Začela se je stavka članov Sindikata delavcev v pravosodju. Foto: BoBo
Začela se je stavka članov Sindikata delavcev v pravosodju. Foto: BoBo

, je pojasnil predsednik stavkovnega odbora Tomaž Virnik.
Stavka poteka na sodiščih, v javnih zavodih in organizacijah, kjer ima sindikat pravosodnih delavcev svoje člane. V sindikatu državljane pozivajo, naj spoštujejo njihovo pravico do stavke in ne hodijo na sodišče, če tam nimajo nujnih opravil, je dejal Virnik.

Stavkajoči sicer delo opravljajo v razpisanih narokih, glavnih obravnavah oziroma javnih sejah ter skrbijo za izdajo in odpravo vseh odločb v zakonitem roku. Poslujejo tudi v postopkih, za katere je z zakonom odločeno, da so hitri, oziroma v zadevah, ki so po zakonu oziroma naravi stvari nujne, so zapisali v stavkovnem odboru.

Zahtevajo dvig plač nad 26. plačnim razredom
Podobno kot druge skupine sindikatov javnega sektorja, ki z vlado danes nadaljujejo pogajanja, tudi v Sindikatu delavcev v pravosodju zahtevajo odpravo preostalih anomalij pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom in anomalij, nastalih zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest.

Zahtevajo, naj se dvignejo plačni razredi delovnih mest nad 26. plačnim razredom za tri do štiri plačne razrede v skladu s predlogom, ki ga je konec novembra lani podala pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Plačni razredi delovnih mest do 26. plačnega razreda pa naj se dvignejo za dva plačna razreda, so zapisali. K zahtevam so dodali še ustrezno ovrednotenje dela delovodje in tajnice funkcionarja ter odprtje novega delovnega mesta za najzahtevnejša delovna mesta strokovnih pravnikov z opravljenim pravniškim državnim izpitom.

Ob napovedi stavke so v sindikatu tudi dali pobudo za začetek takojšnjih pogajanj z vlado. Ne izključujejo pa niti zaostritve stavke, če do konca novembra dogovor z vlado glede stavkovnih zahtev ne bo dosežen. Kot mogočo zaostritev stavke navajajo udeležbo na shodu, ki bo predvidoma 5. decembra.