Slovenija

Poudarki

  • Študenti zahtevajo najnižjo urno postavko 3,8 evra neto
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 46 glasov Ocenite to novico!
študentski servis
Študentska organizacija zahteva tudi minimalno urno postavko za študentsko delo. Foto: BoBo

Dodaj v

Študentsko delo – cenejše za delodajalce, dražje za študente

Nova ureditev študentskega dela
22. december 2013 ob 16:22,
zadnji poseg: 22. december 2013 ob 17:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Po novem bi lahko delodajalci za študentsko delo plačevali tretjino manjši odstotek, vsak neto zaslužek pa bi bil obremenjen 15,5 odstotka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Predstavniki ministrstva za delo in študentske organizacije soglašajo z zamislijo, da vsako delo šteje; zato bodo študenti in dijaki od svojega zaslužka plačevali prispevek v vrednosti 15,5 odstotka v pokojninsko blagajno.

Če navedemo primer: študent danes zasluži 100 evrov neto, strošek delodajalca je 130 evrov; po novi ureditvi bo strošek za delodajalca skoraj za deset evrov nižji, študent pa bo moral od 100 evrov zaslužka petnajst evrov prispevati v pokojninsko blagajno; na račun bo tako dobil 85 evrov.

Napotnice ostajajo
Študentska organizacija po besedah njenega predsednika Mitje Urbanca zahteva še minimalno ceno za uro dela, zato da delodajalci ne bi celotnih stroškov dela prenesli na študenta: "Zagovarjali smo uvedbo minimalne urne postavke. Ta znaša 4,5 evra bruto oz. 3,8 evra neto."

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa zagotavlja, da bo študentsko delo ostalo med manj obremenjenimi oblikami dela: "Zavedamo se, da študentsko delo mladim daje stik s trgom dela, po drugi strani pa jim daje možnost dodatnega zaslužka in s tem izboljšuje njihov socialni položaj. Po drugi strani pa delodajalcem zagotavlja določeno mero prožne delovne sile."

Tudi v novi ureditvi ostaja študentska napotnica, ostajajo študentski servisi, ki bodo od študentskega dela prejeli enak zaslužek kot zdaj. Vzpostavila naj bi se centralna evidenca študentskega dela; študente in ministrstvo pa razdvaja vprašanje, kdo bo ocenjeval delovne izkušnje študentov in mladih. Predlog zakona bo javno dostopen takoj po novem letu.

Čedalje bolj prazni pokojninska in zdravstvena blagajna sta državo pognali v lov za novimi viri davčnih prihodkov. Pod sloganom "Vsako delo šteje" je bil že v času druge Janševe vlade sprejet tudi novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je s pokojninskimi prispevki, 15,5 odstotka od bruto prihodka, obdavčil do sedaj s tem davkom neobdavčene avtorske pogodbe. Novembra letos pa je interventni zakon za zdravstvo za te pogodbe začel uvajati še 6,36-odstotno dajatev za zdravstveno blagajno.

A. Č., Nataša Lang, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Heldarion
# 22.12.2013 ob 16:33
Skenslajte že študentsko delo in se nehajte slepit, da bo kakršnakoli druga sprememba res kaj spremenila.
Bivši uporabnik
# 22.12.2013 ob 16:34
Študentska organizacija Slovenije samo dokazuje in potrjuje, da nikoli in nikdar ni delovala v korist študenta.

Ukinjanje študentskega referenduma in "reforma študentskega dela" to samo potrjujeta.
deleted
# 22.12.2013 ob 16:37
Prva stvar na tem področju je ukinitev študentskih servisov!

Potem se naredi eno enostavno spletno stran v stilu bolha.com za iskanje dela, ki se financira z reklamami in izpostavljenimi deli. Brez stroškov, all profit.

Je res tako težko ???
Nikec3
# 22.12.2013 ob 16:41
Pa kaj se jim popolnoma meša? Cel čas že ponavljamo, da je potrebno študentsko delo (vsaj v taki obliki) ukiniti.

