlorab molči...

če molčijo kako potem vemo, da jih je 62%?
HakmeD
# 21.10.2018 ob 15:50
Naslov mi je zgrešen, čist! Kr, če smo že pr tem, ta tema-spolne zlorabe, sploh ne bi smela obstajat! Kakšno družbo bi radi, tako v kateri se bo o vseh temah 'normalno' pogovarjat, ali družbo v kateri se na to temo ne bi imelo kj razpravljat, sploh, kjer tega enostavno neb blo?
zeus-zengg
# 21.10.2018 ob 13:56
Spolne zlorabe ne smejo biti tabutema
---------------
kdo pa pravi , da ne sme biti tabu tema , vendar pa spolne zlorabe tude ne smejo biti sistem nevladnega politiziranja ...
topol
# 22.10.2018 ob 15:52
Verjetno ste že kdaj videli v trgovinah nekatere starejše pare. Gospod potiska voziček, gospa pa nabira. Kar pokaže, vse gospod potrdi, če ga kaj vpraša in ne ve, je takoj osorna do njega. Če se že upa kaj sam pokazat, ji pa sigurno ni všeč. Take ženske se bojiš že samo, da greš mimo. Nikoli pa še nisem videl, da bi bilo obratno. Če pa mu bo enkrat zadosti njenega poniževanja, bo pa najgrši.
Coen
# 22.10.2018 ob 12:49
""Spolne zlorabe ne smejo biti tabutema"

Lol, sem sprva mislil, da samo v naslovu. Potem pa v clanku se 4x."


Ah pusti, novinarji pač. Kot tisto, ko poročajo o zavOdu za zaposlovanje (stres na drugem samoglasniku). Očitno jih je večina prešpricala slovenščino v OŠ.

Kar se pa tiče teme - kaj pa lažna pričanja? Kaj se zgodi s tistimi, ki so lažno pričali proti določeni osebi (v večini primerov je to moški), mu uničili službo, družino, prijatelje, ga stigmatizirali do konca življenja? Kakšna je pa kazen za takšne podle posameznike?
Simon čolnič
# 22.10.2018 ob 12:22
novodobni femi-populizem »spolno nadlegovanje« je nekaj na nivoju pojma »prometni prekršek«.
Ti so lahko od večinoma nepomembnih, do hudih ali kar usodnih, ki pa so k sreči v veliki manjšini.
Razmerja prekrški / prometne nesreče / nesreče s hudimi poškodbami / nesreče z umrlimi so zadnja leta približno v razmerjih 300.000 izrečenih prekrškov, 18.000 nesreč, 900 hudo poškodovanih in okoli 100 mrtvih.
Če vzamem slednje kot 1, umre eden na 3.000 prekrškov oz 180 nesreč, hudo poškodovanih pa je 9.
zato se za prekrške, ki nimajo resnejših posledic, kot posamezniki družbe sploh ne menimo.
Neo-feministke pa ustvarjajo vzdušje, kot da je pod »spolno nadlegovanje« vse nekaj groznega in zavržnega, čeprav gre v veliki večini primerov le za neokusno vsiljivost, ne pa kaj več od tega.
ginza
# 22.10.2018 ob 10:48
@kapljač:Spolne zlorabe, so isto kot zlorabe drog. Če bi jih države hotele iztrebit, bi jih v trenutku.

To absolutno ni isto!! Nehaj nabijat, malo možgane napni.
ANUŠKA
# 22.10.2018 ob 09:33
Res pa je tudi, da so institucije, ki bi otroke morale zaščititi, jih samo še dodatno diskriminirajo.

