Slovenija
Stavka učiteljev in vzgojiteljev
Na Kongresnem trgu se je zbralo okoli 20 tisoč stavkajočih. Foto: BoBo
Stavka
Stavkajoči zahtevajo "pošteno plačilo za pošteno delo". Foto: BoBo
Stavka
Stavkajoči opozarjajo na slabe plače v šolstvu. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič, Gregor Cerar
Učitelji in vzgojitelji sporočajo: "Od veselja do poklica ne moremo živeti." Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
       Kot razrednik 26 učencev dobim 1,75 evra neto na mesec. Kaj bi gospodarstveniki naredili za ta denar?       
 Rok Lipnik, učitelj
Shod stavkajočih se je začel ob 12. uri. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Cerar
Gneča na Celovški cesti
Gneča avtobusov stavkajočih na Celovški cesti. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Prazne šole in 20 tisoč l...
VIDEO
40.000 zaposlenih v šolst...
VIDEO
Na ulicah učitelji in vzg...
VIDEO
Zaradi protesta prometna...
VIDEO
Kako je potekala stavka v...

Dodaj v

Stavka učiteljev in vzgojiteljev: "Da znaš to prebrati, se zahvali učiteljem"

Tretji dan stavkovnega vala delo prekinili učitelji in vzgojitelji
14. februar 2018 ob 08:20,
zadnji poseg: 14. februar 2018 ob 15:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Na Kongresnem trgu se je zbralo več kot 20 tisoč stavkajočih delavcev v vzgoji in izobraževanju, po informacijah Sviza pa je delo prekinilo več kot 40 tisoč zaposlenih. "To je največji shod zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je ocenil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Glavne zahteve stavkajočih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju so za od dva do tri razrede višje plače, ovrednotenje opravljanja dela razrednika, mesečno za to delo prejemajo manj kot dva evra dodatka, ter višji regres (1.200 evrov), za tiste, ki prejemajo minimalno plačo. Če vlada v naslednjih treh tednih na pogajanjih ne bo sprejela omenjenih zahtev, bo 14. marca ponovno potekala splošna stavka v vzgoji in izobraževanju.

Branimir Štrukelj: "Kolegice in kolegi, do Dubaja se vas sliši!"
Glavni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) Branimir Štrukelj je zbrane nagovoril z zahvalo staršem, ki so svoje otroke med stavko pustili doma, in dodal, da je po Sloveniji zaprtih več kot 90 odstotkov osnovnih šol. Zagotovil je, da so pred odločitvijo za stavko izčrpali vse možnosti, a jih je vlada v to dobesedno potisnila.

"Nasprotujemo razvrednotenju vzgoje in izobraževanja v tej državi, ki se sistematično poglablja od leta 2012. Branimo pravico do kakovostnega javnega izobraževanja, ki ga brez pravilno ovrednotenega dela ni." Rekel je, da razume nekatere starše, da so bili zaradi stavke nezadovoljni, a jih hkrati sprašuje, ali jim je vseeno, kakšno izobrazbo bodo dobili njihovi otroci.

Štrukelj je zbranim rekel, da upa, da ni dvoma o tem, kdo ima zasluge za to, da je v Sloveniji po vseh mednarodnih evalvacijah znanja njegova kakovost nadpovprečna v primerjavi z evropskimi državami. "Za to ste zaslužni le vi. Država pa našega dela ne ceni in nas plačuje manj kot druge," je dodal. "Ne zahtevamo ničesar posebnega, nobenih privilegijev, dajte nam plačilo, kot ga nalaga zakon. Ali ni nabito poln Kongresni trg dokaz, da za tem ne stoji ozko vodstvo sindikata, ampak večina zaposlenih v vzgoji in izobraževanju?"

Jelka Velički, predsednica glavnega odbora Sviza, je predtem poudarila slab položaj šolnikov in med drugim omenila višino dodatka, ki ga za razredništvo prejemajo učitelji, saj ta mesečno znaša "manj od cene skodelice kave". "S svojim znanjem pomagamo generacijam pri odraščanju. Upam, da bo kdo od mladih pisal boljše in pravičnejše zakone." Izrazila je tudi razočaranje in jezo, ker je "nekoč verjela v enotni plačni sistem", in odločno poudarila, da ne bodo popustili: "Vredni smo, da je naše odgovorno delo primerno plačano."

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Marjana Kolar je poudarila, da se je kar 95 odstotkov zaposlenih v vrtcih odločilo za stavko, kar po njenem mnenju jasno pove, da v vrtcih niso zadovoljni s plačami. "To ni le previjanje in varstvo, ampak skrbno načrtovan program," je poudarila in omenila, da se predstavniki vlade radi pohvalijo s kakovostjo predšolske vzgoje v Sloveniji, na drugi strani pa morajo zaposleni delati vedno več za manj denarja. "Prišel bo dan, ko nas ne bo mogoče več preslišati. Svet brez vzgoje in izobrazbe je reven svet. Naša Slovenija naj ne bo del revnega sveta," je še dodala predstavnica vrtcev, ki zaposlujejo pomočnike vzgojiteljev za 700 evrov neto plače.

