Slovenija
KPK
Vrhovno sodišče je postopke pred KPK-jem letos označilo za nezakonite. Foto: BoBo
Alma Sedlar, Boris Štefanec
Leto je zaznamoval tudi konflikten odnos med članoma senata KPK-ja, ki se je končal z odhodom Sedlarjeve. Foto: BoBo
Vid Doria
Letos prav tako ni bilo konkretnejših premikov pri zaščiti prijaviteljev na prostoru Evropske unije, kar še dodatno negativno vpliva na učinkovit boj proti korupciji, ugotavlja Doria. Foto: BoBo
       Že vsaj dve leti in pol se z vladnimi predstavniki pogovarjamo o spremembah temeljne zakonodaje na področju preprečevanja korupcije. Predlog novele je v predalu že od aprila, vendar sprememb še nismo dočakali. Takšno stopicanje na mestu postavlja vprašanje ali je boj proti korupciji sploh prioriteta.       
 Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia
Vlada
Novelo področnega zakona pripravljajo na ministrstvu za pravosodje, do (morebitnega) sprejetja na vladi pa je pot še dolga. Foto: BoBo
VIDEO
15 let konvencije proti k...

Dodaj v

Štefanec in Doria: Je boj proti korupciji za vlado še prednostna naloga?

Mednarodni dan boja proti korupciji
9. december 2017 ob 10:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ob mednarodnemu dnevu boja proti korupciji se prvi mož KPK-ja Boris Štefanec in generalni sekretar TI Slovenija Vid Doria sprašujeta, ali je boj proti korupciji za vlado še prednostna naloga.

Indeks zaznave korupcije je letos pokazal rahel napredek Slovenije, vendar pa je glede na aktivnost Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) na eni in vlade s pripravo zakonodaje na drugi strani vprašljivo, ali se bo njen položaj v prihodnjem poročilu bistveno izboljšal, piše novinar Slovenske tiskovne agencije Peter Avsenik.

Nekaj odmevnih neuspehov
KPK je v letnem poročilu za leto 2016 z zadovoljstvom ugotavljal, da je prejel več prijav kot leto prej. Na komisiji so to pojasnjevali s povečanjem zaupanja javnosti v njeno delo, vendar pa je po drugi strani v tem obdobju dokončno padlo nekaj odmevnih odločb komisije.

Tako je ustavno sodišče aprila med drugim zavrglo pritožbo KPK-ja, vloženo zaradi odprave njenih ugotovitev o kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Junija je vrhovno sodišče ugotovilo, da je KPK z objavo osebnih podatkov v aplikaciji Supervizor leta 2015 nezakonito posegel v ustavno pravico takratne ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar do varstva osebnih podatkov.

Štefanec: Sodišče spremenilo prakso
Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je padle primere pojasnjeval s spremembo prakse vrhovnega sodišča ob sicer isti pravni podlagi. Sodišče je namreč v več odločbah spremenilo prakso odločanja, saj je postopke pred KPK-jem označilo za nezakonite, ker da udeležencem v postopku ne zagotavljajo ustreznega pravnega varstva.

Sedlarjeva odšla, naslednika iščejo
Poleg nekaterih padlih primerov so delo KPK-ja tudi v preteklem letu zaznamovale razprtije med predsednikom komisije in njegovo namestnico Almo Sedlar. Štefanec odnosa s Sedlarjevo ni opisoval kot spor, kljub vsemu pa je namestnica v več primerih izrazila nezadovoljstvo z delom komisije. Ko je septembra, kot je dejala, dokončno ugotovila, da je njeno delo popolnoma onemogočeno, je s položaja odstopila.

Njen naslednik še ni znan, predvidoma pa ga bo predsednik republike predstavil decembra. Izbiral bo med tremi kandidati. Izbirna komisija mu je v izbiro predlagala Mateja Menceja, Mileno Pečovnik in Sandija Sendelbaha.

Če je Sedlarjeva opozarjala na vse slabše rezultate dela KPK-ja, odkar komisijo vodi Štefanec, je slednji spodletele primere pojasnjeval z neustrezno zakonodajno podlago. Zato je večkrat izrazil visoka pričakovanja glede novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki jo pripravljajo na ministrstvu za pravosodje, vendar pa je bil nad prvimi osnutki zakona razočaran.

