Stavka poteka že več mesecev. Policijska sindikata zagotavljata, da se zaradi tega varnost državljanov ni zmanjšala. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Stavka poteka že več mesecev. Policijska sindikata zagotavljata, da se zaradi tega varnost državljanov ni zmanjšala. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Kot sta v sporočilu za javnost zapisala predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič, so na skupni seji obeh stavkovnih odborov uskladili nekaj stavkovnih ukrepov, a jih še ne želijo razkriti.

Plačne anomalije
Petrovič je sicer posebej pojasnil, da niso zadovoljni z višino in načinom reševanja plačnih anomalij, ki ni celovit. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bodo z vladno stranjo znova srečali v prihodnjih dneh. Policijska sindikata sta se konec preteklega tedna namreč sešla z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, kjer sta prejela gradivo z zahtevanimi izračuni oz. simulacijami glede odprave plačnih anomalij.

Policisti sicer stavkajo od 18. novembra. Med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovna in zaščitna oprema, ki jim bo omogočala varno delo. Zaostritve stavkovnih ukrepov so bile sicer v igri že konec preteklega tedna, ko se je govorilo, da naj bi zaostrili nadzor na mejah, a se to ni zgodilo.