Je 30. junij realen rok za dokončanje projekta? Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Je 30. junij realen rok za dokončanje projekta? Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Tehnični pregled na Stožicah

Ljubljanski župan Zoran Janković je sredi meseca dejal, da na MOL prošnje za podaljšanja roka od izvajalca projekta Grep niso dobili. Kljub temu pa je dopustil možnost, da bi se dokončanje projekta lahko zavleklo. Če bi v Grepu ocenili, da dela ne bodo mogli dokončati do predvidenega 30. junija, bi njihovo prošnjo za podaljšanje odobrili, je dejal Janković.

Tehnični pregled stadiona je po besedah vodje projekta Andreja Lavriča iz Grepa potekal po pričakovanjih. Kot je pojasnil, med pripombami komisije ministrstva za okolje in prostor namreč ni bilo ničesar takega, česar se ne bi dalo odpraviti v "doglednem času".

Pregled stadiona ni pokazal večjih pomanjkljivosti
23 različnih strokovnjakov iz posebne strokovne skupine ministrstva za okolje in prostor je po pregledu stadiona 16. junija ugotovilo, da morajo dopolniti manjkajočo dokumentacijo, pritrditi stole in opraviti še druga manjša dela na stadionu. To bi, kot je takrat pojasnil Lavrič, lahko uredili v 14 dneh in nato pozvali komisijo, da stadion znova pregleda.

Športno središče občina gradi v javno-zasebnem partnerstvu, poleg športnih objektov bo namreč Grep tam zgradil tudi trgovski center, ki bo predvidoma končan prihodnje leto.

80 milijonom evrov, kolikor znaša vrednost gradnje športnih objektov po prvotni pogodbi, bo morala občina prišteti še sredstva za gradnjo dodatnega igrišča in ogrevalne dvorane, za katera se je odločila pozneje.

Zapletlo se je pri zagotovitvi sredstev za dokončanje projekta
V zvezi s projektom pa se ves čas pojavljajo tudi vprašanja glede zagotovitve sredstev za dokončanje projekta. Ministrstvo za šolstvo in šport je finančnemu ministrstvu poslalo predlog, da bi država za športni park Stožice prispevala 20 milijonov evrov iz proračunske rezerve, a v rebalansu proračuna, ki ga obravnava DZ, sredstva niso predvidena.

Konzorcij bank z NLB-jem na čelu pa naj bi po pisanju časnika Delo sredi meseca le odobril posojilo Grepu, katerega obveznosti do podizvajalcev se gibljejo že v višini 50 milijonov evrov.

Tehnični pregled na Stožicah