Branimir Štrukelj nasprotuje
Branimir Štrukelj nasprotuje "rokohitrskim" potezam. Foto: BoBo

Predsednik sindikata javnih uslužbencev Branimir Štrukelj je na novinarski konferenci v Domu sindikatov poudaril, da ga najbolj moti, da poskuša vlada na hitro sprejeti odločitve, ki se tičejo velikega števila ljudi. "To je taktika blitzkriega, preden se ljudje zavejo posledic," je ocenil.
Meni, da se z namero ustanovitve državnega premoženjskega holdinga uničuje dozdajšnja praksa, po kateri so imeli upravičenci pravico do soodločanja pri upravljanju premoženja. Meni, da bi z novo ureditvijo politika imela diskrecijsko pravico upravljanja z državnim premoženjem.
Ob tem je izrazil skrb, kaj bo z Modro zavarovalnico, v kateri je skoraj pol milijarde evrov pokojninskih prihrankov javnih uslužbencev. Poudaril je, da so to zasebna sredstva, do katerih država nima nikakršne pravice, zato zahtevajo, da so vključeni pri sprejemanju kakršnih koli sprememb.
Rožič: Ni analiz, ni strategije
Vladimir Rožič, sekretar ZSSS-ja za ekonomsko področje, pa je izpostavil, da vlada pred ustanovitvijo holdinga ni predstavila nikakršnih analiz ali določila prednostnih strateških področij države. "Edino Lukašenko si dovoli izključno pravico upravljanja z državnim premoženjem prek politike," je dejal.
Meni, da bi predlagani model upravljanja z državnim premoženjem pokojninsko blagajno prepustil proračunu, s tem pa bi na široko odprl vrata pritiskom na zniževanje pokojnin. Dodal je, da prav tako ni bilo nič dorečenega, kaj bo z uslužbenci v družbah, ki bodo ukinjene in ki zaposlujejo tudi največje strokovnjake za upravljanje portfeljskih naložb.
Opozorili so še, da je 7. junij odločno prekratek rok za pripombe, na vlado pa so že poslali dopis s svojimi pripombami.