V večini primerov študentov je tako, da dokler študirajo - delajo, ko diplomirajo, pa službe ne dobijo. Po kaki logiki je to nekaj normalnega?
MIRNČAN
# 22.12.2013 ob 16:47
Dodatek še manjka. ŠOU dobiva še več denarja. Sramota kaj se gredo predstavniki študentov, da jih ni sram.
johnb
# 22.12.2013 ob 16:49
Študenti mislimo, da je to študentsko delo za nas cool v resnici nam škoduje. To delo je treba ukiniti! Tistim študentom, ki ne morejo študirati zaradi slabega socialnega položaja naj država daje štipendije, faliranci pa na na trg dela. In takoj bodo manj polne gimnazije in faksi, ker bo folk malo pazil, kaj dela in se dajansko potrudil da bo konkurenčen za delo.
crusader
# 22.12.2013 ob 16:35
kako bodo pa naslovili problem fušanja na faksu (k je čist stranski show in tako še večja škoda denarja) in prekupčevanja z napotnicami
tretje oko
# 22.12.2013 ob 16:45
Zakaj pa ne bi študentski servisi plačevali v pokojninsko blagajno?! živ obup, ne vem na koga sem bolj jezejn, na prasce pri koritu, al ovce na pašniku
MIRNČAN
# 22.12.2013 ob 16:50
Namesto da bi šlo za pokojnine del tistega kar dobi ŠOU, bodo vzeli zaslužek tistemu ki dela. Seveda sem za ukinitev take vrste dela, ampak kar dela ŠOU je katastrofa.
MucaMaca
# 22.12.2013 ob 17:16
A so v tej državi res že vsi zblojeni? Ukinit študentsko delo, takoj! To amonalijo na trgu dela poznamo samo v Sloveniji. Naj raje uvede obvezna PLAČANA delovna pripravništva že med časom študija, kot je to rešeno v Avstriji. Študentsko delo odžira redna delovna mesta in posledično razjeda zdravstveni in pokojninski sistem. Če bo zaradi ukinitve crknilo nekaj "kafičev", ki se zanaša na študentsko delo, pa naj bo tako.
velika uharica
# 22.12.2013 ob 17:00
Po drugi strani pa delodajalcem zagotavlja določeno mero prožne delovne sile.«

??? Pa kaj je tem ljudem v SD? Seveda gospa ki že celo življenje dela škodo v javnem sektorju nima pojma o osnovah ekonomije in dumpiškem delu na trgu gospodarstva.
velika uharica
# 22.12.2013 ob 16:56
Pa kaj je ta ženska munjena? Že ptiči čivkajo kako je potrebno študentsko delo ukinit! To je še najbolj škodljivo za same študente! Študenti morajo doštudirati v max 5 letih in se zaposliti takoj !
Drugače je brezveze da študirajo, za njih in za državo!! Če ji to ni jasno naj gre gledat v druge države.
Mindmaster
# 22.12.2013 ob 16:49
Tri tisoč anomalij, posebnih pogojev in okoliščin, na koncu pa dobimo birokratsko solato, ki jo vsi uporabljajo za iskanje pravnih lukenj in izigravanje sistema.

A je res tako težko izenačiti obdavčitev za vse oblike dela, pa bodo potem pogoji enaki za vse?

Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem. Razen v Sloveniji.
crusader
# 22.12.2013 ob 16:36
to k se mnogi zaposlijo na podlagi izkušenj pridobljenih skozi študentsko delo (pol delajo več ali manj kar so prej in kar nima grozno velik veze s študijem) govori o tem kako brezzveze je študij in nepotreben že od vsega začetka, škoda časa in denarja
mhajd
# 22.12.2013 ob 16:56
Po domače povedano so se študentske organizacije zdilale na teh 15.5%, da lahko ohranjajo svoj položaj in srkajo denar, namesto da bi študentsko delo popolnoma ukinili. Strošek se je kot vedno spet prevalil na končnega odjemalca. Kot je @delited zapisal za osveževanje in pisanje na spletno stran pobirat provizijo res ne rabimo nekega posrednika. Poleg tega, ko pride do neplačevanja s strani delodajalca je potrebno kar precej hude krvi preden ŠS založijo določen znesek na napotnico.
ajša55555
# 22.12.2013 ob 16:37
Mrak pada na Slovenijo........
Ed Rush
# 22.12.2013 ob 17:03
Studentsko delo bi blo treba ukint, ker je to ubistvu suzenjsko delo. Folk dela isto kot redno zaposleni za pol manj € in z nobenimi pravicami kot so dopust, malca, prevoz... Zaposlil pa seveda ne bojo za nedolocen cas.
the law1
# 22.12.2013 ob 17:00
Idiotizmov v Sloveniji res ni videti konca. Ta naš sistem, ki ga lahko poimenujemo kar neosocialistični idiotizem in sicer zaradi tega ker se hočejo socialisti igrati kapitaliste. To pa je višek idiotizma.

Po drugi strani pa delodajalcem zagotavlja določeno mero prožne delovne sile.

Še ta zblojena ministrica priznava, da bi moral biti naš trg delovne sile fleksibilnejši. Kot zgleda pa nima pojma kako to naredit. Prvo ukinit to študentsko delo in hkrati znižat davke za s.p-je in tako kdor bo hotel delat bo pač odprl s.p. Za s.p. uvesti enak sistem plačila prispevkov kot ga imajo za "self employed" v UK. To pomeni, da bi se prispevke plačevalo samo od DEJANSKEGA DOBIČKA in v višini 9% (za penzijo in zdravstvo). To bi bila prva fleksibilnost ne pa to sranje od študentskega dela.
Ed Rush
# 22.12.2013 ob 17:33
To ja še ceneje narest za delodajalca, bravo genialci!!!!

Sam res, s to ne mors verjet. Se cenejs bo za delodajalca, ce bo mel studenta zaposlenga, se prav se bo folk se tezje redno zaposlu. Ukint, cim prej.
Balaž
# 22.12.2013 ob 17:23
Še pomnite, kako je Študentska organizacija nasprotovala Malemu delu?
Šamolin
# 22.12.2013 ob 17:20
Ukinite študentsko delo
SKing
# 22.12.2013 ob 17:02
Kakšno študentsko delo nekaj. To je treba ukiniti za zmeraj.

Razen če rabimo nove tajkune. Katja Šoba je nova Hilda.
MucaMaca
# 22.12.2013 ob 18:24
Predsednica vlade govori o reformah, v resnici pa se jih vlada otepa kot hudič križa:

Govori o izenačenju trga dela, takoj za tem pa "udri ga Blaž po siromaku" s novimi prispevki dodatno obremeni najšibkejši skupini delavstva, honorarce in s.p.-je, obenem pa namerava celo znižati delodajalčeve prispevne stopnje za študentsko delo. Kje je tu izenačevanje dostopa in pravic iz naslova dela!?

O novi pokojninski reformi ne duha ne sluha, pa vsi vemo, da pokojninski sistem vzdržen le še do leta 2020. Kaj bo potem?

V zdravstvu nam zaradi decentaliziranega naročanja prek javnih naročil in korupcije odtekajo milijoni, posledično je zdravstvena blagajna tik prek kolapsom, edini korak v smeri nove zdravstvene reforme, ki ga je naredil minister Gantar, pa je z njegovim odstopom nepreklicno pokopan.

Obljublja privatizacijo bank, nato pa z dokapitalizacijo z našim denarjem postane 100% lastnica NLB-ja in NKBM-a, hkrati pa od morebitnega interesenta za nakup NLB-ja zahteva, da država obrži 25%+ eno delnico, kar z drugimi besedami pomeni prodajo NLB-ja ob svetem nikoli in privatizacijo NKBM-a prestavlja na leto 2016!