V pripravi novela zakona
Na ministrstvu so nasprotno zagotavljali, da bo KPK z novelo pridobil več pristojnosti na ključnih področjih. Vendar pa je postopek njenega sprejemanja očitno zastal. Po prvotnih napovedih naj bi bila na vladi že sredi leta, vendar je po zadnjih poizvedovanjih STA-ja še vedno le v medresorskem usklajevanju.

Novela naj bi sicer izboljšala protikorupcijski pravni okvir ter ustvarila razmere in okoliščine, s katerimi bi KPK omogočila učinkovitejše delo. S predlogom zakona bi se bolj jasno opredelile vrste in pravila postopkov, ki jih vodi komisija, ter pravice in obveznosti oseb, ki sodelujejo v postopkih pred komisijo, so konec julija zapisali v vladi.

Komisija na drugi strani je v postopku priprave pogrešala predvsem določbe, ki bi zagotavljale zakonitost oz. ustavnost postopka pred komisijo. Nezaslišano je, da namerava predlagatelj komisiji odvzeti bistveno orodje - obravnavo korupcije na konkretni ravni, je opominjal Štefanec.

Na prizadevanje za ustrezen zakonodajni okvir je Štefanec spomnil tudi v poslanici ob letošnjem mednarodnem dnevu boja proti korupciji. Hkrati pa je opozoril, da je komisija v zadnjem obdobju "pogosto naletela na ignoranco" predlagateljev zakonodaje. Tako se sprašuje, ali "je toleranca trenutne vlade do korupcije res še vedno ničelna, kot je bila njena jasna zaveza še lani", piše STA.

TI: Sprejmite vsaj usklajene spremembe
Tudi generalni sekretar Transparency International (TI) Slovenia Vid Doria se sprašuje, ali je boj proti korupciji še prednostna naloga, saj vlada "stopica na mestu". O spremembah temeljne zakonodaje se dogovarjajo že vsaj dve leti in pol, predlog novele pa je v predalu že od aprila. Kritičen je tudi do vsebine na zdajšnji stopnji. Novela ne ureja večjih sistemskih pomanjkljivosti, kot so lobiranje, pojav vrtljivih vrat in zaščita prijaviteljev. Vseeno se zavzema za sprejetje, ker vendarle vsebuje nekaj pomembnih in že usklajenih sprememb, ki bi delo KPK-ju olajšale. TI je še opomnil na nedavno razkritje zgodb iz davčnih oaz in ocenil, da politiki temu navkljub niso odločneje nastopili proti spornim praksam. Predsednika vlade Mira Cerarja je pozval k "bolj odločnemu stališču".


Erar in večja preglednost porabe

Po poročanu Slovenske tiskovne agencije je komisija ob letošnjem mednarodnem dnevu pripravila dve pomembni študiji, ki ju je omogočila spletna aplikacija Erar. Ena zagotavlja kumulativen vpogled v podatke o slovenskih nevladnih organizacijah, druga pa se osredotoča na slovenske agencije za odnose z javnostmi. Obe analizi ponujata boljšo preglednost nad porabo javnega denarja in s tem boljšo preglednost sicer odprtih podatkov, povezanih z delovanjem slovenskega javnega sektorja, je Štefanec navedel v poslanici.

Dogodki ob robu mednarodnega dneva
V TI Slovenija ob mednarodnem dnevu in tudi v okviru tedna boja proti korupciji, ki se začenja v ponedeljek, pripravljajo več dogodkov. Že v petek je potekala okrogla miza o žvižgačih kot varuhih javnega interesa, prihodnji teden pa se obetata še razpravi o preiskovalnem novinarstvu in davčnih oazah. KPK pa bo teden med drugim zaznamoval s ponedeljkovo novinarsko konferenco in s tematsko obarvanim dogodkom Film proti korupciji v Slovenski kinoteki.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
aktivist
# 09.12.2017 ob 11:21
Ce bi bila korupcija nekje v Avstriji bi se Cerarju se dalo resit. Ce pa dobis oblast neke male Slovenije je pa isto kot bi dobil neko Romunijo. Vse skorumpirano in vsi v sorodu ali pa stari znanci.
Joze Koder
# 09.12.2017 ob 11:33
Vladam korupcija očitno ustreza in tisti, ki bi jo morali najbolj preganjat so na koncu sami vpleteni v sporne posle.
Kaj je za slab milijon EUR odkril Kos v NLB?
Kaj pa je odkril Praprotnik na dobro plačanem položaju v NLB?
Kaj pa Klemenčič, kje je njegova prijava suma pranja denarja v NLB?
Katere zakone je Klemenčič spremenil, da bi se korupcija lažje in hitreje preganjala?
MartinI
# 09.12.2017 ob 13:20
Tako kot je DR Kongo demokratična republika, tako je KPK pri nas "organizacija" za boj proti korupciji.

