Slovenija
Lipica
Poslanci so v dozdajšnji obravnavi zakona Lipico označili kot točko, skozi katero naj turisti spoznavajo Slovenijo. Foto: BoBo
denar
Promocijska taksa bi polnila proračun STO-ja. Foto: BoBo
DZ
Seja se je začela ob 9. uri. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Sprejet zakon o Kobilarni Lipica, iz zavoda se bo preoblikovala v holding

Redna januarska seja DZ-ja
23. januar 2018 ob 08:21,
zadnji poseg: 23. januar 2018 ob 21:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so na nadaljevanju januarske seje potrdili novi zakon o Kobilarni Lipica, po kateri se bo preoblikovala iz zavoda v holding v lasti države in nov zakon o izobraževanju odraslih, ki naj bi med drugim zagotovil stabilnejše financiranje zavodov, ki delujejo na tem področju, ter jih povezal v javno mrežo.

Poslanci so zakon o Kobilarni Lipica sprejeli z 42 glasovi za in tremi proti.

Holding, statusno organiziran kot družba z omejeno odgovornostjo, bo v skladu z zakonom lahko ustanovil dve odvisni družbi - družbo Kobilarna Lipica, ki bo prevzela javno službo in bo v 100-odstotni lasti holdinga, ter družbo Turizem Lipica za izvajanje pridobitne dejavnosti, v kateri bo imel holding večinski delež. Država 100-odstotnega deleža v holdingu z 10 milijoni osnovnega kapitala ne sme deliti ali prenesti na drugo osebo. Holding bo imel nadzorni svet s šestimi člani, od katerih štiri imenuje vlada (enega predlaga Občina Sežana), dva sta predstavnika delavcev.

Z zakonom se določajo območje kobilarne, njen status, osnovne značilnosti reje lipicanskih konj in način upravljanja celotnega območja. V skladu z zakonom o varstvu kulturne dediščine se razglašajo spomeniško območje Kobilarne Lipica in določeni posamezni objekti kot spomeniki državnega pomena, vključno z določitvijo varstvenih režimov.

Zakon bo zaščitil tudi tradicionalno rejo in vzrejo lipicancev kot nesnovno dediščino državnega pomena, in sicer z namenom lažje umestiti lipicanca na Unescov seznam znamenitosti.

Lipica kot spomenik državnega pomena
Kot je v razpravi pojasnila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, predlagani zakon na eni strani prispeva k dvigu pomena lipicanskih konj in Kobilarne Lipica kot spomenika državnega pomena, na drugi strani pa omogoča izkoriščenje gospodarskega potenciala, ki ga Lipica kot turistična destinacija ima.

Primarna vodila pri pripravi zakonskega predloga so bila ustrezna zaščita spomeniškega območja kobilarne in lipicanskih konj ter večji poudarek na bistvu kobilarne - lipicancu. Pomembni so tudi prepoznavnost same kobilarne kot turistične destinacije, izboljšanje pogojev za poslovanje ter zagotovitev možnosti za nadaljnji razvoj in dobro gospodarjenje v Lipici.

Sprememba organiziranosti ne pomeni privatizacije Kobilarne Lipica, ampak je namenjena izboljšanju pogojev za poslovanje in razvoju celotnega območja, je poudarila.

Zagotovljen bo ustrezen nadzor javne službe, ki ga bodo izvajala ministrstva za gospodarstvo, kmetijstvo in kulturo ter računsko sodišče, je še dejala Štravs Podlogarjeva.

Poslanci so se strinjali, da so srce kobilarne lipicanci in da ima ta potencial za razvoj v turistični biser, medtem pa imajo različne poglede na predlagano organiziranost.

Kaj pravijo poslanci in skupine
Za nepovezane poslance je predlog preuranjen in nedodelan, je pojasnil Bojan Dobovšek. Lipica ima prednosti, ki jih je treba izkoristiti, rešitve so v enovitem upravljanju, holding pa ima negativno konotacijo, je dejal in poudaril, da je v predlogu nedodelano, kaj bo z odvisnimi družbami, kdo bodo ljudje, ki bodo upravljali, kadrovanjem, kako bo nadzorovan tok denarja.

