"Menimo, da gre pri obravnavi zunajzakonske skupnosti za povsem nepotrebno razburjanje in zlonamerno podtikanje čudnih namenov, ki naj bi jih imel SDS," trdijo v največji opozicijski stranki. Foto: MMC RTV SLO

Opozicijski poslanci so na predlog SDS-a in s podporo DeSUS-a v torek ob drugem branju predloga družinskega zakonika sprejeli dopolnilo, da je zunajzakonska skupnost življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom ali se jima v tej vezi rodi otrok.

S tem bi tudi za neporočene pare uvedli obvezno registracijo, če bi želeli uživati enake pravne učinke kot zakonski pari, do zdaj pa so te pravice pridobili avtomatično.

Registracija, če želita takojšnji učinek
Dopolnilo je sprožilo burne polemike - tako zagovornikov kot nasprotnikov registracije. Zdaj so iz SDS-a sporočili, da bodo vložili spremembo tega člena, ki se bo glasila: "Če partnerja želita, da pravni učinki zunajzakonske skupnosti nastopijo pred rokom iz prejšnjega odstavka s podpisom pred državnim organom ali pred notarjem osebno izrazita svobodno voljo po skupnem življenju."

To torej pomeni, da bi se partnerja registrirala le, če njuna zveza še ni 'dalj časa trajajoča', a bi rada uveljavljala pravice in dolžnosti, ki jih prinaša zakonska skupnost.

Spremembo so vložili skupaj z SLS-om in SNS-om
V SDS-u pravijo, da so se za to odločili, ker ne želijo, da se "ob drugih in predvsem mnogo bolj pomembnih vprašanjih, ki se odpirajo v povezavi z družinskim zakonikom, odpira nesmiselna polemika okoli amandmaja k 4. členu družinskega zakonika". Spremembo so vložili skupaj z SLS-om in SNS-om.