Slovenija

Poudarki

  • Vsaj četrtina "političnih" nadzornikov
  • Največ politike v energetiki, vodarstvu
Državno lastništvo
Pri državnem deležu v bančnem sektorju je Slovenija v samem svetovnem vrhu. Foto: BoBo
       Glede na to, da državno premoženje upravlja politika, je slovenska vlada največji kapitalist v Evropski uniji v primerjavi z vsemi drugimi vladami.       
 Goran Novkovič, GZS
ekonomska fakulteta
Strošek "politično povezanega" nadzornika se izrazi v tem, da se produktivnost podjetja zaradi njega dolgoročno zmanjša za skoraj desetino, ugotavlja Domadenikova z Ekonomske fakultete v Ljubljani. Foto: BoBo
Samo Hribar Milič, GZS
Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje, da so "zapletene povezave med državnimi bankami, državnimi zavarovalnicami in investicijskimi skladi, ki jih upravljajo državne finančne družbe, še vedno breme". Foto: BoBo
Masten
Politiko je treba "umakniti iz vseh por", poziva ekonomist Igor Masten. Foto: BoBo

Dodaj v

Študija: Politika v podjetjih nas stane tretjino BDP-ja

Raziskava Ekonomske fakultete, študija GZS-ja
17. marec 2015 ob 08:05,
zadnji poseg: 17. marec 2015 ob 08:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sistemska korupcija in visok delež podjetij v državni lasti sta značilnosti slovenskega gospodarstva, ugotavlja raziskava Ekonomske fakultete. Negativni vplivi strukture so nas stali 13 milijard evrov, je izračunal GZS.

Slovensko gospodarstvo bi bilo proti krizi odpornejše, če bi ga učinkovito upravljali, je v študiji ugotavljala Polona Domadenik. A tako na državni ravni kot na ravni podjetij o učinkovitem upravljanju ne moremo govoriti, pomemben dejavnik pa so povezave s politiko, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Te je država v preteklosti "razmeroma učinkovito" prekinila pri malih in srednje velikih podjetjih, a v večjih podjetjih je ostala pomemben lastnik prek posrednih deležev državnih skladov. Pri teh je politika zaznala možnost vpliva in po neuradnih podatkih Domadenikove so člane nadzornih svetov pogosto imenovali na podlagi političnih - in ne strokovnih - meril.

V 251 vzorčenih podjetjih, ki so leta 2010 zaposlovala povprečno 528 ljudi, so imeli nadzorni sveti v obdobju 2000-2010 povprečno 5,31 člana. Skupaj je bilo v povprečnem podjetju 24,5 odstotka članov nadzornih svetov opredeljenih kot "politično povezanih".

Največ politike v energetiki, vodarstvu
Nizek delež politično povezanih članov nadzornih svetov je Domadenikova zaznala v panogah IT, trgovina in proizvodnja, največji delež pa v elektroenergetskem sektorju in podjetjih, ki delujejo v panogi oskrbe z vodo, ta delež pa se strmo povečuje. Leta 2010 je bila več kot polovica članov nadzornih svetov v panogi oskrbe z vodo in ravnanja z odplakami politično povezana, kar kaže na veliko udeleženost lokalnih politikov pri imenovanju članov svetov.

Pri državnih podjetjih tretjina "politike"
Največji delež politično povezanih članov nadzornih svetov je v državnih podjetjih (34,1 odstotka med letoma 2000 in 2003 in 35,3 odstotka med letoma 2009 in 2010), medtem ko so imela podjetja v lasti večjih domačih lastnikov povprečno samo 16 odstotkov povezanih članov. Politična imenovanja so bila pogostejša v podjetjih v lasti delavcev in menedžerjev (23 oz. 20 odstotkov). Najnižji delež politično povezanih članov nadzornih svetov je bil v podjetjih v tuji lasti.

Z imenovanjem enega politično povezanega člana sveta v petčlanski nadzorni svet se produktivnost, kot izhaja iz študije, v naslednjem letu povprečno zmanjša za 2,3, dolgoročno pa za 9,6 odstotka.