Zaključek je precej enostaven: vlada si prizadeva ohraniti status quo (beri nedotakljivost privilegiranih družbenih skupin) za vsako ceno in to ceno bomo drago plačali vsi državljani. Vse bolj se kaže, da je bila to naloga vlade že vse od njenega nastopa, ampak kaj bi o tem, konec koncev smo ji z glasovi na volitvah podelili mandat in prav je, da za svojo neumnost plačamo, žal mi je le za naše otroke, ki bodo ne dolžni ne krivi plačevali za grehe svojih staršev.
Skippy
# 22.12.2013 ob 17:14
Študentsko delo je potrebno ukiniti. Študenti naj delajo max. 20 ur na teden, njihove pravice iz delovnih razmerij pa enake drugim zaposlenim s polovičnim delovnim časom. Zdajšnja ureditev je nelojalna konkurenca vsem ostalim udeležencem na trgu dela.
Gorenjc123
# 22.12.2013 ob 17:28
To ja še ceneje narest za delodajalca, bravo genialci!!!!
velika uharica
# 22.12.2013 ob 17:11
Naša država je kot slab starš z neko 'potuho' ki pa mlade dobesedno uničuje na dolgi rok. Študent ki študira 10 let in vmes in potem ne dela v svojem fohu je izgubljen. In oni njim da bodo imeli iz tega pokojnino! Še oni na minimalcu ne dobijo za tiste prispevke drugega kot miloščino! Če z 40 let pa še to ne! Država vam laže, dragi naivni študenti!
anjago1
# 22.12.2013 ob 17:26
študentsko delo mladim daje stik s trgom dela
ni res, študentsko delo odžira zaposlitve, tudi ti študenti ki sedaj delajo bodo enkrat študij končali in ostali na zavodu za zaposlovanje ker bo naslednji študent zasedel delovno mesto ki bi ga lahko ta ki je končal
kozorog1973
# 22.12.2013 ob 17:38
čak ko vse to prebiram pa več ne vem o komu se gre? Piše da so študentje, vendar pogajajo se pa tko kot da bi bili normalni radniki na trgu dela, pa saj kaj katega svet ni videl. Mrš ukinite servise, ministrica pa naj odstopi, ke rpodpira koruptivnost!
Xfile
# 22.12.2013 ob 17:32
Vprašajte Toma Pavliča in ostalo kompanijo, zakaj so študentski servisi krvavo potrebni naši državici. Ob tem je zanimivo dejstvo, da so fantje idejo o študentskih servisih kmalu po osamosvojitvi Slovenije dobesedno ukradli nekomu drugemu in ta oseba je potem zaradi osebnih stisk zapadla v depresijo in kasneje naredila samomor... Ob tem je tudi interesantno, kako lastniki ŠS, ki že tako s posredovanjem del zaslužijo enormne količine denarja, preko študentskih klubov, kjer imajo nastavljene svoje ljudi, ustanavljajo zavode, da preko njih perejo denar, ki potem od ŠK pride nazaj v žepe teh istih lastnikov. O kadrih na ŠOS-u je pa škoda izgubljati besede. Valilnica poslušnih in pokvarjenih mladinskih funkcionarjev. Zaključek. Lobiranja so bila spet uspešna. Zaslužki ŠS ostajajo enaki, za državni žakelj bodo pa še naprej izdatno skrbeli študentje preko študentskih del. Za gnile študentske funkcionarje denarja tako ali tako nikoli ne zmanjka in lastniki ŠS dobro vedo, zakaj jih plačujejo. Delček tega, ker gre samo za eno od mnogih njihovih firm, kaj vse ustanavljajo z denarjem pobranim od napotnic, si pa lahko ogledate na spodnji povezavi Klik
marialorca
# 22.12.2013 ob 16:58
bo študentsko delo ostalo med manj obremenjenimi oblikami dela
Študent Luka, manjkata mu še dva izpita in diploma, dela 10 ur na dan od petka do svetka "študentsko delo", ker kapitalistu na firmi "Ne bodi ga treba", na misel ne pride, da bi ga redno zaposlil. To traja že 7 mesecev.... in 7 mesecev ni naredil "I" od izpita, saj "še ven" ne gre več, ker je preutrujen..... prepovedati tako izkoriščanje študentov, ropanja davkarije in pokojninske blagajne .... Študent naj doštudira in dobi izobrazbi primerno službo.
Zakaj ministrstvo za delo in študentske organizacije v tej smeri ne razmišljajo in vlečejo ugodne poteze za mlade ? Zakaj so na strani kapitalistov ?
Bivši uporabnik
# 22.12.2013 ob 21:39
Če bi se ta naša država razvijala resnično za dobro naših otrok, potem se ji nebi dogajala tragedija, ki smo ji priča že več kot 20 let.
Egoizem in pohlep sta prevladala nad vsemi moralnimi in etičnimi normami in to do te mere, da ne pomislimo niti na prihodnost lastnih otrok, niti nas ona ne zanima.
Družba, katere otroci so primorani odhajat delat v tuje države, je nesposobna, sebična, mačehovska in obsojena na propad.
Danes pravijo mladi, da ne bodo plačevali napak svojih staršev in raje odidejo v tujino. Menda imajo raje tujo mačeho, kot neodgovorno mater.
Peacemaker
# 22.12.2013 ob 19:01
...edini plus te novice je...da končno...počasi...vendarle tudi raja v sloveniji spregleda te anomalije saj smo razen redkih zalseplencev, budal ali funkcionarjev ŠOS-a vsi proti taki ali podobni ali malce drugačni ureditvi...