V poslanski skupini Levica po besedah Violete Tomić ne verjamejo, da se pustošenje Lipice ne bo končalo s predajo in prodajo. Upali so, da bo predlog rešil težave, da bo naredil korak naprej, tako za lipicance kot zaposlene, a po njenih besedah temu ni tako. Podporo predlogu zakona vežejo s podporo "proti-privatizacijskih" dopolnil, ki so jih pripravili.

Poslanci DeSUS-a pri podpori zakonu niso enotni, saj ta po navedbah Tomaža Gantarja vzbuja kar nekaj pomislekov. Ali je rešitev, ki ji nasprotuje civilna iniciativa, za nadaljnji razvoj, predvsem pa obstoj lipicanca tokrat res prava, se je vprašal. Pričakovali so več pozornosti vzreji, šolanju in zaščiti lipicanca, pri razvoju turistične dejavnosti pa tudi vključevanje lokalne skupnosti.

Predlaganemu zakonu ne bodo nasprotovali v poslanskih skupinah SDS-a in NSi-ja. Kot je dejal Danijel Krivec (SDS), predlog daje dokaj dobro podlago za zaščito črede konj, določenih kulturnih in zgodovinskih spomenikov, hkrati pa omogoča razvoj tudi tistega dela, ki mora prinašati neko dodano vrednost. Ob tem je opozoril, da bo treba v praksi uresničevati besedilo zakona.

V poslanski skupini NSi-ja po pojasnilih Mateja Tonina podpirajo razglasitev tradicionalne reje in vzreje lipicancev za nesnovno dediščino državnega pomena in da se objekte na spomeniškem območju razglasi za kulturne spomenike državnega pomena. Upajo pa, da bo ohranjanje in redno vzdrževanje teh spomenikov zagotovljeno tudi v praksi, ne le na papirju.

V poslanski skupini SMC-ja, kjer podpirajo predlog zakona, po besedah Marka Ferluge menijo, da se lahko s primernim, gospodarnejšim upravljanjem in razvojem ohrani ter zaščiti tako kulturno dediščino kot lipicanca, hkrati pa razvija gospodarske dejavnosti. Z ustanovitvijo holdinga in dveh odvisnih družb se izognemo vsem zagatam, ki so bile prej v javnem zavodu, je še dejal.

Kot je v imenu poslanske skupine SD-ja dejala Marija Bačič, bo z jasno opredelitvijo nalog, premoženja in preoblikovanjem mogoče zagotoviti boljše delovanje celotnega sistema Lipice. Brez dobre zakonske podlage, kar ta predlog je, pozitivnega premika ne more biti.

Redna januarska seja do zdaj:
- Ponedeljek.

Sprejet zakon o izobraževanju odraslih
Zakon, ki ga je bilo treba sprejeti, ker stari po mnenju ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ni več sledil potrebam na tem področju, med drugim ureja javno službo in vzpostavlja javno mrežo zavodov, ki izvajajo izobraževanje odraslih.

Po zakonu se lahko izobraževanje odraslih izvaja na tri načine, in sicer preko programov osnovnih šol za odrasle, kjer se tudi pridobi stopnja izobrazbe, preko javnoveljavnih izobraževalnih programov za odrasle, kjer se stopnja izobrazbe ne pridobi, in preko neformalnih izobraževalnih programov za odrasle.

Uvedba promocijske takse
Poslanci so na današnji seji opravili tudi prvo obravnavo predloga zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki so mu izrazile podporo vse poslanske skupine z izjemo Levice.

Zakon o spodbujanju razvoja turizma poleg turistične takse, ki po predlogu znaša do 2,50 evra, uvaja tudi promocijsko takso, tj. 25 odstotkov zneska turistične.

