Pripadniki srbske etnične skupnosti v Sloveniji opozarjajo, da država le čaka, da se bo tretja generacija otrok asimilirala. Foto: BoBo
Pripadniki srbske etnične skupnosti v Sloveniji opozarjajo, da država le čaka, da se bo tretja generacija otrok asimilirala. Foto: BoBo

"Smo samo državljani Slovenije s srbskim etničnim poreklom in nismo etnična manjšina s statusom, pa bi morali biti," je poudaril Milenko Vakanjac iz Zveze srbske diaspore Slovenije. Omenil je, da je po zadnjem popisu iz leta 2002 v Sloveniji 38.946 pripadnikov srbske etnične skupnosti, a so v zvezi prepričani, da je pravo število precej višje.

Ti ljudje, kolikor jih uradno priznava slovenska statistika, za slovensko državo predstavljajo, kot je dejal, izključno statistični fenomen. Nimajo nikakršne uradno priznane, institucionalne oblike obstoja, denimo šole, medijev, ki bi lahko zaščitili srbsko etnično identiteto, je opozoril Vakanjac in dodal, da slovenska država še kako računa na čas kot svojega zaveznika, ki bo prispeval k asimilaciji zlasti zdaj že tretje generacije njihovih otrok.

Korupcija na ministrstvu?
Na novinarski konferenci so opozorili tudi na domnevno korupcijo na ministrstvu za kulturo ob podelitvi sredstev Evropskega socialnega sklada. Predsednik zveze Saša Gajić je pojasnil, da se redno prijavljajo na razpise, a nikoli niso bili izbrani. Na podlagi dokumentov ob tem v zvezi ugotavljajo, da je "nekam" izginilo več kot 15 milijonov evrov evropskega denarja, in zahtevajo, da to razišče predvsem Evropska komisija, ker ne zaupajo slovenskemu pravosodju.

Gajić je prav tako opozoril na "diskriminacijski postopek razdeljevanja sredstev", ki so namenjena posameznim društvom. Zaradi vsega omenjenega je zveza po navedbah Gajića zoper kulturno ministrstvo vložila kar nekaj tožb.

V soboto protestni shod
Svoje nezadovoljstvo s politiko države do srbske etnične skupnosti in tudi odnosom srbske države do njih bodo izrazili v soboto s protestnim shodom pred ministrstvom za kulturo, srbskim veleposlaništvom in mestno hišo. Pričakujejo, da se jim bo iz enajstih srbskih društev po Sloveniji pridružilo več tisoč ljudi.