Čigava beseda velja, se sprašuje Štrukelj v pismu. Foto: BoBo
Čigava beseda velja, se sprašuje Štrukelj v pismu. Foto: BoBo


Prvi mož Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je premierko Alenko Bratušek v javnem pismu spomnil, da je februarja dejala, da si Slovenija "preprosto ne more privoščiti nadaljevanja trendov padanja gospodarske aktivnosti in rasti brezposelnosti", saj da se je pokazalo, da zgolj s krčenjem javnih izdatkov ni mogoče doseči gospodarske rasti in da dolgoročno taka politika ne vodi do znižanja proračunskega primanjkljaja.

"Še soglašate s povedanim v nastopnem govoru?" je vprašal premierko. Štrukelj se boji, da je vlada omenjena stališča Bratuškove zavrgla. Čufer je namreč že večkrat ponovil, nazadnje v torek, da je Slovenija na prihodkovni strani dosegla zgornjo mejo in da davkov ni mogoče več povečati ter da bo zato treba izvesti korenite reze v plače javnih uslužbencev, socialne transferje in pokojnine.

"Tako izključujoči se stališči hkrati v kredibilni vladi preprosto ne moreta sobivati! Sprašujemo, katero stališče vlade torej velja?!" je bil v pismu oster sindikalist. V KSJS-ju zato dvomijo tudi o zagotovilih, da bo vlada spoštovala podpisane dogovore in do konca leta 2014 ne bo posegla v plače javnih uslužbencev.

Od Bratuškove pričakuje trdna zagotovila, da ne bo ponovila ravnanj predhodne vlade, "ki je enostransko, mimo obvezujočih dogovorov s sindikati javnega sektorja, drastično znižala maso za stroške dela v letu 2013 in s tem povzročila splošno stavko javnega sektorja v januarju 2013". Čuferjeve napovedi sicer podpirajo tudi v DL-ju.