V sodstvu so se razburili zaradi Janševe izjave, da sodstva ne spoštuje. Foto: BoBo
V sodstvu so se razburili zaradi Janševe izjave, da sodstva ne spoštuje. Foto: BoBo

To pa je, opozarjajo v društvu, temelj vsake pravne države. Udeleženci postopkov so dolžni spoštovati odločitve sodišč, čeprav se morda z njimi ne strinjajo, poudarjajo. To so namreč splošno sprejeta načela sodobnih demokratičnih držav in eden od temeljev vladavine prava, poudarjajo v društvu. "To še toliko bolj velja, če imajo odklonilen odnos do prava, sodstva in sodnikov nosilci politične ali gospodarske moči, ko so stranke postopkov," je društvo zapisalo v izjavi za javnost.

V sodniškem društvu poudarjajo, da je zato še posebej nujno spoštovanje načela neodvisnosti sodstva in sodnikov, ki "ni privilegij sodnikov, pač pa pravica strank, da jim sodi neodvisni in nepristranski, pokončni in odločni sodnik". Le takšen je namreč lahko porok pravičnosti in temeljnih vrednot v pravni državi, so zapisali.

V sodniškem društvu so se tako odzvali na izjavo v zadevi Patria pravnomočno obsojenega Janeza Janše, ki je dejal, da sodstva ne spoštuje. Na tiskovni konferenci po objavi sodbe je dejal, da je sodba pravnomočna in legalna ter jo je treba upoštevati, "ker za njo stoji prisila zakona, vendar takšne sodbe ni mogoče spoštovati". Po njegovih besedah so na vrhu sodstva in tožilstva ljudje, ki so v totalitarnem režimu dokazano kršili človekove pravice, zato si po njegovem mnenju spoštovanja ne zaslužijo.

Janševo "nespoštovanje" sodstva sprožilo odzive
Na Janševe besede so se že odzvali sodni svet, predsednice in predsedniki slovenskih sodišč ter pravosodni minister Senko Pličanič.

Sodni svet je zapisal, da pozivi predsednika SDS-a Janše k nespoštovanju sodišča in nujnosti lustracije slovenski sodnikov kažejo, da je treba ohraniti ali celo okrepiti ustavne in zakonske varovalke neodvisnosti sodstva.

Predsednice in predsedniki slovenskih sodišč so skupaj odločno zavrnili očitke o kakršni koli politični motiviranosti svojega delovanja ter podprli pravico in dolžnost vsakega sodnika, da odloča neodvisno, skladno z ustavo in zakonom ter po lastni vesti.

Minister Pličanič pa je dejal, da Janševe izjave o nespoštovanju sodstva kažejo na to, da se v Sloveniji še učimo demokracije in da so demokratični standardi pri nas zelo nizki.