Ljudje pričnite misliti s svojo glavo. Ne verjemite besedam in leporečenju.

Zato ReSET!
penzl
# 09.12.2017 ob 12:39
Boj proti korupciji ni prednostna naloga za nobeno vlado ali sklic državnega zbora, ker bi potem morali najprej razčistiti v svojih vrstah.
pero-perica
# 09.12.2017 ob 13:13
sicer ne spada sem,merklova odprla 623km proge ,stala je 10 miljard po izredno zahtevni trasi.vlaki naj bi za to razdaljo porabilči 4h ????????????????????????????????????????
????
betko007
# 09.12.2017 ob 11:25
Če bi bila prioriteta vlade korupcija, ne bi bil Štefanec predsednik.
Tao3
# 09.12.2017 ob 14:30
@lotmeržanec Namen KPK je bil samo očrnit in politično uničiti Janšo!! Za to dejanje so nekdanji člani KPK-ja dobili dobro plačene stolčke!! ...

Bla bla bla ...

Če Janša nebi kradel in bi lahko pojasnil od kod mu premoženje in mu nebi sestrične plačevale položnic z gotovino neznanega izvora potem se ga politično nebi dalo uničiti. Lopov se je uničil sam tukaj ... samo razkrinkali so ga ...
boro007
# 09.12.2017 ob 13:30
Nimam občutka da bi to kadarkoli bila prednostna naloga...
Epafrodit
# 09.12.2017 ob 12:37
Je (nepristranski in dosleden) boj proti korupciji za Štefaneca še prednostna naloga?
Bivši uporabnik
# 09.12.2017 ob 12:18
Je boj proti korupciji za vlado še prednostna naloga?

Je boj proti alkoholizmu za lokalni bife še prednostna naloga?
Homer.
# 09.12.2017 ob 15:49
@xerces8
Ne more biti v zaporu, ker ima poštni predal premajhen, ne najdejo kje biva, če pa ga slučajno kje najdejo, pa poziva ne sprejme.
Če že konča na sodišču ima podpornike na ulici, odvetniki pa uspešno zastarajo zadeve.
Torej......
samogledam
# 10.12.2017 ob 07:12
Kaj Slovenija ima KPK ? tega pa nisem opazil.
forhand
# 09.12.2017 ob 12:40
Pahor je ob svoji nominaciji Štefaneca za predsednika KPK dejal : lahko bi bila tudi boljša izbira
in zadel bistvo kasnejšega in sedanjega dogajanja......
Krimsky
# 09.12.2017 ob 12:16
Zagrebsti se na neko politično funkcijo ...
~
... ni preprosto.

Marsikdo je to poskušal neuspešno, porabil prihranke za 'jumbo' plakate ... in izvisel.

Nekaterim pa v kaosu (enem temeljnem principu tega vesolja) to uspe, ... in potem razumljivo želijo 'vložek' upravičiti, tudi tako, da postorijo kako zadevo za koga z veliko denarja, ki jo pravzaprav ne bi smeli, a družinsko srebrnino je pač treba pridobiti nazaj, ... če ne še malce povečati.

Stvari tako delujejo, in 'boj proti korupciji' je bedna, klavrna predstava za javnost.

