Slovenija
(2)
Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je na današnji izredni seji stavkovnega odbora preklical stavko. Foto: BoBo

Dodaj v

Stavke gasilcev ne bo, a stavkovni odbor še ni razpuščen

Podpirajo preostale sindikate
8. januar 2018 ob 14:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je preklical za 10. januar napovedano stavko. Stavkovni odbor pa ostaja do izpolnitve zavez iz v petek podpisanega stavkovnega sporazuma.

Sporazum, ki so ga z vlado podpisali po nekaj mesecih pogajanj, prinaša višje plače vsem operativnim gasilcem. Večini se bodo osnovne plače dvignile za dva plačna razreda. Posamezen gasilec pa bo mesečno dobil približno sto evrov več.

Dogovorili so se tudi, da bo obrambno ministrstvo takoj pristopilo k spremembam zakona o gasilstvu v tistem delu, ki ureja dodatek za stalnost. Do jeseni pa bo pripravilo tudi ustrezen predlog spremembe uredbe o merilih za določitev višine položajnega dodatka.

Sicer pa v gasilskem sindikatu podpirajo prizadevanja sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, in napovedujejo stavko za 24. januarja. Po besedah sekretarja sindikata Davida Švarca se bodo udeležili tudi protestnega shoda.

Čeprav so gasilci z doseženim zadovoljni, vendarle opozarjajo, da so nekatera vprašanja še odprta, med njimi vprašanje osemodstotnega znižanja vrednosti plačnih razredov, ki so ga bili v času krize deležni javni uslužbenci.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
LjudjeSoOvce
# 09.01.2018 ob 11:11
Poklicni gasilci, ki so v boleče očitni manjšini, so poskrbeli za svoje r***, prostovoljni gasilci, ki opravijo največ gašenj in intervencij v svojem prostem času, se lahko medtem obrišejo pod nosom.

Čestitke za egoizem in izrabo priljubljenosti, ki sploh ni vaša.
KajtiMar
# 09.01.2018 ob 00:40
kdaj stavkajo radirkarji na MMCju? a ne stavkajo?
Kazalo