Christine Blower iz mednarodne zveze sindikatov ETUCE je govorila o politiki varčevanja, ki po njenem mnenju ni neizogibna, temveč napačna izbira politikov. Izobrazba je človekova pravica in javno dobro, četudi stane, je to naložba v otroke in prihodnost naroda. Ne moremo pa pričakovati, da bo prvorazredna izobrazba temeljila na tretjerazrednem plačilu, je še dodala in shod na Kongresnem trgu opisala kot veličasten.

Rok Lipnik, učitelj mlajše generacije s celjske srednje šole, je v govoru poudaril, da učiteljski poklic ni privlačen za mlade. Pred njegovim nagovorom je Jelka Velički opozorila, da imamo v Sloveniji le še štiri odstotke mladih učiteljev, na kar naj bi opozarjal tudi OECD.

Kot je bilo slišati na protestu, je Sviz zaprosil politične stranke, naj predstavijo svoja stališča do izobraževanja. Na prošnjo sindikata se nista odzvala SDS in NSi.

Sporočilo namenjeno tudi naslednji vladi
Veliko nezadovoljstva s položajem zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je bilo slišati tudi med protestniki. "Če bi mi bila glavna motivacija plača, bi že razmišljal o drugačni karieri," je povedal mlad strokovni delavec v osnovni šoli, ki je pred tremi leti začel svojo karierno pot, a je obenem dodal, da na mesec potrebuje manj sredstev, zlasti zato, ker je samski oziroma nima svojih otrok. Njegov nekaj let izkušenejši kolega pa je poudaril predvsem primerljivost s plačami kolegov iz drugih evropskih držav, "ampak učitelji ne moremo preprosto spakirati prtljage in oditi drugam".

Da se je položaj učiteljev skozi leta vse bolj razvrednotil, meni tudi izkušena učiteljica, ki se bo kmalu upokojila. Poudarila je, da so napredovanja omejena, obenem pa so na njihov položaj znatno vplivali tudi varčevalni ukrepi. "Dober evro dodatka za razrednika je prav žaljivo," meni in dodaja, da jo skrbi predvsem to, kako bodo mladi vztrajali v tem poklicu. Skeptična pa je tudi do enotnega sistema plač. "Odkar so v vladi popustili enim skupinam, je sistem vse bolj nepravičen v primerjavi. Ta sistem bi morali enotno reševati."

Večina protestnikov je bila sicer zadovoljnih, da se jim je uspelo zbrati v zajetnem številu, precej bolj skeptični pa so bili odgovori na vprašanje, ali mislijo, da bo shod kar koli spremenil. Po mnenju mladega učitelja shod predstavlja sporočilo vladi, ki ga bo težko preslišala, zlasti pred volitvami, a obenem ne verjame, da se bodo zgodile bistvene spremembe. Tudi izkušena učiteljica meni, da je tej vladi za položaj že vseeno. "En minister je v Dubaju, drugi v Pjongčangu, tretji ne vem kje, medtem ko mi stavkamo. Mar ni to neprimerno?" je povedala in dodala, da ima občutek, da se je aktualna vlada že sprijaznila s porazom na volitvah. "Je pa pomembno, da nas sliši vsaj prihodnja vlada."

Sviz: Vrnite nam, kar ste nam vzeli med krizo
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije zahteva ovrednotenje razredniškega dela, višji regres za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo in povišanje plač za od dva do tri plačne razrede.

20 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju od vlade z množičnim shodom zahteva višje plače. 40 tisoč jih je stavkalo v večini vrtcev, v osnovnih in srednjih šolah, dijaških domovih, glasbenih in višjih šolah. V šolah ni bilo pouka, za otroke, ki so kljub stavki prišli v šole, pa je bilo zagotovljeno varstvo. Vrtci so odprti, vendar ponekod delujejo le dežurne enote. Le nekaj zavodov s področja vzgoje in izobraževanja se današnji stavki ne pridružuje, saj so stavkali že 24. januarja v sklopu stavke različnih dejavnosti javnega sektorja.

V Izolsko OŠ Livade ni prišel niti en sam učenec, prav tako nobenega otroka ni bilo v radovljiški osnovni šoli. V Kopru so sprejeli dva drugošolca. V blejskem vrtcu je bilo le pet odstotkov otrok, saj so starši stavko v veliki meri podprli. Staršem iz Pomurja pa so na pomoč priskočili v dvorcu Rakičan in jim ponudili brezplačno varstvo do 16. ure.


