Projekt Stožice je ljubljanski župan obljubil že pred volitvami leta 2010. V zadnjem času vse bolj buri politično in laično javnost. Foto: MMC RTV SLO
Projekt Stožice je ljubljanski župan obljubil že pred volitvami leta 2010. V zadnjem času vse bolj buri politično in laično javnost. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Stanje projekta je slabo, ker so ljudje preplašeni zaradi novic v medijih in informacij, ki jih pošiljajo iz opozicije, je dejal Janković. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Vizjak
Menim, da bi morala sofinancirati projekt v Ljubljani tudi država, a vztrajamo, da se sredstva razdelijo transparentno prek razpisov, tako kot jih pridobijo tudi drugi projekti, poudarja Vizjak. Foto: MMC RTV SLO

Na TV Slovenija v oddaji Polemika so mnenja o gradnji športnega parka v ljubljanskih Stožicah in upravičenosti do državnih sredstev soočili župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, Roman Jaklič, direktor Zavoda Tivoli, Andrej Vizjak, poslanec SDS, in ekonomist Rado Pezdir.

Posnetek Polemike bo kmalu na voljo tudi v MMC-jevem predvajalniku.


Župan Janković je prepričan, da bi država morala sofinancirati gradnjo stadiona in športne dvorane, saj so po njegovih besedah vsi stadioni v Evropi bili grajeni tako z lokalnimi kot državnimi sredstvi. "Gre za podobno situacijo, kot je pri operi ali Drami," je poudaril. Z njim se strinja tudi Jaklič, ki je izpostavil, da bosta objekta pomembna za celotno državo in ne le za prestolnico. "Ljubljana je infrastrukturno podhranjena, zato rabimo tako Stožice kot bežigrajski stadion," je pojasnil.

"Breme naj se ne prevali na davkoplačevalce"
Tudi poslanec SDS-a in nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak se strinja, da bi država dala del sredstev za ta projekt, a pravi, da v njegovi stranki vztrajajo, da se sredstva razdelijo transparentno prek razpisov, tako kot jih pridobijo tudi drugi projekti. Sam je sicer prepričan, da je projekt slabo izpeljan, ker se še danes ne pozna finančna konstrukcija, ne ve se niti, kakšen bo delež partnerjev. "Mi ne želimo finančno nevzdržnih projektov prevaliti na pleča davkoplačevalcev."

Da državi ni treba financirati tega športnega projekta, pa je zatrdil ekonomist Pezdir. Tukaj bosta namreč domovala nogometni in košarkarski klub, ki sta dva najbolj donosna športa. "Če pa imamo preveč sredstev v proračunu, potem pa je to drugače," je dejal in opozoril, da bodo potem v rebalansu proračuna morali del sredstev, ki bi jih namenili za Stožice, odzveti pri drugih investicijah. Tako se lahko zgodi, pravi, da bo manj denarja za zdravstvo.

"Mesto je na varni strani"
Janković je tako interpretacijo zanikal. Povedal je, da je tudi prejšnji minister za šolstvo Milan Zver v rebalansu proračuna 2008 Stožicam namenil 10 milijonov evrov. "Ko so izgubili volitve, je denar izginil." Zagotovil je, da je "mesto na varni strani," saj sta stadion in dvorana 95-odstotno končana, če ju do konca meseca ne končajo, pa lahko občina vnovči dve bančni garanciji. Ob tem je poudaril, da je Ljubljana od države v zadnjih 15 letih dobila najmanj denarja, če "ne bomo imeli športnih objektov in športnih idolov, pa bodo otroci na ulicah."

"Športni del ni problem, problem so pritiski na NLB, da naj odobri posojilo v višini 150 milijonov evrov za financiranje zasebnega dela projekta. Ob tem pa NLB potrebuje svež kapital in trka na vrata vlade, da odobri dokapitalizacijo," pa je dejal poslanec Vizjak. Da projekt ni dobro izpeljan, se je strinjal tudi Pezdir, ki je opozoril še na dejstvo, da so v bližini Stožic trgovski centri, zato bodo po njegovem mnenju težko izpogajali višino najemnin trgovskih lokalov, ki bo stroškovno vzdržna.

Kakšna bo vsebina športnega centra Stožice? Ali bo projekt rentabilen?
Jaklič, ki bo skrbel, da bo na Stožicah vsak teden veliki koncert ali tekma, pravi, da bodo z novim stadionom pripeljali v Ljubljano vse tiste športne, zabavne in kulturne dogodke, ki zahtevajo od 7.000 do 25.000 sedežev in ki so do zdaj obšli našo prestolnico. "Lahko pripeljemo Carrerasa (operni pevec Jose Carreras, op. a.)", je optimističen Jaklič.

Janković ob tem pojasnjuje, da bodo s komercialnim programom pokrivali minus športnega dela Stožic, saj, kot pravi, stadion in dvorana nikjer nista dobičkonosna. Po njegovem je vprašanje polne dvorane tudi vprašanje uspešnosti slovenskih klubov. Sicer pa je napovedal vrsto odmevnih športnih dogodkov, ki jih bo uvodoma gostil stadion oz. dvorana Stožice. 10. avgusta bo dvorano odprla košarkarska tekma Slovenija - Španija, naslednji dan je na sporedu nogometna tekma Slovenija - Avstralija. Ponudili bodo tudi kandidaturo za evropsko prvenstvo v košarki, boksar Dejan Zavec pa bi v Stožicah lahko branil naslov svetovnega prvaka itn. "Dobivamo nove možnosti," je prepričan Janković in dodaja, da svet pozna Slovenijo po športnikih, ne politikih.

Naj NLB kreditira Stožice ali pa ne?
Gostje Polemike so ob koncu komentirali izid ankete, ki so jo zastavili v oddaji Polemika, ali naj državni NLB kreditira projekt Stožice. 65 sodelujočih je odgovorilo "ne", 35 odstotkov pa "da".

Janković je prepričan, da bi se moralo vprašanje glasiti drugače, in sicer, ali naj država financira zasebni del Stožic. Na vprašanje voditelja, kako daleč so pogajanja, je odgovoril, da pogovori med NLB-jem in Grepom potekajo. Tudi Jaklič si, tako kot Janković, želi, da bi NLB kreditiral projekt Stožice, saj bi bil tako trgovski del končan. To bi namreč "imelo sinergijo tudi na športni del".

Vizjak je ob koncu znova izrazil nasprotovanje temu, da bi se NLB vključil v izgradnjo, kot je dejal, še enega trgovskega središča. In pojasnil: "Rezultat ankete govori: zakaj ne najdete zasebnega investitorja, zakaj državna banka?" Dodal je, da gre za nevzdržen projekt v času gospodarske krize. Pezdir je bil kratek in jedrnat: "Če se bo NLB tu osmolil, naj bo kaznovan."