Če bo občina določila turistično takso v najvišjem možnem znesku, torej 2,50 evra, bo promocijska pristojbina znašala 0,625 evra. To pomeni, da bo gost ob plačilu stroška prenočevanja plačal obe pristojbini v skupni višini 3,125 evra.

Na gospodarskem ministrstvu pričakujejo, da se bo na ta način obseg sredstev za Slovensko turistično organizacijo (STO), ki ostaja nosilka trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije, povečal za okoli 4,7 milijona evrov. Dodatna finančna sredstva v ocenjeni skupni višini 6,9 milijona evrov letno bodo za razvoj turizma pridobile tudi občine.

Predlog zakona ureja tudi poklic turističnega vodnika, pogoje, ki jih mora izpolnjevati turistični vodnik, priznavanje poklicnih kvalifikacij za ta poklic in občasno opravljanje tega poklica za tuje državljane, medtem ko poklic turističnega spremljevalca ni reguliran. Na novo se urejajo tudi pogoji za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih paketov.

VIDEO
Kobilarna Lipica po novem holding
Al. Ma., K. T.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 23.01.2018 ob 08:36
Težka logika - nove takse bodo spodbujale turizem?
MZ
# 23.01.2018 ob 08:55
Kot je rekel Churchill: Poskus, da bi z obdavčitvijo naroda prišli v blaginjo, je podoben, kot če bi človek stal v vedru in se poskušal dvigniti za ročaj.

Samo našim ekonomskim veleumom očitno to ne bo nikdar jasno...
RTzabava
# 23.01.2018 ob 08:39
Kakšna bedarija za dvig turistične takse, pa še za promocijo naj plačujem. Mi domačini ne rabimo nobene promocije, naj samo tujci plačajo. A zdaj bom jaz za 20 dni koliko prenočujemo z družino v Sloveniji plačal približno 230 € samo takse.
ElTorro
# 23.01.2018 ob 09:10
Nov davek Cerarjeve vlade....res sem presenečen.
<konec sarkazma>
SamoRes
# 23.01.2018 ob 09:29
Za 10 dni bosta dva plačala 50 evrov turistične takse? Ni šans da grem še v Sloveniji na dopust, na hrvaškem je v glavni sezoni najvišja taksa 1€, torej si lahko tam en dan več na dopustu.
migymax
# 23.01.2018 ob 10:28
Še en davek na meglo. Trenutno potrebujemo le boljšo infrastukturo in organiziranost, boljše kadre, da se dvigne nivo storitev, kar posledično prinaša več denarja .IN TO TAKOJ ! Je pač čas, ko agencije in turisti kar sami derejo k nam.Vladne promocije in strateški načrti za bodočnost so samesebi namen. Vlada naredi čisto premalo, da bi lahko takole dvigala taxo in jemala ker so izračunali dase da in bi bilo fajn.
pobrisan
# 23.01.2018 ob 09:52
Še ne bo konca novih obdavčitev? In to naj bi privabljalo turiste?????
firtoh
# 23.01.2018 ob 13:14
Država naj poskrbi za infrastrukturo,odpravi nesmiselne predpise,uvede davčne olajšave.Na občinah je,da svoje prostorske načrte načrtujejo v smeri turističnega razvoja,Arso naj svoje odločbe izdaja v 30-ih dneh in ne 30-tih letih,ministrstvo za okolje in prostor pa naj ne zavira turizma zaradi treh ptičev,ki pridejo gnezditi vsako leto ali pa posebnih metuljev,ki jih lahko vidimo tudi v Avstriji.Na prebivalcih je,da ne ustanavljajo civilnih iniciativ zaradi faušije,ki jo zakrinkajo v skrb za okolje ali kvaliteto življenja.....
bicesniga
# 23.01.2018 ob 13:01
Bo dobu od te takse kaj privatni krčmar Tone? Ne dobla jih bo občinarka Metka, ker se ji bo povečal obseg delovnih nalog...v sezoni bo pa še mogla bit stalno pripravljena, a ne? Znižajte takse na osebni dohodek...pa da vidite in se čudite...kak bo turizem cvetel...#butale
J€Z€N
# 23.01.2018 ob 08:35
Turistov je v Ljubljani že preveč in na Bledu tudi.
bori
# 24.01.2018 ob 01:08
Golf naj obdavčijo ali odstranijo. Vodo plačuje kobilarna, zemljišče zastonj.. pa se lahko z dobičkom hvalijo.. Noro.. Njim naj takse uvedejo, ker je to samo breme, izguba in kraja prostora.
bicesniga
# 23.01.2018 ob 12:55
mrš ....edino kar vzpodbujate z novimi taksami je revolt!!!!!!
zemmh
# 23.01.2018 ob 22:06
Ubogi LIPICANCI. Zanje nikomur mar, ne politikom ne državljanom. Lipica bo še naprej pralni stroj davkoplačevalskega denarja. Predstavniki investitorja - torej države in izvajalci bodo v žepe pospravili svoje procente od 10.000.000,00 €.
Na koncu pa razprodali vse kar ni kulturna dediščina ali pa še to, ker prinaša izgubo.