Množičen shod v Ljubljani
Shod na kongresnem trgu se je začel ob 12. uri, nanj pa so z avtobusi prišli stavkajoči iz vseh delov države. Po podatkih Sviza se je zbralo 20 tisoč stavkajočih. Zbrane so med drugim nagovorili Jelka Velički, predsednica glavnega odbora sindikata, Christine Blower, predsednica evropskega dela Izobraževalne internacionale, svetovnega združenja izobraževalcev (ETUCE), in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Na Svizu so pred stavko dejali, da pričakujejo, da se bodo shoda udeležili tudi zaposleni na univerzah, ki se sicer stavki niso pridružili. Z Visokošolskega sindikata Slovenije so sicer sporočili, da podpirajo kolege v njihovi pravici do stavke, vendar se ji ne pridružujejo, in sicer zaradi "bistvenih konceptualnih in vsebinskih razlik" s Svizom. Visokošolski sindikat je zato skupaj s 15 drugimi sindikati stavko organiziral 24. januarja. "Čeprav smo načeloma solidarni s sindikati kot interesnimi organizacijami, ki si prizadevajo za boljši položaj svojih članov, je cehovski oz. poklicno interesni pristop v nasprotju z našim razumevanjem poslanstva sindikatov v današnjem svetu," so še dodali.

Ministrica razume stavkajoče
Že dobre četrt ure po koncu shoda se je nanj odzvala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in poudarila, da "zahteve sindikatov jemljemo zelo resno". Nato je še navedla, da se zavzema, da je delo učiteljev in strokovnih delavcev ustrezno in primerljivo vrednoteno ter da je ob bok vrednotenju treba učiteljski poklic tudi opolnomočiti in mu povrniti ugled. "V tem mandatu smo sprostili napredovanja, nadaljevali pa bomo tudi zaposlovanje mladih," je dejala in dodala, da je že bil omogočen širši dostop tudi do strokovnega izpita.

"Slovenska šola je dobra šola, zato moramo to krepiti. Razumemo zahteve in skušamo najti rešitve skupaj s sindikati," je pojasnila ministrica, ki se očitno strinja s stavkajočimi, saj meni, da je bilo področje izobraževanja zadnjih deset let res podfinancirano.

Potreben je dogovor za ves javni sektor
Predsednik republike Borut Pahor se je v odgovoru na pismo predsednice glavnega stavkovnega odbora in glavnega tajnika Sviza Jelke Velički ter Branimirja Štruklja zavzel za velik dogovor socialnih partnerjev, znotraj tega pa za višje plače, nižje davke in večjo prožnost trga dela.

Pahor je sicer v odgovoru na pismo posplošil težave zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na raven težav celotnega javnega sektorja. Poudaril je, da se zavzema za velik dogovor socialnih partnerjev, ki bi odražal okrevanje slovenskega gospodarstva, zdajšnje in pričakovane razmere na trgu dela, trgu kapitala, v domačem in mednarodnem okolju.

Poleg tega bi dogovor omogočal naši državi in družbi, javnemu in realnemu sektorju vzdržen kompromis o temeljnih pogojih za kakovostno delo, primeren zaslužek, status zaposlenih in okrepitev konkurenčnosti ter omogočal Sloveniji učinkovitejše uveljavljanje ustavne kategorije socialne države.

Sicer Pahor meni, da velikost javnega sektorja ni glavna težava naše družbe in države. Bistveno opaznejša in večja je po njegovem mnenju težava njegove učinkovitosti. Gre za vprašanje kakovosti oz. pogojev, ki bi mu omogočali zagotavljanje in rast kakovosti.

Tretji dan kot vrhunec stavkovnega vala
Policistom, ki so stavkali v ponedeljek, in delavcem v zdravstvu ter socialnem varstvu, ki so nase opozorili v torek, so se na tretji dan stavkovnega vala množično pridružili še šolniki in zaposleni v vrtcih. Skupne točke stavkajočih v javnem sektorju so preobremenjenost, previsoki normativi in prenizke plače. Predsednik vlade Miro Cerar pa je vodstvom sindikatov javnega sektorja na februarski seji vlade, ki poteka vzporedno s stavkovnim valom, sporočil, da so njihove zahteve nerazumne, bistveno pretirane in bi sesule finančni sistem, če bi jim šli naproti. Napovedal pa je dialog in postopno približevanje v prihodnje.

Foto: BoBo/MMC RTV SLO

La. Da., A. K. K., L. L.
Stavkajoči v vzgoji in izobraževanju se zbirajo na Kongresnem trgu.
Prijavi napako
Komentarji
Janez1965
# 14.02.2018 ob 08:37
Poznam ene par učiteljic in učiteljev.
Nimajo za kaj stavkati, vsaj zaradi plače ne.
Naj pridejo povohati življenje v realnem gospodarstvu.
Dobrodošli.
gicek007
# 14.02.2018 ob 08:39
Slišim da ima učitelj začetnik 960€ neto plače (vir: Večer) . V podjetju kjer delam, ki se ukvarja z IT tehnologijo ima začetnik iz fakultete nekaj malega nižjo plačo. Prav tako sem jaz leta 2003 začel z 160.000 SIT v enem najbolje stoječih podjetij na Obali. Upoštevajoč inflacijo je to manj od učitelja začetnika.
Varnost in obremenitev se ne more kosati z delovm v gospodarstvu.

