Slovenija
Joško Knez naj bi odstopil zaradi spornih dovoljenj agencije za pridobivanje zemeljskega plina v Petišovcih. Foto: BoBo
VIDEO
Sporna dovoljenja odnesla...

Dodaj v

Sporna dovoljenja za črpanje zemeljskega plina v Petišovcih odnesla direktorja Arsa

Generalni direktor Arsa Joško Knez je sam ponudil svoj odstop
12. november 2018 ob 16:43,
zadnji poseg: 12. november 2018 ob 18:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Generalni direktor Agencije RS za okolje Joško Knez je odstopil s položaja, vzrok naj bi bile odkrite nepravilnosti v postopkih izdaje dovoljenj v povezavi s črpanjem plina v Prekmurju.

Potem ko je okoljski minister Jure Leben konec oktobra naročil notranji nadzor nad delom Arsa, je neodvisna komisija ministrstva za okolje in prostor danes sporočila, da so bili "ministrovi sumi utemeljeni". Ministrstvo se je namreč odločilo podrobneje preučiti dva postopka, ki ju je agencija vodila v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev. Minister "se je želel prepričati, ali oba postopka v zadevi Petišovci potekata zakonito, strokovno in nepristransko", so pojasnili na MOP-u.

Arso kršil načelo neodvisnosti in samostojnosti
Pri obeh postopkih sta bila tako po ugotovitvah komisije kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Komisija je posebej poudarila dejstvo, da "se tujcem pritiski na slovenske uradnike ne zdijo nedopustni in nesporni ter so jih pripravljeni ponoviti".

Gre za postopek izdaje dovoljenja za rafinerijo za prečiščevanje zemeljskega plina, ki ga je želela pridobiti britanska družba Ascent Resources, in za postopek, povezan s pridobivanjem mineralnih surovin. Vlogo za tega je podala družba Geoenergo, nosilka projekta v Petišovcih, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava. S pridobljenim dovoljenjem bi družba lahko začela s frackingom oziroma črpanjem plina s t. i. hidravlično stimulacijo majhnega obsega.

Leben je odstop Kneza že sprejel.

V družbi Ascent Resources grozili uslužbencem MOP-a
Kot navaja portal Siol, je britanski časopis Daily Mail že pred časom navedel izjave predstavnikov britanske družbe Ascent Resources, ki naj bi od "visokih uradnikov slovenske agencije za okolje dobili osebna zagotovila, da bodo dobili dovoljenje". Zaradi uvedbe izrednega nadzora, za katero se je oktobra odločil Leben, pa naj bi minister na družbenem omrežju Twitter od lažnih profilov dobival celo grožnje. "Tudi vsi pritiski, ki so bili med notranjim nadzorom uperjeni proti vodstvu MOP-a ali zaposlenim, so bili naznanjeni pristojnim organom," so za portal Siol še pojasnili na ministrstvu, niso pa navedli konkretnih imen.

Za britansko družbo lobirala tudi britanska veleposlanica
Neparlamentarne stranke Pirati, Solidarnost in ZL-DSD so sicer prav danes zunanjega ministra Mira Cerarja pozvale, da na pogovor povabi veleposlanico Združenega kraljestva Sophie Honey, ki naj bi prav tako domnevno lobirala za pridobitev dovoljenja britanskega podjetja za črpanje plina na Petišovskem polju.

Okoljski aktivist Gorazd Marinček je v imenu neparlamentarnih strank dejal, da je veleposlanica lobirala za britansko družbo Ascent Resources. "Konkretno je veleposlanica lobirala za fracking pri takratnem predsedniku vlade Cerarju in gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku v smislu, naj državni organi pospešijo izdajanje dovoljenj," je navedel.

Marinček je dodal, da britansko podjetje tekočino za hidravlično stimuliranje opredeljuje kot vodo s primešanimi kemikalijami, ki pa so z mednarodnimi oznakami opredeljene kot strupene za vsa živa bitja. Ob tem je opozoril na domnevne pritiske britanske družbe Ascent Resources. Ta po njegovih besedah nedopustno pritiska na slovenske upravne organe, ki pa se, kot je navedel Marinček, pri presojanju in izdajanju dovoljenj držijo predpisanih rokov.