Politična korupcija se bo predvidoma zmanjšala, ko se bodo demokratične institucije okrepile in postale sposobnejše kaznovati koruptivna ravnanja. Če pa bo razvoj demokratičnih institucij v "mladih" gospodarstvih počasen in se bo politična povezanost podjetij hitro širila, je morebiti boljša kratkoročna rešitev, da se previdno izvede privatizacija preostalih podjetij v državni lasti, ocenjuje Domadenikova.

Ta je še spomnila, da so menedžerski odkupi in prevzemi podjetij z visokim vzvodom bančnih posojil povzročili visoko stopnjo zadolženosti gospodarskega sektorja. Ker ta ni izpolnjeval obveznosti do bank, je bilo treba z davkoplačevalskim denarjem tri največje slovenske banke dokapitalizirati. Ker pa je bila med letoma 2004 in 2008 rast bruto domačega proizvoda (BDP) povprečno blizu petih odstotkov, kritik niso resno jemali, opozarja Domadenikova.

Študija bo predstavljena na posvetu v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije. Ta je v študiji izračunala, da negativen ekonomski vpliv države na gospodarstvo znaša več kot tretjino BDP-ja (13 milijard evrov) oziroma 6600 evrov na državljana, je še poročal STA.

GZS: Slovenija prva po državnem kapitalu
Raziskava, ki so jo naredili na Gospodarski zbornici Slovenije, kaže, da imajo državna podjetja 40 odstotkov vsega kapitala, kar Slovenijo uvršča na prvo mesto v Evropski uniji, je za Radio Slovenija povedal Goran Novković.

"Glede na to, da državno premoženje upravlja politika, je slovenska vlada največji kapitalist v Evropski uniji v primerjavi z vsemi drugimi vladami," je izjavil.

Masten: Politiko umakniti iz vseh por
Da je največji problem naše države prav slabo upravljanje podjetij, opozarja tudi ekonomist Igor Masten. Privatizacija pa ni edina rešitev za slabo upravljanje. Samoumevno je, da je treba podjetja začeti dobro upravljati. Zato bo imela država višje dividende in tudi podjetja bo lažje prodala, če bo to želela. A pred tem je treba politiko umakniti iz vseh por, zato Masten predlaga, da bi premoženje prepustili tujim upravljavcem.

"SDH naj v upravljanje dobi priznan upravljavec, izbran na mednarodnem razpisu. In ker bo moral izbirati menedžerje, ki ne bodo politični in nestrokovni, bodo morali biti tudi ustrezno nagrajeni," je za Drugo jutranjo kroniko povedal Masten. In dodal, da to še danes omejuje t. i. Lahovnikov zakon.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 17.03.2015 ob 08:20
Študija: Politika v podjetjih nas stane tretjino BDP-ja

Meni je to jasno. Povejte to ZL-ju in 60% slovenskega volilnega telesa.
zemljemerec
# 17.03.2015 ob 08:18
Aha...in politični koruptivneži prihajajo iz vrst ekonomskih svetovalcev, ki honorirajo v vsemogočih raziskavah...in tole je račun za davkoplačevalce...socializem je res zlata jama za družboslovce.
janezdolzan
# 17.03.2015 ob 08:32
Politika v podjetjih nas stane tretjino BDP-ja

Če je vir denarja davkoplačevalski se z njim dela kot s plenom, do njega se pride z zavezništvi in politiko...

Pri nas je vse politika. Kdo bo direktor, kdo bo svetovalec, kdo bo vodil sindikate...
Ne po kompetentnosti in sposobnosti ampak po politični/prijateljski liniji.
Nikec3
# 17.03.2015 ob 08:22
Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje, da so "zapletene povezave med državnimi bankami, državnimi zavarovalnicami in investicijskimi skladi, ki jih upravljajo državne finančne družbe, še vedno breme"

Prodat Zavarovalnico Triglav, ter NKBM in NLB. Če bodo socialisti preveč glasni, lahko sklenemo tudi kompromis, kjer se v NLB ohrani kontrolni delež. Pomembno je predvsem, da prodamo Zavarovalnico Triglav, ker mi noben ne more najti pametnega razloga, zakaj bi zavarovalnic
Luka Novak
# 17.03.2015 ob 08:44
Študija: Politika v podjetjih nas stane tretjino BDP-ja

Zdrava kmečka logika : kar smo izbrali na volitvah, nas stane tretjino BDP-ja.