Sem proti stavki.
SamoRes
# 14.02.2018 ob 08:29
povišanje plač za dva do tri plačne razrede

Plačni sistem v javnem sektorju se mora spremeniti. Ob vsaki taki stavki so tisti na dnu prehranjevalne verige le krinka za povišanje plač tistim na vrhu, ki so že tako preplačani za naše razmere. Če se nekomu s 600€ poviša za 20€ da pride nad mejo revščine potem bo tudi fikus s 35 let delovne dobe in neko izobrazbo ne glede na to koliko dela in na visoko plačo prejel nekaj stotakov več.
Dvignite vsem za 50€ gor, ne pa da tisti ki potrebujejo dobijo drobtine, tisti na vrhu pa vse ostalo.
mize
# 14.02.2018 ob 08:31
Štrajk Semoličev, Štrukljev in njemu podobnih PREPOVEDAT. Naj štrajkajo v svojem prostem času - bomo videli, koliko se jih bo pridružilo
diegol14
# 14.02.2018 ob 08:34
dva meseca počitnic pa hočejo višjo plačo? Tu nekaj ne štima
Vasilij Zajcev
# 14.02.2018 ob 08:42
SRAMOTA!!! Za državo in današnje stavkajoče!!!!
Dol z Štruklom!!!
vrtojb5
# 14.02.2018 ob 08:33
Vzgojiteljicam place gor, ostalim dol. Šolniki so kar dobro situirani glede na to kaj počnejo. Če jim vlada popusti, moj glas dobi Janez.
Seneca
# 14.02.2018 ob 08:51
Nam v gospodarstvu na Zavodu za zaposlovanje vedno rečejo naj se prekvalificiramo. Tudi vam učiteljem svetujem enako. Če vam dosedanja plača ni zadosti pojdite v gospodarstvo!
STANE
# 14.02.2018 ob 08:48
Lažejo nam,kolikšne imajo plače. Govorijo o osnovi,dodatkov nam ne povedo.Policaj je govoril o 750 evrih,dejansko dobi 1.100. Ućitelji govore o 1.100,dejansko dobi tja do 1.600 evrov.
Pa še nekaj...zadnjič so sami otroci govorili,kako nekateri ućitelji šikanirajo revne otroke,delajo razlike med njimi.Fuj,pa takšni pedagogi.Marikdo si sploh ne zasluži biti učitelj,ker enostavno ni za tak poklic.....Ravno razmišljam,koliko učiteljev lahko pohvalim ob mojem izobraževanju ?
Jih skoraj ne najdem !
Gams
# 14.02.2018 ob 08:38
Jaz zahtevam da učitelj sedi v šoli od 7-15 kot moramo vsi ostali. Ko grem popoldne v službo jih že ob 13 srečam ko se domov peljejo. Naj sedi in naloge popravlja in priprave piše.
Geres*
# 14.02.2018 ob 08:35
Imamo previsoke standarde v O.Š, sploh v prvi trijadi. Dvignili so standarde (št. učincev na učitelja), seveda vse v dobro otrok. Tako se lepo se je sklicevati na otroke, ko ti gre za lastno ri*. Tudi v vrtecu so standardi višji, kot bi bilo potrebno. Tukaj se je še umetno dvignilo potrebno stopnjo izobrazbe in se s tem razvrednotilo tiste, ki imajo “zgolj” srednjo šolo (pomočnice vzgojiteljic). 4-letna srednja vzgojiteljska šola bi morala biti dovolj za delo vzgojiteljice.

Edini problem, ki ga vidim pri učiteljih je, da se tudi tu pojavlja zaposlitev za določen čas – do poletnih počitnic, potem si dva meseca brez službe, nato jih spet zaposlijo. To bi seveda morali preprečiti. Po drugi strani to precej pove o delu med počitnicami, ki naj bi ga opravljali.

Stavke učiteljev ne podpiram. Imajo zadostno plačilo, ugodno razmerje delo/prosti čas in tako kot večina v JS bonitete, ki jih v privatnem nimamo (vključno z manjšo obremenitvijo učiteljev po 50em letu, ni več razrednik itd – tega v gospodarstvu ni).
Demosten18
# 14.02.2018 ob 08:34
Saj nekaj jih pa vseeno bo. Ostali gredo itak smučat s familijami...reveži
pobrisan
# 14.02.2018 ob 08:49
Na Kongresnem trgu pričakujejo 15.000 stavkajočih v vzgoji in izobraževanju
------------------

Ko so pred nekaj leti štrajkali, je bila na Krvavcu velika gneča......
brehme
# 14.02.2018 ob 08:38
Ministrica Maja Makovec Brenčič, vas pozdravlja s Koreje, kjer se druži s tajkunom Stojanom Petričem lastnikom Dela.
Največji zmagovalci te stavke bodo pa spet kaki pisarniški paraziti (pogledamo internet, kava, časopise prelistamo, moramo biti obveščeni, malica, kaj naredimo, kava) ki bodo na račun morebitnega dviga plač, več pridobili kot bolničarji, negovalke, med.sestre, ki se trudijo po domovih za starostnike, na urgenci, v UKC LJ in MB, v Soči,, na Golniku...
pobrisan
# 14.02.2018 ob 08:54
STANE

Marikdo si sploh ne zasluži biti učitelj,ker enostavno ni za tak poklic.....
-------------