Transparenten denar?
Seveda, ne hvala.
Ta bi vse tovrstne 'kompenzacije' preprečil že v kali ...
lotmeržanec
# 09.12.2017 ob 11:49
Namen KPK je bil samo očrnit in politično uničiti Janšo!! Za to dejanje so nekdanji člani KPK-ja dobili dobro plačene stolčke!! Sedaj,ko ni Janša na oblasti je dovoljeno vse od kraj do zanemarjanja Slovencev! Levičarji so uničili državo zakaj sedaj nočejo prodati svojega "bankomata"? Raje bodo z našim denarjem plačevali visoke kazni samo,da NLB ostane v državni lasti tako,da bodo lahko naprej veselo KRADLI! Prišli smo tako daleč,da je sramota biti Slovenec!! Za ubobožane Slovence pod okriljem "Anjine zvezdice" po trgovinah zbiramo prostovoljne darove za preživetje revnih DAVKOPLAČEVALCEV!! Medtem,ko za tujce sploh ni problem dati tudi po več 10 tisoč evrov!! To ni država to je sramota v katri živimo zato sploh ni čudno,da mladi šolani ljudje množično odhajajo!!
Juhu
# 10.12.2017 ob 11:02
Spet novi zakoni , se prejšnjih niso izvajali ????
xerces8
# 09.12.2017 ob 17:41
Ja, saj, zato pa pišem vladi. Saj veš, tistim, ki pripravijo, predlagajo in sprejmejo (s strankarskimi kolegi ki sedijo v tisti dvorani).
Homer.
# 09.12.2017 ob 17:30
@xerces8
Niti ne.....
Sodstvo deluje tako kot je zakonodajalec predpisal.
Z drugimi besedami,sodstvo lahko deluje samo tako učinkovito kot so zakoni učinkoviti.
Da pa so zakoni luknjičavi in omogočajo "izhode v sili", pa najbrž ni potrebno ponavljati.
Homer.
# 09.12.2017 ob 13:08
RJSlo
# 09.12.2017 ob 12:00
No ja. Priznajte javno kar je očitno in vidno. Levičarji ste uspešni samo in edino pri ustanavljanju kvazi komisij, agencij, uradov, itd.
---------------------
Mogoče bi za začetek pogledal koliko komisij vodi desnica in so same sebi namen
sloko
# 09.12.2017 ob 12:24
Ja frankenstein je zdej iz opozicije prisel v pozicijo. Iz ofenzive v defenzivo svoje ritke in svoji in ženinih poslov.
galoper
# 10.12.2017 ob 19:20
Očitno se bo ta urad moral spremeniti v odvetniško pisarno, kar bi izboljšalo rezultate v smislu namena ustanovitve in trošenja denarja.
Juhu
# 10.12.2017 ob 11:03
KPK- zaslužkarji.
enix
# 09.12.2017 ob 18:03
v beliu krajini vse prostorske plane rišejo gostilničarji, občina zakaj te plačujemo in vzdržujemo, po mojem čisti blef, sramota za krajane, da ne rećem državljane SLO .Zgleda da hočejo BK izprazniti
in pripraviti teritorij za nove priseljence..borili se bomo!!! mafija ne bo vam lahko
Homer.
# 09.12.2017 ob 17:57
@xerces8
Pozabljaš na proceduro sprejemanja zakonov.
Ta pa ni taka, da zgolj vladajoče stranke pritisnejo na gumb in zakon je sprejet.
Šele ko vsi podajo svoje amandmaje (ja, tudi opozicija), gre zakon v sprejemanje. Ampak do takrat je zakon z vsemi amandmaji že toliko "zvodenel" da se na koncu sprejema nekaj, kar v praksi ne deluje.
Partizan Miha
# 09.12.2017 ob 12:16
Štefanec je pa katastrofa in dokaz, da se hoče zminirati to komisijo.
Remix
# 09.12.2017 ob 11:38
Zakaj potem sploh še imamo KPK, če je neuporaben? Davkoplačevalski denar jim pa ni problema molzt.
hitrostrelka
# 09.12.2017 ob 15:54
Zgledi vlečejo, hočeš nočeš padeš.
pero-perica
# 09.12.2017 ob 13:15
https://www.youtube.com/watch?v=A3Ci6Y6a
kS0
SamoRes
# 09.12.2017 ob 12:39
Je boj proti korupciji za vlado še prednostna naloga?