Več sreče prihodnjič.
Anves
# 17.03.2015 ob 08:36
V Slovenistanu je oćitno najbolj priljubljan biznis VIP strankarska pripadnost v kombinaciji z ponarejeno , preplonkano ali kupljeno diplomo , ki omogoča kadrovanje v državna podjetja ali agencije z vračanjem uslug stranki in VIP omrežjem . Rezultati so po 20 letih razvidni. Včasih so vodilni ali partijski kadri plenili divjad po gozdovih , danes plenijo kapital po državni lastnini.
Nori znanstvenik
# 17.03.2015 ob 08:35
Komu torej še ni jasno, da skorumpiranega politika prepoznaš po zagovarjanju državnega vpliva v gospodarstvu?
Država mora od uspešnega gospodarstva pobirati davke, ne pa dividend od neuspešnega gospodarstva!
Nikec3
# 17.03.2015 ob 08:28
Če se položnice podjetjih v državni lasti občutno zmanjšajo na račun potrošnikov ob prestrukturiranju v privat podjetja, potem sem takoj za to. Vendar ... vemo kam pes taco moli ... k večjim dobičkom.

Pa sej večji dobički so cilj in ne slabost!
Knight Kant
# 17.03.2015 ob 08:55
Če imamo zaupanja nevredne politike, kdo bo pripravil javni razpis za upravljanje SDH in sestavil upravljalsko pogodbo, da se nam ne zgodi Kramar ali Korže epskih razsežnosti? Ali pa bodo v primeru, da so managerji tujci, za javnost nesprejemljivo visoke managerske nagrade postale sprejemljive? Smo se kaj naučili iz DUTB in za kaj gre sedaj tam: za sanacijo neuspele internacionalizacije njenega upravljanja ali za ponoven vstop politike v upravljanje? Najbrž je odgovor odvisen od tega, koga vprašaš.
Nikec3
# 17.03.2015 ob 08:22
*zavarovalnica morala biti v državni lasti.
svabo
# 17.03.2015 ob 12:10
Haha. Za take študije si profesorji izplačujejo honorarje? Računali so nekaj, za kar v ekonomiji ne obstaja. Ne poznam ekonomske kategorije (politika v nadzornem organu-svetu) še manj pa parametre in metode po katerih lahko vnaprej definiraš intelektualni, ekonomski, managerski in ne vem kakšen še manjko politično določenega člana nadzornega sveta, ki pa hkrati odgovarja vsem strokovnim kriterijem. Če bi ta študija dejansko pila vodo potem, bi tile fantje dobili nobelovo nagrado. Ker pa nas večina ekonomistov pač ni naivnih pa se lahko samo kislo nasmehnemo in smo po svoje fouš proferski mandarinski kasti, ki za tak bull shit, kot je ta raziskava celo dobi izjemno visoko plačilo. Hkrati pa je njihov izdelek brez kakršnekoli realne vrednosti. Še več. Popolno zavajanje. To pač kaže na pritlehnost tako naročnika (GZS, kot tudi fakultete, ki na tako študijo pristane). Po vseh strokovnih kriterijih ta analiza ni vredna niti skret papirja.
fil94
# 17.03.2015 ob 08:41
"Prvi korak je politika odprtih knjig: vsak zaposleni mora imeti možnost vpogleda v poslovanje teh podjetij in v porabo njihovih sredstev. Drugi korak je demokratizacija poslovanja. To pomeni dvoje: uprave podjetij in nadzornikov ne smejo več imenovati politične elite, ampak zaposleni in širša skupnost, ki jo tako ali drugače zadeva delovanje podjetja (na primer lokalna skupnost, ki jo zadevajo okoljska tveganja); poleg tega morajo uprave z zaposlenimi in s širšo skupnostjo skleniti sporazum o želenem razvoju podjetja. Če uprave ta sporazum kršijo, jih zaposleni lahko odpokličejo. V tretjem koraku bi tovrstne demokratične mehanizme v podjetjih še okrepili: zaposleni naj glasujejo o pomembnih odločitvah, o razmerju med najnižjo in najvišjo plačo, volijo direktorja ipd. "

saj ni tako težko, kajne?
Nikec3
# 17.03.2015 ob 08:27
Ne glede na to, kaj socialisti tulijo, je resnica še vedno samo ena:

GZS: Slovenija prva po državnem kapitalu
Raziskava, ki so jo naredili na Gospodarski zbornici Slovenije, kaže, da imajo državna podjetja 40 odstotkov vsega kapitala, kar Slovenijo uvršča na prvo mesto v Evropski uniji, je za Radio Slovenija povedal Goran Novković.


Politična imenovanja so bila pogostejša v podjetjih v lasti delavcev in menedžerjev (23 oz. 20 odstotkov). Najnižji delež politično povezanih članov nadzornih svetov je bil v podjetjih v tuji lasti.

V 251 vzorčenih podjetjih, ki so leta 2010 zaposlovala povprečno 528 ljudi, so imeli nadzorni sveti v obdobju 2000-2010 povprečno 5,31 člana. Skupaj je bilo v povprečnem podjetju 24,5 odstotka članov nadzornih svetov opredeljenih kot "politično povezanih".
RoSeR
# 17.03.2015 ob 08:25
Če se položnice podjetjih v državni lasti občutno zmanjšajo na račun potrošnikov ob prestrukturiranju v privat podjetja, potem sem takoj za to. Vendar ... vemo kam pes taco moli ... k večjim dobičkom.
svobodan
# 17.03.2015 ob 09:43
...šport ni ena redkih pozitivnih stvari v državi, kot pravi keber...

...vrhunski šport, kot ga imamo danes, je negativen in zdravju škodljiv...povzroča odvisnost od rezultatov, obsedenost z grebatorstvom, poškodbe, tekmovalnost, rivalstvo...skratka je en obraz pokvarjenega kapitalizma, ki uničuje ljudi in planet...

...vse kar imajo navadni nešportniki od vrhunskega športa je, da se ga pred in po tekmah pošteno napijejo od žalosti, ker ne bodo nikoli dosegli nivoja svojih oboževancev...
fil94
# 17.03.2015 ob 08:28
lepo. in spet naštetih ogromno rešitev (tuje upravljanje, učinkovitejše kaznovanje, privatizacija), samo najočitnejša ne; presekat politiko in upravo! imamo več kot dovolj sposobnega domačega kadra, in ta zagotovo ni med zaprto strankarsko obarvano oportunistično elito, ki si med seboj podaja usluge in stolčke. (velja tudi za javno upravo. in zopet bodo novega ministra za šolstvo iskali med to koruptivno bando.. cepci.)
firme obdržat, a prestrukturirat! če je politična volja, se to da.. ampak kaj, ko več kot očitno te volje ni. in vlada ima celo jajca, da jambra nad tem?! in s tem opravičuje prodajo?!
cairns
# 17.03.2015 ob 15:59
Slovensko gospodarstvo bi bilo proti krizi odpornejše, če bi ga učinkovito upravljali, je v študiji ugotavljala Polona Domadenik

No to pa je res neka ugotovitev. To vemo vsi. Že zdavnaj je bilo ugotovljeno, da ni važno ali je vodtsvo nastavljeno od politike ali od koga drugega, ampak je važno ali sposobno ali ne.

Jaz pa sem ugotovil da se stemni ko zaide sonce. Upam da dobim nobelovo za fiziko.
tihomir
# 17.03.2015 ob 15:03
Propaganda GZS
SAM
# 17.03.2015 ob 12:50
Tile raziskovalci se nič ne bojijo jeze, ki si jo lahko nakopljejo v F21, anarhistični Združeni levici, pri veleprofesorju Mencingerju in podobnih??
raven_
# 17.03.2015 ob 12:48
raven, od dobička privat podjetja "Slovenec" ne bo imel nič, razen tistih nekaj (mords) Slovencev ki bojo sedeli v odborih

a od državnega pa imaš, al kako :)?
Qassam
# 17.03.2015 ob 11:56
...zanimivo je, da niso predstavili metodologije, po kateri so prišli do rezultatov.
tanj
# 17.03.2015 ob 10:40
In za ta sklep je potrebno izvest študijo, uau.