Na lastni koži smo občutili take kvalitetne učitelje. Brez starševske pomoči bi našim otrokom trda predla. Nekateri ne uspejo (ali ne znajo) otrokom ustrezno razložiti snovi. Ko sem še sam študiral (strojništvo), sem imel priložnost spremljat, kaj se učijo na pedagoškem faksu. Katastrofa.......
a.orhidejca
# 14.02.2018 ob 08:48
Ne podpiram, halo 960 NETO?
STANE
# 14.02.2018 ob 08:57
Sramota....danes morajo starši vzet dopust ali organizirati babice za varstvo otrok ....Lahko je tako izsiljevati na račun ostalih državljanov.Kje je sedaj stranka "Za otroke gre ?
Sorrento
# 14.02.2018 ob 09:04
Po gimnaziji so se odličnjaki vpisovali na medicino, pravo in podobne resne študije, komaj zadostne pa so usmerjali na predšolsko vzgojo in razredni pouk. Češ, zgolj to jim bo uspelo narediti, drugje nimajo šans.

In to je zdaj ta Štrukljeva "elita".
April1699
# 14.02.2018 ob 08:39
Kdo je sidikalist Štrukelj, ki se bori za pravice delavcev. Ali ima na RTV še kdo od novinarjev hrbtenico?

Sindikalist Štrukelj se kopa v denarju govori pa o delavskih pravicah. Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj! Odkod mu denar za stanovanje vredno 100.000 €?
SamoRes
# 14.02.2018 ob 09:35
Učitelji zaslužijo povprečno 500 evrov manj kot državni uradniki.

Stavki za zmanjšanje plač državnih uradnikov se pridružimo vsi.
bondi
# 14.02.2018 ob 08:51
Stavka je povsem neupravičena. Naj se izenačijo z realnim sektorjem. Tudi moj glas dobi Janez, če bo stavka plačana.
itak
# 14.02.2018 ob 09:19
Priviligiranci spet štrajkajo
kraut
# 14.02.2018 ob 12:03
Štruklju in ostalim glasnim na odru bi bilo potrebno na oder postaviti vzgojitelja/učitelja, poleg njega pa 3 tipične primerke iz gospodarstva... delavko ki v 4 izmenah dela za tekočim trakom za minimalca neprekinjeno 8 ur, monterja-ključavničarja, ki se po 10 ur dnevno (pogosto tudi sobote) živalsko namatra za dobrega jurja, visokokvalificiranega inženirja iz manjšega biroja ki po 10 letih odgovornega in umsko prekleto napornega dela mesečno pospravi 1500-1800€, njegov službeni urnik pa niti slučajno nima samo 8 ur, noči pa tudi niso mirno prespane.
Prosim, razložite mi na tem mestu, koliko si danes stavkajoči zaslužijo v primerjavi s temi tremi?

S spoštovanjem, vaš realni sektor
zaposleni
# 14.02.2018 ob 09:06
Ni mi čisto jasno zakaj stavkajo učitelji. Delam v zasebnem sektorju in imam skoraj 10 let delovne dobe. Dopusta imam natanko 25 dni, izobrazba je univerzitetni program in to NE nekega levega faksa ala pedagoška, filo fax,... (podaljški srednje šole). Če seštejem dopust, ki ga imajo ucitelji: zimske, prvomajske, krompirjeve ter novoletne počitnice (skupaj 20 dni). Poleg tega so doma še od 1.7 - 25-8. (cca 35 dni, recimo da odštejemo 1 teden kvazi dela). Recimo da odštejem praznike 10 dni - pa jih ni , torej 45 dni. Kako ima lahko začetnik 45 dni dopusta? po vsej verjetnosti so 20 sobot v službi.... Zakaj se ne uvede registracija delovnega časa in 8 urni delovnk ter vse obveznosti uredi v sluzbi? Ce komu kaj ni vsec naj si poisce sluzbo v realnem sektorju! Poleg tega naj ze enkrat omejijo vpise na nekoristne fakse, ki producirajo nekoristno delovno silo!
Pjanc
# 14.02.2018 ob 11:58
Mama je učiteljica, ima zelo lepo plačo. Nikoli ne jamra glede plačila, dopusta, službe. Edino kar je problem, so razvajeni otroki, veliko ši*ta*jev, ki ponavadi delajo sranje. Verjamem, da ji ni lahko, sploh če se na te spravijo še starši. Tudi ne mara štrajka, pa vrjamem da ni edina.