"Smo v resničnostnem šovu, kjer nas multinacionalke obravnavajo kot domorodce iz najbolj zaostalih držav in polnijo z alternativnimi resnicami po najslabšem zgledu 'fake news'," je dodal Marinček.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
alcatraz
# 12.11.2018 ob 18:05
Še en bravo za danes. Za Lebena! Cuzanja nafte iz zemlje na račun zasmrajevanja celotne okolice res ne potrebujemo! NE!
knjigobub
# 12.11.2018 ob 17:17
Leben edini minister za okoljev zadnjih 15 letih, ki dela.
tupamaross
# 12.11.2018 ob 16:48
Prosim, da mene določite na njegovo mesto, da si naberem nekaj
milionov EUR in obljubim, da bom po tem tudi jaz odstopil.
Lev Julius
# 12.11.2018 ob 16:53
Vsak naj odgovarja za svoja dejanja in plača iz svojega žepa ! Spomnim se ormoške "cukrarne" ,kjer naš sekretar pridelal 8 MILIJONOV kazni ,zaradi nedogovorjenega postopka ukinitve ,ki smo jo plačali v EU .Ta gospod pa še danes sedi in na svojem dobro plačanem položaju . https://www.prlekija-on.net/lokalno/11208/zaradi-nepravilnosti-pri-zapiranju-ormoske-tovarne-sladkorja-slovenija-ob-8-7-milijona-evrov.html
eos
# 12.11.2018 ob 18:01
Edino prav. Naj pa spotoma pregledajo še dokumente v zvezi s Kemisom in njegovimi "dovoljenji", ki mu jih žegna ARSO. Grem stavit, da bi za ta primer letele še kakšne glave.
Berija2
# 12.11.2018 ob 18:12
V ARSO bi jaz poslal še kriminaliste. Tam je namreč leglo skorumpiranih uradnikov, ki v primeru podkupnine dovolijo prav vse, v primeru pa da ni podkupnine pa blokirajo tako kot Pečečnika zaradi hrpa v centru mesta...
Buldog
# 12.11.2018 ob 17:24
@tupamaross
12.11.2018 ob 16:48

Prosim, da mene določite na njegovo mesto, da si naberem nekaj
milionov EUR in obljubim, da bom po tem tudi jaz odstopil.


Predvidevam, da imaš dokaze, da si je nabral milijone, in da si zaradi tega že podal prijavo na policijo. Ali samo nabijaš, tako kot že nekajkrat do sedaj?
bori
# 12.11.2018 ob 18:33
Marinček je dodal, da britansko podjetje tekočino za hidravlično stimuliranje opredeljuje kot vodo s primešanimi kemikalijami, ki pa so z mednarodnimi oznakami opredeljene kot strupene za vsa živa bitja.
"Smo v resničnostnem šovu, kjer nas multinacionalke obravnavajo kot domorodce iz najbolj zaostalih držav in polnijo z alternativnimi resnicami po najslabšem zgledu fake news," je dodal

Kruto. In potem se znajo najti primerki, ki bi to označili za 'sovražni govor.' .. ker gre le za navadno vodo z dodanimi elementi iz periodnega sistema.. ki jo lahko precedimo..
menitosi
# 12.11.2018 ob 19:04
Odlično. Več takih preiskav in ukrepov. Pritiska multinacionalk je toliko, da se ljudem sanja ne. Tudi večino medijev v lasti tujcev tako da vplivajo na javno mnenje.
opranaglava
# 12.11.2018 ob 17:24
"Arso" ima mnogo masla na glavi...
Fetisov
# 12.11.2018 ob 19:27
Bravo Leben. Poblazneli imperialisti še vedno mislijo, da imajo še vedno v rokah cel svet, naj vrtajo doma. Za kakšno smešno družbo se gre, se vidi po tem, da so ustvarili trole na twitterju, ki grozijo in žalijo ministra in Slovenijo. Res jih ne rabimo v Sloveniji.
runcajz
# 12.11.2018 ob 17:32
Nepravilnosti, da so odkrili ? Pa so trdno prepričani, da se niso zmotili ? Saj so vsi ti kadri od Bandelli-ja, preko tega Kneza, pa Glavinove, Jazbeca ,pa prej Pojbiča, pa še mnogih podobnih kljukcev vendar kompetentne osebnosti z močnim zaledjem in uglednimi podporniki !