Pa dajmo z zdravo kmečko pametjo - imamo tri variante: I slab gospodar, II dober gospodar, III hlapec.
Trenutno smo pretežno slab gospodar. Nekateri navijajo, da bi nam koristilo postati hlapec. To je vsekakor najlažja varianta. Nekateri navijajo, da bi morali postati dober gospodar. Ta rešitev zahteva dosti več truda, jamranje tu nima prostora.

Sem za izbiro dober gospodar. Lahko tudi iz tujine, to ni ovira. Dobro dela Fructal, verjamem, da bo dobro delala Radenska, še se najde dobrih tujih lastnikov.

Prodajanje skladom in ostalim nepotrebnim mrhovinarskim kramarjem sodobnega časa, po možnosti pod ceno, pa bi moralo biti izven debate. Prav tako očitni sovražni prevzemi, z namenom kolonizirati manjše države. Je pa res, da tam so provizije za posrednike največje...
maradona 10
# 17.03.2015 ob 10:24
Tako ali drugače jih je 9/10 povezanih s politiko. 1/3 je bistveno premalo.
Knight Kant
# 17.03.2015 ob 10:12
zozozo ---- 17.03.2015 ob 09:41
Plačevanje študij z vnaprej znanim rezultatom nas stane 1/3 BDP.
------

Plačane pa so z javnim denarjem, saj denar za študijo, če ni bil javen že prej, postane javen, ko pride na račun Ekonomske fakultete. Takorekoč postane davkoplačevalcev denar, kot bi se izrazil Štefanec.
Knight Kant
# 17.03.2015 ob 10:07
BioBenz --- 17.03.2015 ob 10:02
Če državno podjetje tolče pozitivno ničlo je to za državo že dobro...davki se plačujejo, ljudje so zaposleni, imajo denar...in na take lastnike lahko pritisnemo (volitve)...kako boš pritisnil na lasnika ki je dal kupnino...on lahko s tem počne kar hoče...razstavi in po kosih proda, zaposlene pa v nederje države ane??
---------------

Ali na primer s frekingom počrpa plin v Prekmurju, dobičke odnese v davčno oazo, kjer je registriran, smrad in svinjarijo prepusti ekološkim kmetovalcem v okolici, ekološko sanacijo pa državi.
dusan21
# 17.03.2015 ob 09:56
Nekateri ekonomisti naivno mislijo da bo v primeru, da se država umakne iz določenih panog prišlo do večje konkurence in nižjih položnic.
Če bi prešla energetika in vodarstvo v privatno lastnino, bi bila to prava mala katastrofa, saj bi privatni lastniki v želji po še večjem dobičku enostavno podražili svoje storitve.
Na koncu bomo privesek multinacionalk in nič drugega.
Eno je teorija, ki se je učijo ekonomisti na faksu, vse kaj drugega je praksa in dejansko življenje.
Posledice neoliberalizma lahko lepo vidimo danes v VB, kjer obstaja peščica bajno bogatih in množica revežev.
božo1
# 17.03.2015 ob 09:37
-GZS: Slovenija prva po državnem kapitalu
-Masten: Politiko umakniti iz vseh por
-Največ politike v energetiki, vodarstvu


Z nekaj podobnimi študijami sem se že večkrat srečal in moram reči, da jim ne pridajam velike vrednosti.
* Če pokomentiram ugotovitev komentarja "politiko umakniti" in dati prednost "stroki" in tega ne delamo(nismo), pa bi zaradi tega morali odprodati(razprodati, se razlastiti) državne lastnine, je pa seveda več kot otročarija.
* "Največ politike v energetiki" pa menda ja ni vredno začudenja?
* Če je Slovenija prva po državnem kapitalu, nebi smela biti nikakršna kritika, je le dejstvo, da se tranzicija izvaja iz podržavljene družbene lastnine.

