Protiimperialistična fronta, ki se je pozneje preimenovala v osvobodilno, je bila ustanovljena 26. aprila 1941 v hiši Josipa Vidmarja. Foto: BoBo
Protiimperialistična fronta, ki se je pozneje preimenovala v osvobodilno, je bila ustanovljena 26. aprila 1941 v hiši Josipa Vidmarja. Foto: BoBo
Pred 73 leti nastal OF

Na ta dan so se v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani sešli nekateri predstavniki Komunistične partije, krščanskih socialistov, društva Sokol in kulturnikov ter ustanovili Protiimperialistično fronto. Organizacijo so ob napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo preimenovali v Osvobodilno fronto, praznik pa se je do leta 1992 imenoval dan OF-a.

Po mnenju zgodovinarja Boža Repeta je glavno sporočilo današnjega praznika uporništvo: "Mislim, da je uporništvo še posebej vrednota, ki bi jo morali poudarjati. Nekaj takšnega so Slovenci pokazali na množičnih demonstracijah lani, ko je vendarle prišlo do neke zbrane energije. Brez tega upora na osebni ravni, na ravni skupin in na ravni države ne moreš vzpostaviti neke svobodne in kritične družbe."

Osrednje državne proslave ob prazniku tudi letos ne bo zaradi varčevanja, so pa dnevu upora proti okupatorju ta konec tedna posvečeni številni dogodki. Predsednik republike Borut Pahor je v soboto na Festivalu miru pri Treh Kraljih na Pohorju vnovič pozval k spravi med državljani.

Danes bo v Pahorjevem uradu dan odprtih vrat, prireditve bodo med drugim pred spomenikom NOB-ja na Boču ter pri Domu krajanov na Sromljah, kjer bodo zaznamovali 70-letnico ustanovitve Kozjanskega odreda, zbrane bo nagovoril predsednik Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB-ja Tit Turnšek.

Pred spomenikom NOB-ja v Poljčanah slovesnost pripravljata občinska organizacija ZZB-ja za vrednote NOB-ja Poljčane in Planinsko društvo Poljčane, zbrane pa bo nagovoril minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Eno večjih praznovanj je že v soboto zvečer v dvorani Stožice v Ljubljani pripravila Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja.

Pred 73 leti nastal OF