Podpiram pa vse kampanje, da se ozavešča ljudi o tem, da pride tako kot študentka Amadea se pogovarjat v šole (seveda otrokom/najstnikom primerno), se pogovarjat o čustvih.
In to mi da še eno misel, kot jo je izrekla študentka, ko je povedala o zlorabi. Veliko čustvenih in vedenjskih motenj otrok/najstnikov je posledica zlorab - fizične, čustvene, spolne zlorabe, vendar ker otroci/najstniki ne morejo spregovoriti, ker nimajo besed in ne vedo, da je to narobe, ko se čustveno odzovejo z izbruhi, jih strokovnjaki ožigosajo za neprilagojene, avtiste, itd itd. in jih nafilajo s tableti!
marelica7
# 22.10.2018 ob 05:59
Pozabljate na to, da majhne deklice in majhni dečki že zelo zgodaj sami spoznavajo svoje spolne organe in se pogosto igrajo sami s seboj, radovednost jih včasih pripelje tudi do nekoga ki se na njihove kretnje odzove...tako da bi jaz tiste odstotke malo oklestila.Ni vedno vse nasilje in spolna zloraba, se pa poraja streznitev in strah zaradi sramu in okolica dejanje označuje kot žrtev in posiljevalec, kar včasih to ni res, če odštejem mladoletnost.Poglejte samo deklice v OŠ, ki kar prekipevajo v bojnih barvah in obnašanju, ki kliče k spolnosti.
kristjan31
# 21.10.2018 ob 17:07
Samo o zlorabah žensk pišejo mediji, kot da bi bila ženska več vredno bitje kot moški.

Po statističnih podatkih večkrat ženska izvaja nasilje nad partnerjem, kot moški nad partnerico, prav tako ženske največkrat izvajajo zlorabe otrok, ker so največ časa v njihovi družbi. Poglejte si malo statistične podatke, boste videli, da ženske niso nedolžne, ampak so v temu pogledu še slabše kot moški...

Moški bi nujno potrebovali društvo za zaščito moških! Samo društva za zaščito žensk rabimo, ja, ker so več vredne kot moški? Narobe svet in poveličevanje žensk.
fantasycamp
# 21.10.2018 ob 14:59
Vsi vemo da so ženske vedno nedolžne!

topol
# 22.10.2018 ob 16:00
Obstajajo pa tudi drugi primeri. Spet starejši par, a tokrat pri zdravniku. Bolnik je tiho, medtem ko gospa pove vse težave. Posebej je treba vprašati bolnika, da sploh kaj pove. Ko pridejo na vrsto naročila, že sam bolnik reče, naj se pove kar ženi. Ko je treba povedati, kdaj je bil kje in kam je vse naročen - spet - žena ve, ona ima urnik. To ni nasilje v dobesednem pomenu, je pa tako pretirana skrb, da svojega moža postavi v vlogo nebogljenega otročka. Obratno pa je zelo redko. Možje žene pripeljejo, jim kaj pomagajo, ali kaj dodajo, če kaj pozabijo.
zeus-zengg
# 22.10.2018 ob 13:23
simon Čolnič
Torej sta si skupini »Eskape room« in »Gren Peace Slovenija« NEKAZNOVANO privoščili strahotno pretiravanje iz nekih izjemno samovšečnih, a obenem skrajno nizkotnih razlogov.
--------------------
tak je način da nevladne organizacije želijo zavladati , neprofitne pa profitirati in tu ni kaj dodati ali odvzeti . Vlade držav bi morale biti na tem področju bolj pazljive , ne pa da slepo ubogajo Soroša in ostale centre kapitala , ki po tem sistemu utrjujejo pot v pranje denarja ... Ampak naša vlad uboga ne vlada ...
amigo
# 22.10.2018 ob 12:46
Ne vem zakaj se v EU ne raziskuje kam je izginilo vsaj 10.000 mladoletnikov brez spremstva
ginza
# 22.10.2018 ob 10:49
Napisat, sprintat in nabit na vsa cerkvena vrata v državi.

To se ne dogaja samo v cerkvah, ampak povsod, tudi pri tvojih sosedih.
Igor Đukanović
# 21.10.2018 ob 18:05
@Lavrica98
Ne vemo. Ta odstotek je statistična ocena. Statistiki vemo, da vse ocene vsebujejo neko napako. Ker je vse več ljudi statistično pismenih, ne bi bilo nič narobe, če bi poleg ocene citirali še njeno standardno napako.
ZETAC
# 24.10.2018 ob 12:47
Sem vseeno mislil, da bodo ta slovnični kiks "tabutema" popravili, pa očitni ne obvladajo niti osnovnošolske slovnice. In na koncu moramo ta novinarski kader še obvezno financirati z davkoplačevalskim denarjem, res poden od podna ta javna hiša!
Popo
# 23.10.2018 ob 09:58
62% žrtev molči. Kako pa veste da so žrtve če incident ni prijavljen? Ali zaposlujete jasnovidce?