Nekaj za učno uro:
"Drugo, za nas zanimivo strateško podjetje, ki ga OIAG lastniško obvladuje, je Telecom Austria. Ta obvladuje podobna podjetja v sedmih državah jugovzhodne Evrope. Med njimi je tudi slovenski Simobil, ki sploh doživlja močno rast in utegne v nekaj letih postati najmočnejši mobilni operater na slovenskem trgu. Ta primer lepo kaže, kako nenavadno pri nas obravnavamo državno lastnino: to, da je lastnik slovenskega Telekoma v pomembnem delu slovenska država, naj bi bilo narobe, ob to, da je njegov glavni domači konkurent Simobil v lasti avstrijske države, pa se nihče ne spotakne."
.......
"Iz povedanegaje mogoče povzeti, da ima Avstrija zelo domišljeno razvojno politiko, ki ji gre zasluga, da je ta država že danes po družbenem proizvodu na prebivalca med najbogatejšimi v Evropi, v prihodnjih desetih letih pa se bo verjetno povzpela na sam vrh. Pri izvajanju te politike si, kot smo videli, pomembno pomaga z državnim lastništvom podjetij. V Avstriji je torej državna lastnina učinkovita, pri nas pa so z njo zgolj težave, imamo torej lastnino z napako. Razlogi za te razlike pa niso neznani. So namreč posledica tega, da se pri nas ključne upravljavske odločitve v državnih podjetjih - za tako odločitev štejemo predvsem imenovanje "top" menedžmenta - sprejemajo pretežno na podlagi političnih kriterijev, v Avstriji pa na podlagi strokovnih."
....
Kaj je v Sloveniji potrebno spremeniti ustavo ali sprejeti poseben zakon, kako se podjetja vodijo s strokovnim znanjem in ne s političnimi mahinacijami? Pa, če se res ne more izbrisati iz glave ta "vaba" za vsakokratne oblastnike, pa se naj zagotovi zakonsko določilo o prepovedi ali o takih mandatih.
Vladoska
# 17.03.2015 ob 09:36
Priznam, da mi bolj leži leva politična usmeritev. Kar pa se tiče privatizacije pa mislim, da je čas da se od korit odstrani nepregledno množico parazitov, vseh političnih polov. Krinke tipa: svetovanja, predavanja, plačana izobraževanja na križarkah in eksotičnih krajih, požrtije in banketi, ter bangsterstvo so zrele za dokončni pokop. Varljivi besedičarji so samo to in nič več. Pošteno delo in kmečka pamet so za njih nedojemljiv pojem.
svobodan
# 17.03.2015 ob 09:29
...nekateri še živijo v komunizmu ki se mu reče komunsko korito javnega denarja za ''izbrane'' ''raziskovalce, analitike in svetovalce''....
Knight Kant
# 17.03.2015 ob 09:03
danimmc --- 17.03.2015 ob 08:59

PARLAMENTARNA PREISKAVA TEŠ 6
Po 10 letih prvi korak

Danes je 67 poslancev državnega zbora s prvopodpisanim Matjažem Hanžkom iz Združene levice vložilo zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave v zadevi TEŠ 6. S tem se je po 10 letih od netransparentnih začetkov naredil prvi korak k razjasnitvi politične odgovornosti za ekonomsko in ekološko neupravičeno investicijo v 6 blok Termoelektrarne Šoštanj.

Pobuda Združene levice je dobila več kot dvotretjinsko podporo poslancev v Državnem zboru. Pridružilo se ji je 5 poslanskih skupin iz opozicije in pozicije: Stranka Mira Cerarja, Demokratična stranka upokojencev, Socialni demokrati, Nova Slovenija in Zavezništvo Alenke Bratušek.
Knight Kant
# 17.03.2015 ob 14:27
viagraLSD --- 17.03.2015 ob 11:54
Kriv sem. Tega člena nisem nikoli prebral na ta način. Mislil sem, da smo z ustavo postavili temelje nove družbe. Očitno sem se motil. Morda smo z ustavo uvedli neko navidezno demokracijo in neko pravno državo, ceteris paribus. Dovoljena je le osebna lastnina, pa še ta je omejena. Kapitalizem in tržni sistem sta v nasprotju z našo ustavo. Socializem in komunizem sta ustavno zagotovljeni pravici.
Manjka samo še to, da ugotovimo, da je študija Polone Domadenikove v nasprotju z našo ustavo.

