Na prireditvi od leve proti desni: Igor Lombergar, Boris Štefanec,  Alma Sedlar in Borut Pahor. Foto: BoBo
Na prireditvi od leve proti desni: Igor Lombergar, Boris Štefanec, Alma Sedlar in Borut Pahor. Foto: BoBo

Predsednik komisije (KPK) Štefanec je na proslavi ob deseti obletnici KPK-ja poudaril pomen preventivne dejavnosti komisije. Ocenil je, da ni težava v zakonodaji, ki jo imamo na tem področju, pač pa v njenem izvajanju. Po njegovih besedah politika ni storila dovolj na področju boja proti korupciji. Pri tem je spomnil, da DZ še vedno ni sprejel kodeksa poslanske etike. Politika bi morala čim prej sprejeti čim natančnejša pravila svojega obnašanja, je dodal.

Drugače od Štefaneca je nekdanji vodja Urada za preprečevanje korupcije Boštjan Penko menil, da se še vedno srečujemo z neustreznimi sistemskimi rešitvami na področju boja proti korupciji. "Smo slabši kot pred leti, še vedno pa plavamo," je uspešnost Slovenije pri preprečevanju, odkrivanju in pregonu korupcije ponazoril nekdanji predsednik KPK-ja Drago Kos.

Kos največ težav zaznava pri kadrovanju v javnem sektorju. Novinar in urednik Ali Žerdin je kot najbolj problematično področje izpostavil javna naročila. Nekdanji pomočnik predsednika KPK-ja Bećir Kečanović je kot kritično omenil področje lobiranja, kirurg in borec proti korupciji Erik Brecelj pa je glavni očitek usmeril proti politiki.

Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril pomen strokovnega in političnega soglasja o tem, kakšne naloge in pristojnosti naj KPK ohrani ali celo okrepi. Po njegovih besedah je treba prepoznati njene naloge in pristojnosti, ki so premalo jasne in terjajo zakonske ali drugačne spremembe. KPK je bila ustanovljen 1. oktobra 2004, letos pa mineva tudi 12 let od ustanovitve Urada za preprečevanje korupcije, predhodnika komisije.