Nikakor. Slovenski pravni sistem je gnil do temeljev. Npr. enemu politiku kot je Janša, ki vsi vedo kje dela v pol leta niso sposobni vročiti sodne pošte, če jo ta ignorira.
Spremenit zakone, takoj!
Sklonjen
# 09.12.2017 ob 12:18
Ob mednarodnemu boja proti korupciji

Slovenija bi lahko imela dan odprtih vrat ... prihajali bi kriminalisti, sodniki in uradniki vseh držav in se na primeru učili, kako se z državo ne dela!
Partizan Miha
# 09.12.2017 ob 12:09
Sesuva se to komisijo, ker je ta komisija, nekoč, našla nepojasnjeno premoženje, tako pri levem kot pri desnem prvaku, tako da je levim in desnim veljakom v interesu, da so jo ukine.
Tao3
# 09.12.2017 ob 11:42
Štefanecu še ni jasno, da je navaden pajac, ki ga noben ne upošteva. Čimporej zamenjat z nekom, ki bo deloval kot sposoben plačevanja lastnih položnic, ne pa kot nek kondukter na vlaku.
Homer.
# 09.12.2017 ob 11:38
To komisijo je treba razpustiti čimprej!
Če se ne motim, je že Winston Churchill rekel:
"Če ne želiš da se kaj razišče, ustanovi komisijo"

KPK je politična funkcija, ki nima nobenih vzvodov niti za preiskovanje, še manj za sankcioniranje.
Take komisije so lahko uspešne le v enopartijskem sistemu, kjer se lahko gredo neko partijsko moralo in integriteto s sankcijo partijske izključitve in izključitve iz vseh političnih funkcij.

V današnjem sistemu to preprosto ne more delovati, saj tudi morala in integriteta nima več nobenega pomena.

Torej škoda denarja in časa, ker se lahko preganjajo le kazniva dejanja. Za to pa vemo, da je policija, tožilstvo in sodstvo.
ATP
# 09.12.2017 ob 12:18
Je kdaj bila? Pljuc
Partizan Miha
# 09.12.2017 ob 12:18
Saj res, a sta zoki in janez že povedela, od kje jima nepojasnjeno premoženje ?
RJSlo
# 09.12.2017 ob 12:00
No ja. Priznajte javno kar je očitno in vidno. Levičarji ste uspešni samo in edino pri ustanavljanju kvazi komisij, agencij, uradov, itd. Ko je treba pa delati pa odpoveste na celi črti.

Zanimivo, da je bila za kvazi komisija oh in sploh, ko so preganjali nesposobnega Janeza. Zdaj je naenkrat postala nepotrebna.

Podobno se dogaja z Državnim svetom. Ker naj bi imeli kvazi desničarji v njem večino se že pogovarjajo o ukinitvi.
oliva
# 10.12.2017 ob 12:40
Ps: izvora premoženja še vedno ni dokazal (enim je bilo dvesto ton megle in pljuvanja po vseh institucijah dovolj, da je zameglilo to DEJSTVO).
Izvirni greh je pa še vedno tu.
oliva
# 10.12.2017 ob 12:38
"Svojo naloga je opravila v času Klemenčiča. "

V bistvu je ni.
Ne vidim teh politkrimičev po zaporih.
(KK in GG - tedaj je bilo delo dobro opravljeno. Čim se je dotaknila nedotakljivega, se je pa začel raztur le-nje)
xerces8
# 09.12.2017 ob 14:44
V bistvu niso nič razkrinkali. Le ustvarili sum, da je kaj narobe.
Ker sicer: zakaj ni v zaporu? Je bil sploh obtožen?

No, bodo kmalu volitve, sigurno bomo kaj "novega" slišali o zadevi.
trdnjava
# 09.12.2017 ob 20:16
KPK ni več potrebna. Svojo naloga je opravila v času Klemenčiča. Korupcija pa je med našimi dobrodošla in "nikome ništa". Škobrnetov fotr in Katičeva še naprej družno lahko delata biznis in seveda ne gre za korupcijo, ker tadva sta ta prave barve.
xerces8
# 09.12.2017 ob 16:49
Homer, a tako zanič je naše sodstvo?
OK, že pišem vladi, naj malo izboljšajo...
Kazalo