-------------

Če ne bi bilo tega člena v Ustavi, bi bili gozdovi ograjeni z dva metra visokimi lesenimi plotovi, mi pa bi se po naravi lahko rekreirali le po pretežno asfaltiranih javnih cestah. Na srečo je glede razpolagalne pravice do gozdov obstala komunistična ureditev iz časov Marije Terezije.

Je pa bila zato študija Polone Domadenikove, kot lahko poslušamo te dni razlagati Štefaneca, takorekoč nacionalizirana s tistim trenutkom, ko je Ekonomska fakulteta prejela plačilo zanjo. Zato lahko davkoplačevalci z njo naredimo karkoli, predvsem pa moramo Domadenikovi preprečiti, da bi za študijo, ki je nastala na javni ustanovi, prejela kakršenkoli honorar, četudi je študijo naročil in plačal zasebni naročnik.
Pohojen
# 17.03.2015 ob 13:28
Isao 13:10
Koga pa v svojem podjetju tujci lahko podkupujejo?
Sebi kupijo jahto in jo dajo v stroške. Podkupijo lahko
le kupce (Patria na Hrvaškem).
Isao
# 17.03.2015 ob 13:10
Iz napisanega nekako sledi,da so v Sloveniji najbolj koruptivni del družbe politiki in da so najboljši upravljalci praviloma tujci.Lahko bi celo rekli,da so tuji upravljalci skoraj imuni na korupcijo in da slovenski politiki v glavnem nimajo pojma o upravljanju podjetij.Tujci=good,slo politiki=bad.
oliva
# 17.03.2015 ob 11:48
In še:
kaj je v TEJ novici, RAZEN politike in politikov? ;)
Radenm
# 17.03.2015 ob 11:21
raven, od dobička privat podjetja "Slovenec" ne bo imel nič, razen tistih nekaj (mords) Slovencev ki bojo sedeli v odborih.

V Sloveniji je pač tako; dobičke se skriva, davka se ne plača, denar izgine pa v lastnikov žep; delavci imajo pa lahko minimalca, socializirajo se samo izgube. Dobiček da naj bi se poznal tudi na plačah delavcev? Hah! Srečni naj bojo da imajo službo! In da se razumemo, to se dogaja tako v državnih kot privat firmah.

In prepričan sem da velika večina "podjetnikov" in "strokovnjakov", tako razmišlja.

In to je problem. Državno ali privat bo isto, zato ker smo kot družba še vedno v taki miselnosti. To je treba spremenit. Ne samo lastniške strukture.
Binder Dandet
# 17.03.2015 ob 10:52
"Te je država v preteklosti "razmeroma učinkovito" prekinila pri malih in srednje velikih podjetjih"

A tako se reče prihvatizaciji malih in srednje velikih podjetji (bypass metode)....razmeroma učinkovita prekinitev vpliva politike?:D:D:D

"zato Masten predlaga, da bi premoženje prepustili tujim upravljavcem."

Ki so se izkazali pri DUTB. Dajte nehat s temi praznimi cvetkami uletavat, kako je tuje boljše. Lahko je, ni pa to garantirano. In kot kaže primer DUTB, dela se po lokalnih šegah. Isto je bilo pri Patriji. Isto je pri nemških lastnikih. Osnovni problem so torej lokalne šege in navade. Kdor misli, da bo lahko brez spreminjanja sebe spremenil družbo okoli sebe, je idiot. Se opravičujem ostri besedi, ampak tako je.
Mindmaster
# 17.03.2015 ob 10:17
Predlagam, da vsi nasprotniki privatizacije pokrijejo to tretjino BDP-ja vsako leto. Volk bo sit in koza cela, zagovorniki transparentnosti bodo razbremenjeni, nasprotniki privatizacije se bodo pa lahko trkali po prsih ob ubranitvi pred kolonizacijo.
el CARTEL
# 17.03.2015 ob 10:07
Glede na to, da državno premoženje upravlja politika, je slovenska vlada največji kapitalist v Evropski uniji v primerjavi z vsemi drugimi vladami.