Ni mi pa jasno, zakaj učiteljice strajkajo? Zaradi premale osnove? :O Js kot dipl.inž. strojništva nikakor ne morem pričakovati več kot 800€ neto na začetku, pa verjemite da sem veliko več krvi pre*cal meš študijem, kot pa učiteljice.
nemoremsespomnit
# 14.02.2018 ob 09:32
Učitelji bodo imeli mojo podporo takoj, ko se bodo tako "strastno" zavzemali za spremembo učnega sistema, katerega v veliki meri krojijo sami.
pobrisan
# 14.02.2018 ob 08:59
April1699

Sindikalist Štrukelj se kopa v denarju govori pa o delavskih pravicah.
---------------

Stanovanje vredno dobrih 100 jurjev je prepisal na svojega devet letnega sina......., on pa je uradno revež.
STANE
# 14.02.2018 ob 09:27
Zahtevajo miljardo za povišanje plač !!!! Pa kdo je tu nor ??Delavec pa ne more dobit 25 evrov na minimalca...a ta dejansko financira javni sektor? Sicer pa je Cerar naredil napako z dvigom plač v javnem sektorju že tako najbolj plačanim.To je sprožilo domine,ki jih bo težko zaustavit.
Seneca
# 14.02.2018 ob 08:56
Cerar naj naredi tako kot je Ronald Reagan s stavkajočimi kontrolorji letenja. Od takrat naprej v ZDA praktično nimajo stavk!
zigag
# 14.02.2018 ob 12:10
Vklopil sem sta live ker slišim žvižge in mi gre skrajno na živce, ker se ne zavedajo, da s temi glasnimi piščalkami motijo ostale nas, ki delamo nedaleč stran. In pogledam sta video v zivo in ne razumem transparentov, ki so narejeni kot šolski projekt. Kup risbic, nobenega jasnega sporočila. En moški drži v ospredju plakat, z napisom "vrh ledene gore", s slikicami, kakršnega smo delali v OŠ. Ob 12h so imeli pesem, kjer mlajsi niso niti vedeli kaj naj pojejo, starejši pa. In se vprašam, kaj točno si prizadevate, kaj želite? Obenem, vsakic, ko gospa na odru kaj pove, jo prekinejo žvižgi in piščalke. Dejansko ni logično, zakaj osebo prekinjajo. Plus gospa je omenila, da ljudje še prihajajo, da avtobusi še prihajajo....halo? Mar na lastno stavko ne morejo priti pravi čas? Resnično polovice zadev s plakati in nenehnimi žvižgi med branjem zahtev z list, ne razumem, saj si ne delajo usluge, če pljuvajo v lastno skledo.
prfoks
# 14.02.2018 ob 11:10
Sem učitelj začetnik in NE podpiram stavke!
Se pa strinjam, da je v šolstvu marsikaj narobe. Učitelji začetniki moramo opraviti strokovni izpit, za kar moramo biti za polni delovni čas zaosleni za pol leta. In kje je problem? Šole ne želijo zaposliti učitelja brez strokovnega izpita. In tako se vrtimo v začaranem krogu. Sam imam tako "srečo", da sem zaposlen za 1 dan na teden. in S tem sem kolikor toliko zadovoljen, še posebej po 50 odgovorih na vlogo za razpisano delovno mesto, da ne ustrezam, ker nimam storkovnega izpita. Večina današnjih učiteljev je do potrebnih ur za opravljanje strokovnega izpita prišla preko pripravništva, ki je bilo sicer prostovoljno in neplačano, vendar si bil leto po končanem faksu zaposljiv. Kaj pa mi, ki smo magistrirali po 2014?

Kar pa se tiče stavke učiteljev; pred časom sem na eni od mariborskih šol nadomeščal učitelja na bolniškem dopustu (imel sem neznansko srečo, da so me za 2 meseca vzeli brez strokovnega izpita) in kaj sem ugotovil? Učenci nimajo pojma o osnovah moejga predmeta, pri pouku v glavnem prepisujejo s prosojnic brez razlage učitelja oziroma gledajo filme in igrajo igrice. Učitelj ap bi moral biti že v pokoju, vendar podaljšuje, saj se zaveda, da z 800 evri pokojnine ne bo mogel vdzrževati takega življenskega standarda, kot ga sedaj s 1500 plače.
In žal to ni osamljen primer. Če mi po neki sreči uspe priti na delovno mesto učitelja, bom začel z 960 evri neto plače, kar se mi zdi povsem primerno in niti približno premalo. Je pa po mojem mnenju odločno preveč 1500 evrov za starejše učitelje, katerih edina kvaliteta je ta, da poučujejo že nekaj desetletij. Je pa treba učiteljem nekaj priznati; res je težko, ko se po toliko letih navadiš na neki standard in ti postane samoumeven, hkrati pa nekritično vrednotiš svoje delo in si želiš večje plačilo. In to ne velja le za učitelje, pač pa tudi za večji del zaposlenih v javni upravi. Edini, ki si zares zaslužijo stavko in višje plače, so čistilke, kuharice, hišniki...torej tehnični kader.
Rokobaroko
# 14.02.2018 ob 09:45
Je že gneča na Krvavcu? #SamVprašam
frgo
# 14.02.2018 ob 09:33
Saj je povsem enostavno.

Zdravnikov je premalo - višje plače.
Vojakov je premalo - višje plače.
Učiteljev je preveč - nižje plače.

Za učitelja v Ljubljani 500 kandidatov - minimalec. Za učitelja v neki Osilnici noben ali 1 kandidat - ustrezno višja plača.

Nagrade za nedelo, kot so avtomatična napredovanja, dodatki na delovno dobo - stroški, ki ne prinesejo "lastnikom", torej državljanom, ničesar - ukinit.