Ja, Angleži, arogantni kot so, si niso mislili, da če bodo mešali šit, se ne bo izšlo dobro ne za njih in ne za njihove domače pomagače !

Morda pa Šarec le ni tako zelo naiven, kot ga je ocenjeval tuhinjski poba Matejček Tonin.
murovec
# 12.11.2018 ob 17:01
Ni odstopa dokler ne popravi napak in vrne kar je odšlo v neznano. Ti tipi zamutijo se naberejo denarja in " odstopijo " krasno mene davčna lovi za 1 € tu gredo miljoni v žepe pa nič bravo res idealna pravna država.
Coli
# 12.11.2018 ob 16:56
Problematično je zgolj lastništvo - če bi bili Petišovci v lasti kroga bratovščine socialistične tranzicije, potem dovoljenja niti nebi potrebovali. V dani situaciji, ko jim ne kapne niti centek v mošnjiček pod karibsko palmo - je seveda 'dovoljenje' glavna prepreka...grešnega kozla imajo, tako da se lahko 'nacionalizacija' ponovno začne!
KLIPAN
# 12.11.2018 ob 19:25
"Neparlamentarne stranke Pirati, Solidarnost in ZL-DSD so sicer prav danes zunanjega ministra Mira Cerarja pozvale, da na pogovor povabi veleposlanico Združenega kraljestva Sophie Honey, ki naj bi prav tako domnevno lobirala za pridobitev dovoljenja britanskega podjetja za črpanje plina na Petišovskem polju."

Tukaj se vidi kdo je Domoljub, kdo bi pa tujcem prodal vse kar je slovenskega, pa še nevarno je za okolje.
Bravo Leben.
Tukaj pa se vidi za kaj nas imajo ultrakapitalisti, katerim desni tako radi lezejo nekam.
Otoček
# 12.11.2018 ob 18:47
Na zalost veliko slovenjclnov ne bo nikoli dojela, da denar nima ne vonja ne politicne barve. In res morate biti zahojeni da vedno znova in znova stresate lulcka levo ali desno. To mora biti zelo huda bipolarna motnja. Lopovi na oblasti pa se vam smejijo in kradejo naprej.
tetka
# 12.11.2018 ob 21:14
Samo eno bom zapisal....

Forumi na spletu postajajo prostor izživljanja neizobraženih in neinformiranih ljudi, ki nasedajo ( žal je to posledica prej omenjenih lastnosti) novičkam dolžine pol strani A4 formata, da popljuvajo konkretne ljudi z imenom in priimkom, ki jih v življenju niso videli, ne vedo s čim se ukvarjajo, ne poznajo njihovega dela, enostavno ne vedo nič in ker ne vedo nič, ne vedo niti vsega prej naštetega.
Žal. In še enkrat žal, to je posledica tudi napačnega razumevanja demokracije in svobode govora, kjer ljudje mislijo, da to pomeni, da lahko govoriš vse kar ti pade na ( kratko) pamet.
sharkyslo
# 12.11.2018 ob 19:18
ARSO je sam sebi namen. Tole je leglo birokratov, ki te zaradi pike in vejice terorizirajo. Sem občutil na lastni koži. Ljudem zelo neprijazna institucija.
sharkyslo
# 12.11.2018 ob 21:20
Dve leti sem se zaradi pik in vejic bojeval z ARSO-m. 2 leti za predelavo lesenih palet in podobnega, neobdelanega lesa, ki je okolju popolnoma nenevaren, v sekance. Zaradi pik in vejic ter ostalih njihovih muh. A ko je šlo za njihove politične prijatelje, pa ni bilo problema. Plin, nevarni odpadki in ostala svinjarija, to pa je "šlo skozi" brez problema. Banda pokvarjena!
miss_theory
# 12.11.2018 ob 21:05
Bravo Leben! Nepričakovano, za pozdraviti!
blef
# 12.11.2018 ob 19:11
Te tehnologije se nesme dovolit, s temi postopki je velika možnost onesnaženja podtalnice.
GeorgeB
# 12.11.2018 ob 18:51
@Berija2