Prišgimo svečko za LIPICANCE!
zozozo
# 23.01.2018 ob 13:49
Resno, folk, to je kr neki. Kaj, če bi kdo rekel, "turistična podjetja in zasebniki naj dajo denar na kup, da se izboljša infrastruktura, da bojo lahko več zaslužili"? To bi bil odrasel in konstrultiven pristop. "Naj mi nekdo zgradi infrastrukturo za moj biznis" je pa otročje.
zozozo
# 23.01.2018 ob 13:45
Država naj poskrbi za infrastrukturo,odpravi nesmiselne predpise,uvede davčne olajšave.

Spet davčne olajšave + infrastruktura. Kdo pa naj plača potem to infrastrukturo? Navadno prebivalstvo, ne pa tisti, ki služijo z njo?
bicesniga
# 23.01.2018 ob 13:35
Naslov pa tud režimsko zavajajoč.....DZ UVAJA NOVO TAKSO! Napišite takoj....ker to je edini pomemben podatek za prebivalce, v tem članku...
ayyLmao
# 23.01.2018 ob 12:41
"Kako dvignemo zanimanje za x?"
"Kaznujemo vsakega ki se zanima za x."
(((logika)))
RTzabava
# 23.01.2018 ob 12:18
Na hrvaškem je 1.10€ taksa od letos
Simba
# 23.01.2018 ob 12:03
SamoRes: "na hrvaškem je v glavni sezoni najvišja taksa 1€, torej si lahko tam en dan več na dopustu."

Tebi pa matematika dela fejst probleme...

Na HR imaš vse skupaj 1€, v Sloveniji pa bi bilo 3.125€...
torej 1 dan v sloveniji je 3 dni (pa še malo ostane) na hrvaškem.

torej za 10 dni, bi v SLO en par zagonil ne 50, ampak 62.5€
na hrvaškem pa te bo prišlo 20 eur...
Valerija
# 23.01.2018 ob 11:31
... v isti sapi nasprotovat davkom in zahtevat boljšo infrastrukturo je pa za se posrat.

