Predsednik republike Borut Pahor pa je pred spomenik padlim v dražgoški bitki položil venec. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor pa je pred spomenik padlim v dražgoški bitki položil venec. Foto: BoBo
Spomin na Dražgoško bitko
Spomin na Dražgoško bitko

"Dražgoše, ta veličastna zgodba o veliki moralni moči, bodo, dokler bomo Slovenci. Ugasnile bodo šele, če bo usahnil ves slovenski rod. Dotlej pa naj mu kažejo pot, dajejo pogum in samozavest. Še dolgo naj oznanjajo, kaj se je v resnici, kje, kdaj in kako ter zlasti zakaj dogajalo, in to ne samo ob bridki ledeni zori 9. januarja usodnega 1942. leta," je poudaril osrednji govorec Saša Vuga in pozval: "Naj se ne zgodi, da bi našim ljudem kdaj opešal zgodovinski spomin."

Ocenil je, da so Dražgoše največji dogodek v evropskem odporniškem gibanju, dokaz skrajnega junaštva in domoljubne požrtvovalnosti. "Junaki so sprejeli boj, čeprav je razmerje sil štelo ena proti 14," je spomnil in dražgoško bitko primerjal z bitko pri Termopilah.

Osrednje slovesnosti v Dražgošah, ki so jo letos zaznamovali gostje iz Severne Primorske, se vsako leto udeleži veliko pohodnikov. Nočnega 37. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše se je udeležilo okoli 170 pohodnikov. Okoli 50 pohodnikov pa je kljub blatu in ledu opravilo s še zahtevnejšim, 17. Nočno-dnevnim rekreativnim pohodom iz Železnikov prek Ratitovca.

Spomin na januar 1942
S prireditvijo se spominjajo srčnosti in junaštva upornikov in velike tragedije Dražgošanov. Predsednik organizacijskega odbora prireditve Drago Štefe meni, da poljanska vstaja in boji v Dražgošah predstavljajo prvi pomemben upor proti nacistom, ki so tisti čas zavojevali praktično že vso Evropo.

Boji januarja 1942 so potekali v visokem snegu in pri minus 30 stopnjah Celzija ter so terjali življenja devetih partizanov in 41 Dražgošanov, nad katerimi so se po umiku partizanov znesli Nemci.

Spomin na Dražgoško bitko
Spomin na Dražgoško bitko