Če bi se kogarkoli dalo na ARSU podkupiti, bi bil Pečečnik prvi, ki bi z veseljem podkupoval.
Samo poglej njegovih 50 milijonov Evrov kredita, ki ga je pred kratkim dobil od NLB in v zahvalo po tem zaposlil bivšega predsednika Janka Medjo...
enix
# 12.11.2018 ob 18:13
Kasirajo tudi od črnih gradenj, ki jih postopoma s pomočjo občin in podkupljivih županov legalizirajo. Bo potrebno izvesti nadzor tudi v tej smeri, ne vem komu poslati prijavo?....kar velja za enega mora tudi za drugega, če smo pravna država!
copcop
# 12.11.2018 ob 17:12
Upajmo, da bodo sedaj lahko končno pričeli s črpanjem plina tudi za slovenski trg, saj smo energetsko preveč odvisni od uvoza.
tsinamuh0
# 12.11.2018 ob 19:42
Bo še trajalo, ampak tudi še tako trdoglavi Slovenci bodo sčasoma ugotovili, da je bila SMC res nov in dober projekt, z veliko neuklonljivimi politiki, ne samo J. Lebnom, in je je bil zato tak trn v peti starim silam (SD, SDS, in ostali ''večni'', vedno znova prebarvani ljudje) - zato so pač mediji, 100% pod nadzorom starih sil - opravili svoje umazano delo.
(Ob tem bi morali dejansko omejiti vpliv teh britanskih, ameriških, nemških, itd. gospodarskih zbornic, to so umazane lobistične organizacije, ki izsiljujejo naše institucije in najvišje politike za najbolj umazane cilje.)
Recimo druga taka legenda je bila Milojka, ki se je borila z najmanj tremi lobiji - zavarovalniškim, tobačnim, in tistimi, ki hočejo povsem privatizirat zdravstvo; saj vidite, kako se je o njej poročalo, in kaj vse so ji podtikali, je pa recimo dobila prestižno nagrado Svetovne zdravstvene organizacije, česar ni dobil noben minister pred njo, niti tega ni niti 1 medij pri nas omenil.
A propaganda vedno deluje na ljudi, ki ne sledijo zgodbam z lastnim razmislekom, 100x povedana laž postane sčasoma resnica...
tsinamuh0
# 12.11.2018 ob 19:32
Pravilno, tako se dela, če bi vedno v Sloveniji tako delali, da se škodljivca (kdor dela za tuj interes proti skupnemu slovenskemu) po hitrem postopku odstavi in kaznuje, bi res bili druga Švica.
Le tako naprej!
bori
# 12.11.2018 ob 18:16
Po tem ko je okoljski minister Jure Leben konec oktobra naročil notranji nadzor nad delom Arsa, je neodvisna komisija ministrstva za okolje in prostor danes sporočila, da so bili "ministrovi sumi utemeljeni".