SD je pa največja naravna nesreča kar se je zgodila Sloveniji... Milsim...ti so res povsem brez kompasa....
Heldarion
# 22.12.2013 ob 18:37
STANE

Sem študent in delam prek študenta, pa hočem, da se študentsko delo ukine.

Vsaj ena izjema na tvoje pravilo, če hočeš.
the law1
# 22.12.2013 ob 18:33
@STANE

Tako nekao pri nas izgledajo želje ljudi,ki se jih nek zakon dotika.Kdo lahko ustreže vsem ?

Edino čemu je potrebno ustreči je zdravi pameti ne pa interesnim skupinam. Za to, da ustrežeš zdravi pameti moraš pa imeti politike z jajci, ki pa jih v Sloveniji seveda ni, ker za imet politike z jajci potrebuješ tudi narod z jajci.

Začrtati je potrebno pot, ki bo temeljila na liberalizaciji. Potrebno je ukinit vse izjeme in ker je študentsko delo izjema ga je potrebno ukinit.
the law1
# 22.12.2013 ob 17:26
@Balaž

Še pomnite, kako je Študentska organizacija nasprotovala Malemu delu?

Nobenih malih del ni potrebni ali kakšnih drugih umotvorov.

Na trgu dela bi morali obstati samo dve obliki in sicer redno zaposlen in samostojni podjetnik. Je pa nujno, da s.p. plačuje prispevke od DEJANSKEGA DOBIČKA oz. kot že prej navedeno kot imajo v UK za "self employed". Tako bo problem rešen, ker sedaj so ravno prispevki zaradi nerednosti prihodkov pokopali določene s.p.-je.
MIRNČAN
# 22.12.2013 ob 17:01
marialorca zato ker ima ŠOU velik vpliv. Notr sedijo strankarski predstavniki.
Heldarion
# 22.12.2013 ob 16:49
Zwook

Nepremičnski davek je tud socialna bomba, ki bo mnoge raztrgala na koščke, prvoščmo si jo pa vseen lahko, očitno.
felipesko
# 22.12.2013 ob 22:07
Commonwealth je pač koristna stvar za vse članice. Poleg tega so tudi vse skandinavske države (razen Finske) monarhije. Zgleda, da je res potrebno uvesti monarhijo :)