Javni sektor rabi samo malo zdravega konkuriranja in zakona ponudbe in povpraševanja, kot je v privatnem sektorju, pa bo hitro bolje in ceneje za državljane.
frgo
# 14.02.2018 ob 09:22
Narobe svet.

Za delovno mesto učitelja se prijavi po 500 kandidatov. To za mene pomeni, da je treba plače močno ZNIŽAT. Nezadovoljnežem se preprsoto zahvalimo za sodelovanje in povabimo k sodelovanju tiste, ki si želijo dela.

Obnašajmo se kot dobri gospodarji. Za naš denar gre.
Gerold III
# 14.02.2018 ob 10:57
Naj me nekdo popravi. Imam znanko, ki uči športno vzgojo na osnovni šoli, je razrednik in ima 2 ali 3 krat tedensko popoldan neko dopolnilno dejavnost. Delovnik začne ob 7.00 in ga konča ob 14.00. Ima 3 mesece počitnic. Plača cca. 1.600 - 1.900€ mesečno.

Če primerjam nekoga iz gospodarstva, ki ima visoko izobrazbo pa ni ravno v špici v svoji branži dela 50 - 60 ur na teden ima mesec dni dopusta plačo pa enako.

Problem javnega sektorja je da bi vsi imeli enake plače če ne zaradi drugega zato ker pridejo v službo. Tisti, ki delajo slabo in se izgovarjajo na sistem imajo že zdaj previsoke plače, tisti najboljši pa imajo žal prenizke ampak žal ni sistema, ki bi to uravnaval. Sindikalisti ala Štrukelj pa pač mešajo meglo zato, da imajo službo. Čas bi bil, da bi kaj naredili na učinkovitosti sistema ne pa da pumpajo ljudi s populističnimi puhlicami.

Stavke ne podpiram in upam, da bo vlada ravnala razumno.
Seneca
# 14.02.2018 ob 10:00
En dan stavke učiteljev je premalo. Najbolj nas bodo prizadeli s stavko od 25 junija do 31 avgusta...
martin112
# 14.02.2018 ob 09:53
Na fakulteti za strojništvo vse poteka normalno :D
STANE
# 14.02.2018 ob 09:23
aaktivist
Danes v privat firmah sploh ne smejo poznat sindikata.Že ob sprejemu v službo ti povedo,da sindikalnih "kozlarij" tam ne poznajo.Tako če se kaj preveč buniš,lahko kaj hitro dobiš knjižico.
Sorrento
# 14.02.2018 ob 09:00
Če vlada tem razvajencem tudi delno popusti, bo zagotovo izgubila volitve!
adirm
# 14.02.2018 ob 10:52
Moja mama ima kot učiteljica višjo plačo kot jaz, ki sem zdravnik. S tem, da gre ona v povprečju domov ob 12:30, jaz pa 16:00.
webman
# 14.02.2018 ob 10:18
Podpiram boj zaposlenih v JS, da se jim na račun zmanjšanja pijavk in administrativno postavljenih uradnikov zviša plača. Res se dogajajo krivice, vendar namesto stavke bi pričakoval peticije, da se odstrani nesposobne uradnike, ukine urade ki so sami sebi namen... Najprej vprašajte sindikaliste, koliko imajo na mesec?

Tako pa imamo stavko, zaradi katere moram vzeti dopust, da imam svojega otroka doma namesto v vrtcu. Tak način stavke pa si nekam zatlačite!!!
pobrisan
# 14.02.2018 ob 09:34
Da ne bi zaradi njihove stavke izpad učne snovi morali otroci nadoknaditi na dan sobote! Tako je namreč v preteklosti že bilo. Starši se moramo temu odločno upreti! Zaradi njihovega pohlepa ne sme trpeti družinsko življenje! Zakaj pa oni ne stavkajo v soboto?
Bovi
# 14.02.2018 ob 09:30
"Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja vse analize potrjujejo, da je delo izobraževalcev izrazito podcenjeno v primerjavi z drugimi poklici z isto stopnjo izobrazbe."

G. Štrukelj: podcenjeno je tudi delo inženirjev v gospodarstvu, ki imajo sedmo stopnjo izobrazbe. Ponekod smo v 18. plačilnem razredu in delamo za 800 EUR. Koliko je to podcenjeno v primerjavi z drugimi poklici z isto stopnjo izobrazbe, ki so zaposleni v javnem sektorju?
aless70
# 14.02.2018 ob 09:26
@STANE
Lažejo nam,kolikšne imajo plače. Govorijo o osnovi,dodatkov nam ne povedo.Policaj je govoril o 750 evrih,dejansko dobi 1.100. Ućitelji govore o 1.100,dejansko dobi tja do 1.600 evrov...