Sedaj naj naroči še notranji nadzor pri neodvisni komisiji za drugi tir.
HOR
# 12.11.2018 ob 18:12
Obstajao različno invazivne vrste frackinga, ekološka previdnost ob tem pa je zelo na mestu...
navigator007
# 13.11.2018 ob 08:03
Leben se je znebil Kneza
Šef ARSO Joško Knez je raje odstopil, kot da bi ga Leben spravil v arest. Okoljski minister je bil že v prejšnji vladi vključen v umazane igre, zato je vedel, da lahko brez škode izpostavi projekt črpanja plina v Petišovcih.
Butasti Britanci so že v osnovi k projektu pristopili naivno in so bili mnenja, da projekt lahko v Sloveniji izpeljejo brez podkupnin. Da bi minister izpadel bolj kredibilen, si je domislil še zgodbo o anonimnih spletnih grožnjah, ki jih je dobil na Twitter profil.
GoodFella
# 13.11.2018 ob 07:28
Sem gledal nek intervju CEO-ja tega podjetja...iz novinarjevih vprašanj in direktorjevih odgovorov je bilo dokaj očitno zaznati pokroviteljski podton, da Slovenijo obravnavajo kot nekakšno vzhodnoevropsko kolonijo, ki ji bi s frackingom celo delali uslugo, krepili njeno gospodarstvo in ne vem kaj še. Potem pa ta Anglež grozi še s Sodiščem EU (ironija, da upe polagajo na to sodišče, ko je VB ravno na izhodnih vratih iz EU).
stari59
# 12.11.2018 ob 23:00
Eh, dej no, Sharky.. Hotu si jih nategnt, tko k večina "poslovnežev", pa pač ni šlo. Pike in vejice prodajaj drugje.
arthus
# 12.11.2018 ob 21:44
Še več takšnih novic!
mostnica
# 12.11.2018 ob 19:59
vse so prodali; tudi tisto, ki nihče ne bi prodajal.
kislec
# 12.11.2018 ob 19:50
" Jaz sem sicer proti frackingu,samo, če bi bil na mestu te angleške firme,bi tožil Petrol in Nafto Lendavo do konca.
Ko so jim dali zemljišče in objekte v najem,so jim najverjetneje obljubljali vse živo."

firtoh, že mogoče - ampak zaradi česa pa bi jih tožil? Neizpolnjenih obljub? Po katerem "členu"?

Najprej (iz)toži vse naše politike za vse neizpolnjene predvolilne obljube...
Lara Craft
# 13.11.2018 ob 08:29
Goya, točno tako. Lebna lahko tudi malo povprašajo o tem, kako je že v preteklem mandatu na ARSO hotel zaposliti svoje kadre, pa ni šlo. Zamera je pa ostala. Samo pomislite - konec oktobra je naročil notranji nadzor, vmes so bili prazniki in sedaj je temeljit pregled dela kar narejen. Lepo bi bilo, če bi novinar malo o tem povprašal ministra, ne pa samo "kopipejstal" obvestilo ministrove PR službe.
goya
# 13.11.2018 ob 08:23
Dajmo no... Za ta odstop je razlog drugje. Lebnu je Knez šel kaj v nos in ga ni hotel več na tej poziciji.
Sedaj pa spremljajmo, kaj se bo v zvezi z ARSO zgodilo v naslednjem letu, kar bi SMC ali Leben rad, potem nam bo jasno, zakaj je moral iti.
ThePianoGuy
# 13.11.2018 ob 00:56
Mene zanima, kaj bo zdaj s frackingom. Ali bodo zasvinjali podtalnico ali ne?
penna
# 12.11.2018 ob 20:51
Arso, Arso ... Črno se ti piše.
Nepravilnosti bi se brez dvoma pokazale tudi v postopku izdajanja okoljevarstvenega dovoljenja družbi Magna Styer za izgradnjo lakirnice v občini Hoče-Slivnica.
Upam, da tudi ta zadeva še pride na vrsto.
firtoh
# 12.11.2018 ob 19:33
Bi pa enako prevetril vse postopke na Arsu in na Agenciji za zdravila in med. pripomočke..,pa še kje.
bori
# 12.11.2018 ob 18:59
Otoček, # 12.11.2018 ob 18:47
Na zalost veliko slovenjclnov ne bo nikoli dojela, da denar nima ne vonja ne politicne barve. In res morate biti zahojeni da vedno znova in znova stresate lulcka levo ali desno. To mora biti zelo huda bipolarna motnja. Lopovi na oblasti pa se vam smejijo in kradejo naprej.

