Na Krekovem trgu v Ljubljani sta dva lokala, ki sta se pridružila gibanju Kava na zalogo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na Krekovem trgu v Ljubljani sta dva lokala, ki sta se pridružila gibanju Kava na zalogo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kljukec bar
Tabla, na kateri je seznam plačanih in popitih kav. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pri Čokl
Tine Čokl tiste kave, ki ostanejo, spremeni v mleto kavo in odnese Kraljem ulice, Varni hiši ... Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pri Čokl
"Kava povezuje ljudi," meni Tine Čokl. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ste že slišali za pobudo Kava na zalogo? Ideja izvira iz Neaplja, vendar je bila dolgo aktualna le ob božičnih praznikih. Zaradi gospodarske krize so tradicijo spet razširili čez vse leto in tudi - čez mejo. V Veliki Britaniji so se nad njo navdušili v verigi kavarn Starbucks, prvi ponudniki kave na zalogo so zdaj tudi na Dunaju in pri nas. Gost pride v kavarno, spije kavo, plača pa dve. Ena je za nekoga, ki si kave ne more privoščiti.

Priporočamo (audio):

Prispevek o kavah na zalogo na Valu 202

Na tabli so narisani srčki
Ivana iz Kljukec bara nam je predstavila tablo, kjer je evidenca plačanih in popitih kav. "Kdor plača, narišemo srček, ker so to srčne kave, pikico pa narišemo, ko nekdo srčno kavo popije. Več je vplačanih, a tudi število popitih narašča, saj mediji o tem kar precej poročate." Srčna kava je predvsem namenjena socialno ogroženim. "Se pa tudi zgodi, da kdo doma pozabi denarnico in lahko spije srčno kavo, pa naslednji dan plača kakšno na zalogo."

Umetniki z dobrim srcem
Ivana meni, da bi lahko srčne kave večkrat popile mlade mamice z otroki: "Tudi one so ogrožene. Peljejo v vrtec in so proste ... lahko bi prišle na kavo. Zdi se mi, da je nekaterim nerodno, čeprav jim ni treba biti. Pri nas so še dobri gostje. Veliko umetnikov se zadržuje v lokalu in opažam, da imajo tisti socialni duh. Do zdaj so največ prispevali in prijetno so se počutili, ker so naredili nekaj dobrega."

Tistim s Ferrarijem ne bi postregla
V zadnjih dneh opaža, da "stranke rečejo, ali lahko dobijo en srček. Očitno je, da so pobudo zasledili v medijih." Na začetku, pred mesecem ali dvema, so hodili le brezdomci, zdaj pa je vedno več primerov, ko nekdo pozabi denarnico, dobi kavo na zalogo, se vrne in plača dve. Bi brezplačno kavo postregla tudi gostu, ki bi se pred lokal pripeljal v Ferrariju? "Ne, to pa res ne."

V Sloveniji je idejo sprejelo že 18 lokalov oziroma picerij. Kje ponujajo kavo na zalogo, lahko preverite na Facebooku


Na začetku ni bilo veliko zanimanja
V sosednjem baru Pri Čoklu smo lastnika Tineta Čokla vprašali, kakšne so njegove izkušnje. "Na začetku so bili upravičenci za kavo morda v zadregi, zdaj je drugače. Moja misel je: kava je namenjena ljudem in naj se popije. Ni njeno poslanstvo, da se postara v omarici. Zato pet vplačanih kav spremenimo v 100 gramov sveže mlete kave, primerne za turško pripravo, torej za domačo rabo, in to odnesemo ljudem, ki potrebujejo pomoč."

Kavo odnese tudi v Varno hišo
"Kava od nas potuje na različne lokacije, kjer so, po našem mnenju, upravičeni do brezplačne kave. Zdaj smo dodali še Varno hišo. V petek smo na tabli zbrisali 22 kav in to spremenili v dobrih 350 gramov zmlete kave. Odnesli jo bomo Varni hiši. Izvedeli smo, da si stanovalke Varne hiše svoje zgodbe pripovedujejo prav ob kavi. Štejem si v čast, da je kava zbližala ljudi."

Običaj prihaja iz Italije
Kdo je dal pravzaprav pobudo za kave na zalogo? Gostinci ali gostje? "Gostje. Gostinci smo se le odzvali na njihov predlog. To ni nek mehanizem, s katerim bi želeli opozoriti nase in zvišati svoj promet. Je pa to gotovo lepa gesta, kako pomagati nekomu, ki si ne more privoščiti tega užitka. Običaj prihaja iz Italije, ki je 'kavopivska' dežela, kjer je doma tudi espreso. Tam so uvedeni ti vzorci potrošnje, kava pa je tudi neke vrste medij komuniciranja. Če hočeš brzdati ljudstvo, jim pusti kavo oziroma ne je preveč dražiti. Kava vsekakor povezuje ljudi."