Novi predsednik ŠOS-a Aleksandar Spremo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Novi predsednik ŠOS-a Aleksandar Spremo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Študentska organizacija Slovenije
Študentska organizacija Slovenije je lani imela za dobrih 11 milijonov evrov prihodkov. Foto: BoBo

Pred aktivnim udejstvovanjem znotraj študentskega organiziranja je bil Aleksandar Spremo tudi predsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS) v letih 2009—2010. Izkušnje v študentskem organiziranju si je nabiral v Študentskem svetu ljubljanske pravne fakultete in kot član predsedstva Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Opravlja pa tudi delo vodje pravnega svetovanja na Zavodu Študentska svetovalnica.
Spremo je diplomirani pravnik, ki trenutno študira politologijo na Univerzi v Trstu.


Za avtonomno študentsko organiziranje

V svojem programu je poudaril pomen avtonomnega in samoupravnega študentskega organiziranja, ki je pomembno ne samo za študente, ampak za družbo nasploh. Kot predsednik ŠOS-a si bo prizadeval za bolj proaktivno delovanje. Pri vsem tem pa sta pomembni enotnost in usklajenost vseh študentskih organizacij in prav za krepitev tega sodelovanja si bo v svojem mandatu največ prizadeval.

Na področju visokega šolstva in izobraževanja je poudaril aktivno vključevanje in sodelovanje pri pripravi novega sistemskega zakona o visokem šolstvu, posodobitev Študentskega memoranduma – osrednjega političnega dokumenta ŠOS in projekt s področja avtorskih pravic študentov. V predsedniku ŠOS-a sicer vidi nekoga, ki je prvi med enakimi.

Poslovanje organizacije
Skupščina je potrdila poročilo ŠOS-a za leto 2015, ki ga je predstavil generalni sekretar ŠOS-a Rok Primožič. ŠOS je v letu 2015 realiziral skupno 11.238.613 evrov prihodkov in 11.195.758 evrov odhodkov in s tem ustvarjen presežek prihodkov nad odhodki v višini 42.854 evrov. Celotni prihodki ŠOS-a so se v letu 2015 znižali za 4,35 odstotka glede na predhodno leto, je poudaril Primožič.

Člani skupščine so med drugim sprejeli tudi poročilo predsednika za preteklo leto. Prav tako so potrdili tudi finančni načrt organizacije za tekoče leto. Na podlagi poročil o fakturiranih prihodkih koncesionarjev v zadnjih šestih letih in na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ je ocena, da bodo v letu 2017 prihodki skupaj 10.730.000 evrov in prav toliko bo odhodkov.

Kako delijo denar
Odhodki ŠOS-a so vezani na razdelitveni ključ v Študentski ustavi. Največ odhodkov v tem letu je namenjeno Šudentski organizaciji (ŠOU) v Ljubljani, in sicer 34 odstotkov ali 3,65 milijona evrov. Malo manj oz. 32 odstotkov ali 3,43 milijona evrov je namenjeno Študentskim organizacijam lokalnih skupnosti (ŠOLS), mariborski študentski organizaciji (ŠOUM) 2,19 milijona evrov, primorski organizaciji (ŠOUP) 697.450 evrov, Zvezi Škis 214.000 evrov in ŠOS-u 536.500 evrov.