Suši iz petstoevrskih bankovcev zavit v dolarje s prikuho kuvajtskega dinarja in solatka iz vloženih starih nemških mark.. in koktajl iz bitvalut mix.. komplet kosilo za 3,99eur..
the law1
# 12.11.2018 ob 18:17
Arso kršil načelo neodvisnosti in samostojnosti

Kakšen bulšit. Sedaj pa hočemo konkretno kaj to pomeni.
x1ijn
# 13.11.2018 ob 10:40
Dovoljenja v končni fazi niso dobili. Po 5 letih. Ne vem točno zakaj je moral odstopit. Zdi se, da so se grožnje uresničile.
andrej8210
# 13.11.2018 ob 08:00
Jure leben je bil v prvi vrsti zagovornikov, ko so nas zavajali z drugim tirom. Zakaj bi mu verjel, da je tukaj nekaj narobe z dovoljenjem? Lahko so spet zadaj interesi globoke države, da preženemo britanske investitorje, potem bo pa črpanje prevzelo neko naše “prijateljsko” podjetje. Ali bo takrat dovoljenje problem? Pa Angleži nas bodo tožili, glede na to, da so že kar nekaj investirali v črpanje...
Hopi
# 13.11.2018 ob 06:19
Morda...še ta malenkost:

»...,da na pogovor povabi veleposlanico Združenega kraljestva
Sophie Honey, ki naj bi prav tako domnevno lobirala za pridobitev
dovoljenja britanskega podjetja za črpanje plina na Petišovskem
polju.«

Svet24.si - guglaj: Britanska veleposlanica lobirala za sporni
"fracking"

»Okoljski aktivist Gorazd Marinček je v imenu neparlamentarnih
strank dejal, da je veleposlanica lobirala za izvajanje hidravličnega
lomljenja za britansko družbo Ascent Resources za pridobivanje
zemeljskega plina v Petišovcih, ČEPRAV VÉ, da je takšno
pridobivanje plina prepovedano v njeni domovini.«

Čeprav, takšna britanska fracking podjetja v Britaniji pod milim
bogom nimajo kaj početi, pa kljub temu, obstajajo.
Le kaj v Britaniji takšna podjetja pridelujejo, izvažajo...?
Edino lopovsko nakradeno nafto iz Banana držav lahko Britaniji
pridelujejo. Kar pa je v Britaniji, z odprtimi rokami, strogo
dovoljeno in priporočljivo.
alcatraz
# 12.11.2018 ob 23:49
Jure Leben, po dolgih časih nekaj dobrega, kar se nam je zgodilo.
Desni bi rekli: praise the lord.
Prlek_50
# 12.11.2018 ob 22:59
Slovenci, nikoli nismo, in nikoli ne bomo naprodaj!!!!
Dionezij
# 12.11.2018 ob 21:03
Vsak javni uslužbenec, ki državi zavestno povzroči škod, naj le-to tudi povrne. Tudi delavec v gospodarstvu, če s svojim zavestnim dejanjem povzroči delodajalcu škodo, jo je dolžan plačati. Torej zasebniki znajo poskrbeni za povračilo škode, za to naj tudi država ravna podobno in od direktorja zahteva, da državi povrne vso škodo, ki jo je s svojimi nezakonitim ravnanjem povročil. Nekaterim na tem forumu ničesar ne odgovarja. Če se ne ukrepa so kritični, ko se ukrepa pa so zopet kritični in navajajo povsem druge razloge zakaj je kdo odstopil ali bil razrešen. Za vse je kriva tranzicija. Še vedno niso dojeli, da je ta že zdavnelj minila. Globoka država so lobisti in korporacije iz vsekega konca sveta. Tukaj ni izjem. Pridi in iztrži, nato vse skupaj zapusti in idi drugam, kjer boš spet lahko tržil ekstra profit. Pohlep po denarju in bogastvu pa mehkušče, ki nimajo hrntenice, morale in državniške drže, pa so lahek plen teh krokarjev in hijen.
Radoveden
# 12.11.2018 ob 20:07
A je to možno? Nekdo je odstopil...
Robiland
# 12.11.2018 ob 19:33
Na slovenskem je tujec gospodar.
Kapetano
# 12.11.2018 ob 17:53
Odskodnisko preganjat, odlocitve in cas obravnave v tej agenciji je skandalozen in to izrabljajo razlicni lobiji in “inicjative”. Vpeljay kazensko in premozenjsko odgovornost zaposlenih v delu agencije, ki sprejema okoljske in gradbene odlocitve.
Kazalo