Absolutno ne podpiram kakršnihkoli zlorab, ampak te številke so malo napihnjene, zelo bi bil hvaležen če objavite metodologijo, ker me tema zanima.
Jaka1
# 23.10.2018 ob 09:17
Spolne zlorabe puščajo različne posledice odvisno od starosti osebe, načina izrabe, groženj ....Posledice se čutijo vse življenje od spomina pa do travm ki nekatere spremljajo do smrti.
Kje bo tak otrok dobil zasčito...morda pri staršu, sorodniku, šoli, policiji, Csd, sodišču....pa ste res naivni, še daleč od tega...ti bodo travmo samo poglobili nažalost...nevlanih organizacijah ...pomagajo z nasveti...ti pa rabiš ukrep,( varnost) tega vam pa nihče ne da......Seveda lahko vsako trdittev utemeljim,,,,,najbolj me jezi ko pišejo prijavite nasilje itd... pa kaj naredijo nič. Ima kdo komentar o tem takšno je stanje v Sloveniji
MZ
# 23.10.2018 ob 08:13
Podobno, kot boj proti kajenju in drogam. Na eni strani boj proti spolnim zlorabam - a po drugi strani so že otroci izpostavljeni seksualizaciji s strani medijev. Malo pomislite na otroške "idole" z MTV ali resničnostnih oddaj, pa bo vse jasno.
amigo
# 22.10.2018 ob 13:15
Menda bi morali verjeti tej Armadei Ris. Nikoli še ni lagala.
cairns
# 21.10.2018 ob 23:05
Definicija spolne zlorabe otroka (Združenje proti spolnemu zlorabljanju): "Spolna zloraba otroka je udeležba nepreskrbljenih/odvisnih otrok v spolnih aktivnostih z odraslo osebo ali osebo, ki je starejša ali večja od njih, s strani katere je otrok zlorabljen kot spolni objekt za zadovoljevanje spolnih potreb ali želja te osebe in pri tem nima možnosti, da bi izbiral, ali bo privolil v spolno aktivnost ali ne, zaradi neenakih moči v odnosu med njim in drugo osebo."

Napisat, sprintat in nabit na vsa cerkvena vrata v državi.
lavrica98
# 21.10.2018 ob 19:37
Igor Đukanović
# 21.10.2018 ob 18:05

Ne vemo. Ta odstotek je statistična ocena. Statistiki vemo, da vse ocene vsebujejo neko napako. Ker je vse več ljudi statistično pismenih, ne bi bilo nič narobe, če bi poleg ocene citirali še njeno standardno napako.
Nevem kakšen statistik si ti ampak taka ocena je navadno ugibanje, da ne rečem celo izmišljevanje. ker ta ocenane temelji na nekih izmerjenih podatkih je verjetnost, da je ta ocena pravilna je natanko 1:100 kolikor je možnih odstotkov če ocenjujemo na en procent natančno.
kapljač
# 21.10.2018 ob 17:58
Spolne zlorabe, so isto kot zlorabe drog. Če bi jih države hotele iztrebit, bi jih v trenutku. Samo pravo mero protiukrepov je treba izbrat. Pa je selekcija razrednih državljanov državam bolj pomembna. Torta je premala, da bi vsi od tega imeli isti kolač. Bogati poskrbijo sami , da se njihovim ne dogaja, česar revež za svoje v sanjah ne zmore!
zeus-zengg
# 21.10.2018 ob 16:18
Spolne zlorabe ne smejo biti tabutema
--------------
mogoče se pa s tem naslovom je lahko celo strinajti . Ženske že najmanj od 70 let prejšnjega stoletja dvigujejo svojo femino ,,vrednoto ,, na pediestal mučeništva in dopovedujejo moškim ,. da so oni svojega spola vredni le če se ne podredijo ženskemu spolu . Potem je nastala histerija ženslih orgazmov za vsako ceno , trpljenje ob rojstvih , stigmatizacija moških ki pri tem ne sotrpijo da o sodobnih ženskih kvotah sploh ne govorim ... skratka - temu zahodnemu svetu se je na ful zmešalo ... potrošništvo pa to ....
Kazalo