Ja.Dvorjane že imamo v parlamentu.
Dve stvari ne grejo skupaj.Kapitalizem in rast delovnih mest.
Kapital ima osnovno načelo -ustvarit čim več dobička z čim manj stroški.
Izpada,kot,da nimamo sistema.Imamo kapitalizem.Kakšnega?Takšnega,kot zaslužimo z oblastjo vred.
Teh par malenkosti še prodamo,pa smo tako kapitalistični,kot vsi ostali.
Vzamimo recimo Telekom.Družba zaposluje cca 3000 ljudi,ki jih bo sedaj polovica izgubila službo,cene bodo ostale podobne in država bo dobila podobne davke,kot dosedaj.
Z Heliosom se že dogaja podobno,Telemach,dela podobno-odkopuje manjše distributerje in meče ljudi na cesto.
Še malo pa bomo imeli 150 000 zdravih,sposobnih ljudi na borzi,tukaj pa tečejo debate,kako treba vse prodati in še zaostriti socialne transferje.Pa saj niste normalni.
Nisem neki zagrižen socialist ali pa,da sem apriorij proti prodaji,ampak na komando EU,ne bi prodal nič,še najmanj pa tisto,kar že sedaj nese zlata jajca in jih bo tudi v bodoče.
Nič več ne razumem,hvalimo se z miljardnimi luknjami,najemom kreditov,razprodajo premoženja in če ne gre predsednica vlade posrana od straha v Bruselj.Pa kaj nam je?
mirka
# 22.12.2013 ob 19:39
pa to ni res, spet bodo nastradali tisti, ki delajo - ne delodajalci ali št. servisi, ampak študentje. A ne bi stroška vsaj enakomerno porazdelili?!? Podobno kot pri avtorskih pogodbah, spet breme dobijo najrevnejši in najšibkejši, ki pač nimajo sindikatov, št. servisi pa itak skrbijo za svoje bogate riti.

je**te se, vlada, nikoli več ne volim za vas.
mikitr
# 22.12.2013 ob 19:24
Potiho so naredili uslugo delodajalcem ,da bodo najemali še cenejšo delovno silo.Sindikati pa nič.
a-dee-jay
# 22.12.2013 ob 18:51
Pa kaj je s to vlado narobe? Zgleda želijo še bolj povečati število brezposelnih, ker delodajalci bodo po novem še raje zaposlovali preko študentskega dela. Včasih se res vprašam, a ti v vladi sploh kaj mislijo. Sem eden izmed tistih, ki so septembra končali študij in iščejo redno zaposlitev in zgleda jo bo vse težje najti, ker z novim letom bo delo preko avtorske pogodbe dražje, študentsko delo pa bo zgleda cenejše. Ampak slednjega mi, ki nimamo več statusa, ne moremo opravljati. Fuj! Vedno bolj me mika, da bi šel v tujino.
sonce12
# 22.12.2013 ob 18:08
To pomeni, da se gospodarskega okrevanja, še desetletje ne bodo lotili resno in vedo, da mladi nimamo skoraj nikakršnih možnosti za redno zaposlitev in morajo nekaj malega spremenit v načinnu študentckega dela ali kako'?
Nikec3
# 22.12.2013 ob 18:02
Kar se tiče programa je SD definitivno poden od stranke.
Skippy
# 22.12.2013 ob 17:32
@the law1
butasta ideja. Na koncu bodo plačali 100-300 evrov na leto za pokojnino? Ha ha. Vsak naj ima svoj osebni pokojninski račun. Ko bo posameznik videl, da je zbral dovolj denarja za pokojnino, pa se naj upokoji.
Arndovia
# 22.12.2013 ob 23:01
"ostajajo študentski servisi, ki bodo od študentskega dela prejeli enak zaslužek kot zdaj."

Aha. Change, yes we can.
hockey_fan
# 22.12.2013 ob 22:42
Študentske organizacije in študentski servisi so le del naše koruptivne politike. Tako ni za pričakovat, da bi se kaj spremenilo, če politiki tako paše.
Bivši uporabnik
# 22.12.2013 ob 22:38
Kdo pa je ustvaril nemške temelje ? Nemški ljudje najbrž. Nemci so po vojni gradili državo in ne kradli.