izjavlja GZS

to je tista organizacija ki je prepovedala davek na sladkor ker njihovim lobističnim komšanjonom to ni v interesu.

iz tega predvidevam da jih zopet neki lobisti plačujejo da so glasni.
GZS = organizacija z dolgo zgodovino borebe za lobistične interese (proti interesom demokratične slovenije in njenega ljudstva, ki je v večini)
zozozo
# 17.03.2015 ob 09:41
Plačevanje študij z vnaprej znanim rezultatom nas stane 1/3 BDP.
svobodan
# 17.03.2015 ob 09:36
...tale gospod masten je vzorčen primer kapitalističnega lakajizma...pod krinko neke ''analitične znanosti'' on prodaja in podpihuje razprodajo državnega premoženja...

...ironija je, da gospod varno sedi v javni državni službi za nedoločen čas, takole malo vzporedno pa še izvaja plačane ''analize'', kjer mora prikazati točno tak analit, kot ga naročniki želijo videti...sicer ostane brez honorarja...

...gospod masten...izdali ste svojo ožjo in širšo domovino...zgodovina vam ne bo hvaležna...
svobodan
# 17.03.2015 ob 09:27
...vemo od kod se financirajo ti ''svetovalci in analitiki''...
harigast1
# 17.03.2015 ob 09:17
Koliko pa stane politika na Ekonomski fakulteti?
Alchemist
# 17.03.2015 ob 09:08
tem ljudem je v interesu ne da kaj ustvarijo za državo ampak da od države čimveč pokradejo, ti boš plačal! ehh

Se strinjam. Postavimo na vrh torej druge ljudi, ki bodo delali drugače. Zato pa imamo pri nas demokracijo baje. Volit katerokoli od teh starih strank (SD, Desus, SDS, NSi ipd.) je garancija za to, da se bo takovrstno plenjenje nadaljevalo.
danimmc
# 17.03.2015 ob 09:03
alchemist

tem ljudem je v interesu ne da kaj ustvarijo za državo ampak da od države čimveč pokradejo, ti boš plačal! ehh
Vladoska
# 17.03.2015 ob 09:02
Glede na dogajanja in brezglavega trošenja denarja bi bilo smotrno razmislit tudi o prodaji občin. Tu nepotizem in korupcija deluje kot švicarska ura.
Še geslo dneva: Če lepo in tekoče govoriš ni nujno, da si še pameten.
veza
# 17.03.2015 ob 22:28
božo1
# 17.03.2015 ob 18:55

da no, kje so pri nas strokovni ljudje, poglej samo TEŠ6, eni strokovnjaki so trdili eno, drugi prav nasprotno, danes ni nihče za nič kriv...
veza
# 17.03.2015 ob 22:24
Koliko je stala ta študija o odkrivanju tople vode?
Arhont
# 17.03.2015 ob 15:26
Ma kaj ta Masten bluzi. Politika se je že umaknila na celi črti. Prepustili smo jo sposobnim tujcem, ki so sposobni skrbeti za svoje interese. Pa tudi učinkoviti smo. Škoda ker ne delajo za nas.
ti-ne
# 17.03.2015 ob 15:12
tihomir

# 17.03.2015 ob 15:03
Prijavi neprimerno vsebino Propaganda GZS

:::::::::::::::::::::
Kaj drugega pričakovati od neoliberalnih "ekonomistov", ki nikoli niso delali na trgu? ;-)
Ekonomija dvojni paradoks press!
Pohojen
# 17.03.2015 ob 12:46
Nikoli 12:23
Prosi, če mi navedete eno kalkulacijo, po kateri bo imel kdor
koli v Sloveniji več od prodaje Telekoma? Razen vračila dolga,
od tako bedne kupnine.
Kazalo