ko tuji lastniki prirejajo računovodska poročila, da plačajo manj davka, hkrati pa od države zahtevajo izboljšanje infrastrukture, je pa to kapitalizem, kajne?
Bivši uporabnik
# 24.01.2018 ob 13:33
Tudi ta nova organiziranost v Lipici ne bo preprečila izčrpavanja z raznimi s.p., za katere se ne kaj sploh delajo tam. V državnih podjetjih je namreč še lažje organizirat 'bankomat sistem', kot v javnih zavodih. Lipico takoj privatizirati oz. dati koncesijo in jo dati kakšnemu škrtemu lastniku po zgledu Postojnske jame.
wax
# 23.01.2018 ob 20:42
Luknja v vodo..
Kdor pozna vsaj malo situacijo tam vè da je treba najprej vse domov "c'bnit" pol pa na novo začet..sicet se bo zgodba ponavljala..
Srečno Lipicanci!
Betti
# 23.01.2018 ob 18:09
Gledala del prenosa iz DZ.
Da zakon o Lipici zagovarja poslanec, ki 200.000 € (kolikor znaša letni honorar francoskemu trenerju v Lipici) deli z 12 in oznani da je to "nekaj čez 1.600 € na mesec", in da to pa res ni taka stvar, komaj dvakratnik plače slovenskega trenerja .... Res me zanima v čigavem interesu je ta zakon. V interesu lipicancev niti slučajno ne.
zozozo
# 23.01.2018 ob 14:52
Kaj naj zdaj lastniki hotelov,penzionov,turističnih kmetij,... gradijo in obnovijo cesto do npr. Bovca?

Seveda ne. Ampak seveda morajo prispevat z davki k tej izgradnji, ne pa da obenem zahtevajo infrastrukturo in davčno olajšavo.
firtoh
# 23.01.2018 ob 14:25
zozozo
Kaj naj zdaj lastniki hotelov,penzionov,turističnih kmetij,... gradijo in obnovijo cesto do npr. Bovca?
Normandijec
# 23.01.2018 ob 13:02
Bravo Bicesniga! Se popolnoma strinjam.
Normandijec
# 23.01.2018 ob 12:58
Slovenija, odkod te take bedarije?
Vlada naj pomaga in sebi zniža plače!
Gostincem in turističnim delavcem pa obvezno zvišajte dohodnino, ki so je potrebni in davčne olajšave, ker na tak način boste ubili turizen v Sloveniji!
Bivši uporabnik
# 23.01.2018 ob 17:04
@zozozo
Ampak v isti sapi nasprotovat davkom in zahtevat boljšo infrastrukturo je pa za se posrat.
Stroški za infrastrukturo prestavljajo smešno nizek % (približno 5% če sem bolj natančen) proračun.
Bivši uporabnik
# 23.01.2018 ob 13:35
Smo priča pravemu pravcatemu turističnemu bumu, država bi morala uvesti ustrezne ukrepe, da se dobičke kanalizira za splošno dobro prebivalstva, da se ne bodo spet eni okoristili in potem živeli na veliki nogi!
Bivši uporabnik
# 23.01.2018 ob 17:06
@zozozo
Resno, folk, to je kr neki. Kaj, če bi kdo rekel, "turistična podjetja in zasebniki naj dajo denar na kup, da se izboljša infrastruktura, da bojo lahko več zaslužili"? To bi bil odrasel in konstrultiven pristop. "Naj mi nekdo zgradi infrastrukturo za moj biznis" je pa otročje.
Država pobira davke za takšne zadeve in je prevzela odgovornost za izgradnjo infrastrukture. Z veselje prispevam iz svojega žepa, če prej ustrezno zmanjšamo davke.
m72
# 23.01.2018 ob 13:51
"To lahko zraste samo v glavah socialistov. Dajmo neko dejavnost bolj obdavciti, da jo spodbudimo!"

Ma, kakšni socialisti. Kresajo rajo in dajejo direktorjem, ravnateljem pa dohtarjem.
IndyBob
# 23.01.2018 ob 10:31
Upam, da imata SDS ali NSi sestavljen seznam vseh novih davkov in prispevkov, ki jih je uvedla socialisticna vlada Mira Cerarja. Naj ga v predvolilnih soocenjih ves cas kazejo v kamere!
zozozo
# 23.01.2018 ob 10:49
Še en davek na meglo. Trenutno potrebujemo le boljšo infrastukturo

O tem davku nimam mnenja, ker se nisem poglabljal. Ampak v isti sapi nasprotovat davkom in zahtevat boljšo infrastrukturo je pa za se posrat.
Kazalo