Bi rekel, da so jo prej gradili drugi, kot oni sami. Ameriški Marshalov načrt jim je namenil precej Ameriškega denarja, s katerim so na hitro zgradili novo Nemčijo, ki pa diha tako, kot reče prekooceanski gospodar.
Nemci že dolgo niso lastniki Nemčije in vsega, kar naj bi predstavljala.
Zahodna Evropa je že dolgo v finančni lasti ZDA, le da se to sedaj z načrtom EU-ja prenaša tudi na vzhodne države.
mk89
# 22.12.2013 ob 22:35
Paraziti v obliki študentskih servisov ostajajo. Yey!
vojnaslo91
# 22.12.2013 ob 21:49
coffeecup # 22.12.2013 ob 21:39

V normalni državi teh nekaj milijonov, kolikor prometa ustvarijo študentje ne bi predstavljalo nekih težav.
----------------------------------------------------------------
Strinjam se s teboj. Samo mene ne moti delo tistih, ki študirajo. Mene bolj motijo tisti ki so samo vpisani v šolo in ne študirajo... in delajo. In študentsko delo tistih, ki sploh niso študentje.
rubin
# 22.12.2013 ob 19:24
v poduk, kako širok je problem in rešive:
glavna finta za to, da se bogastvo v kapitalizmu koncentrira v rokah peščice je, da se lahko služi s naravnimi viri (gozdovi,nafto, kamnolomi,parcelami ....),ker imajo le ti takorekoč večen donos(vsaj parcele in gozd) in tisti ,ki to kupi lahko v nedogled (preko dedovanja) služi z njimi in tako parazitira v družbi! drugače je z kapitalom(stroji,zgradbe na parcelah), ki se ščasoma izrabijo in ne prinašajo v nedogled dohodka! služenje na naravnih virih pa ima 2 značilnosti:
1- noben vira ni ustvaril in zato nima pravice z njim služit
2- ko postaja kapital vedno manj donosen ,ker se zasičuje oz ga je vedno več na omejeni zemlji(10 traktor na njivi ma zelo malo korist na omejeni njivici),pada obrestna mera in zato postajajo naravni viri vedno dražji(primer,če da gozd 2000 evrov na leto, je po 10% obrestni meri na banki njegov donos enak donosu 20.000 evrov na banki,pri 1% obrestni meri pa moraš imeti na banki že 200.000evrov, da ti prinese isti donos kot gozd!).ker so naravni viri, nujno potrebni za vsako dejavnost,vsaka naslednja generacija težje pride do prostora za svojo dejavnost(naprimer parcelo za avtomeh. delavnico) in le kdor podeduje lahko pride do naravnih virov! in avtomehanik je prisiljen plačevati doživlljensko najemnino svojemu izkoriščevalcu!
tako prehajamo v fevdalizem počasi..
zato treba bi bilo treba sprejeti med drugim naslednje:
-progresivno obdavčitev premoženja(2,3 itd. hišo) in zmanjšanje davkov na delo
-razbremenitev najnižjih slojev davka
-z davki pobrat zemljiške rente
-kapica na zgornjo mejo prihodka in bogastva(naprimer 10 kratnik povprečja), kar je več ,100% obdavčit
-zelo obdavčit večje dediščine, ker dediščina je vir tega, da se že v štartu ustvarja neenakost
-pobrane davke namenit za univerzalni temeljni dohodek!

na ta način bi tudi slovenija postala dosti bolj konkurenčna, ker jo draga zemljišča in velike dajatve na dodano vrednost (dohodnina, ddv..) delajo nekonkurenčno!. posledično bi gospodarstvo oživelo, povpraševanje po delu bi se zvečalo in s tem cena dela ter plače.
seveda je univ. tem .dohodek kontrautež večji prožnosti trga dela in kontrautež sedaj veliki sindikalni zaščiti..
Kazalo