E, moj Stane. Ne razumeš ti to logike JS.
Osnova je plačilo zgolj zato, da pridejo na delovno mesto. Oziroma, če upoštevamo še "neokrnjeno pravico" do bolniške, je osnova plačilo zato, da so se "žrtvovali" in sprejeli delovno mesto v JS.
.
Vse "dodatke", ki jih mesečno prijemajo nad osnovo, so si pa oni zaslužili z delom in pridnostjo in o teh se nimajo kaj pogovarjati.
.
Adijo pamet!
To je logika JS - dodatki niso plača, to jim "pripada"!!!
.
In mi smo se Grkom smejali za njihove dodatke za pravočasen prihod na delo itd...
Rokobaroko
# 14.02.2018 ob 11:42
Vidim, da je cela žurka na Kongrescu. Pokvarjenci!
viljemmm
# 14.02.2018 ob 10:03
Dol s Štruklom. Baraba od nog do glave.
SKing
# 14.02.2018 ob 09:57
No, jaz pa poznam nekaj učiteljev in še nihče ni rekel, da imajo slabe plače. Celo zavedajo se, da imajo plače dobre in da so veseli, ker praktično vedno točno vedo, kdaj imajo delo in kdaj ne - uradni delovni čas.

Nič nimam proti, da se zvišajo plače, a potem naj bodo tudi šolski programi boljši. Če jaz dvignem ceno nekega produkta, moraš dobiti za to nekaj več. Zelo redke produkte/storitve lahko višaš, pa ti ni treba dodajati dodane vrednosti (gorivo za vozilo je en tak primer).

Tako da ne vem - če se zviša plača, naj se zviša kakovost učnega programa. In to naj povedo učenci. Če bodo oni rekli, da je program boljši, da so bolj zadovoljni - potem ni problem, naj se plača zviša. Če pa bodo rekli, da je program enak ali celo slabši, pa ne vidim realne osnove za zvišanje plač.

Drugače pa se večina samo izgovarja na pasivnost učencev in pokroviteljstvo staršev. To je delno sicer res, a če ti učence zmotiviraš in se jim znaš približati, potem bodo zadovoljni. Če pa hodiš v "službo zaradi službe" pa seveda rezultat izostane.
STANE
# 14.02.2018 ob 09:15
Moja nečakinja je prišla direkt iz šole za vzgojiteljico in je imela začetno plačo 1.200 evrov,pa je bilo to pred 10-timi leti.Še sama ni mogla verjet.Kolikokrat je bil v tem času že Štruklev štrajk ?
Srečko Kranjski
# 14.02.2018 ob 12:27
Za takšne učitelje, kot jih po večini imamo danes, ne podpiram poviševanja plač. Podpiram pa, da zaostrimo pogoje, kdo lahko postane učitelj. Učitelji bi morali biti tisti, ki so v predmetu poučevanja zares dobri, hkrati pa imajo dobre pedagoške sposobnosti. Tako lahko vidimo, da se za poklic srednješolskega učitelja, torej za pedagoško smer svojega področja, že na fakultetah odločajo najslabši študenti. Najboljši pa se raje zaposlijo v gospodarstvu, raziskovanju z večjimi plačami. Torej, če smo pripravljeni sprejeti ukrepe, da bodo učitelji zares kvalitetni, da se bodo za učitelja lahko potegovali le najboljši študentje svojega področja, potem takšnim učiteljem za motivacijo (da izberejo pedagoški poklic) privoščim dvakratno plačo sedanje. Tu sem govoril o srednješolskih učiteljih, ki študirajo različne vede (in izbirajo pedagoške smeri), sedaj pa preidem še na osnovnošolske učitelje, ki izvirajo iz pedagoške fakultete. Za vpis na pedagoško fakulteto bi morali imeti ali sprejemne izpite ali pa resno zaostriti pogoje vpisa z uspehom v gimnaziji. Po izkušnjah pa vidim, da se za pedagoško fakulteto odločajo podpovprečni dijaki. To ne pelje nikamor! Imel sem sošolko, ki se je vpisala na pedagoško fakulteto, pri pouku geografije pa ni vedela, kje na svetovnem zemljevidu bi iskala Kitajsko! Morda bo čez nekaj let učila prav vašega otroka! Ojoj! Torej, takšnim učiteljem ne privoščim prav nič višje plače. Ko bodo učitelji kvalitetni, pa jih le nagradimo z visoko plačo, saj je večina parametrov, ki pričajo o uspešnosti države, odvisnih od izobraženosti naroda.
Kolupaila
# 14.02.2018 ob 12:13
Dodatnih 90 prostih dni, aktivnega dela manj kot 3,0h na dan. Pa nekaj se delati norca iz ljudi!!!
Poznamo, kar nekaj učiteljev, profesorja športne vzgoje, ki je pri 55letih v veliko boljši kondicij kot marsikateri 20 letnik prejema 1.600,00€ neto plače, dela povprečno po največj tri ure na dan. Zraven pa še trenira in ima tečaje živi odlično življenje, vozi super športni avto nič mu ne manjka. Tako, da ne hvala za tako stavko. Vzgojiteljice sicer z razliko od učiteljev ali profesorjev vsaj nimajo toliko prostih dni. Učiteljem in profesorjem niti centa več!!! Vsak si lahko dvigne plačo z delovno uspešnostjo, napredovanjem... Zato ni nikakršne potrebe o kakšnem višanju. Napredovanja pa so tako ali tako odmrznjena.
Kazalo