Foto:
Foto:

Nikoli nisem ničesar sprejel, ker bi bil komu kaj dolžan.

Borut Pahor o svojih premierskih odločitvah

Pri vseh svojih predlogih sem se posvetoval z vsemi parlamentarnimi strankami.

Danilo Türk o kandidatih, ki jih je predlagal

Ko je politik neuspešen ali pa je pravnomočno obsojen ...

Milan Zver o tem, kdaj bi moral politik odstopiti
Predsedniški kandidati - pred prvim soočenjem
Radio Slovenija: Prvo soočenje kandidatov za predsednika

Predsedniški kandidati so se prvič radijsko soočili v oddaji Studio ob sedemnajstih in predstavili svoje poglede na različne teme, bolj ali manj osredotočene na krizo v Sloveniji.

Pogovor s predsedniškimi kandidati sta vodila Tomaž Celestina in Jolanda Lebar. Uvodno vprašanje, ki sta ga namenila vsem trem kandidatom, je bilo simbolno - koliko je ura. Ali nam ura zaradi krize v Sloveniji res bije pet do dvanajstih?

Borut Pahor je povedal, da je poimenovanje, da nam ura bije pet do dvanajstih, tudi sam izbral kot simbolno. Aktualni predsednik Danilo Türk je bil mnenja, da smo pri nujnih ukrepih pet pred dvanajsto, vendar imamo še možnosti. Pri razvojnih ukrepih pa je po Türkovem mnenju zaostanek še večji in je ura že trinajst ali štirinajst.

Podobnega mnenja je tudi Milan Zver, ki pravi, da je slovenska ura že več kot pet do dvanajstih, ker nismo dosegli konsenza pri nujno potrebnih reformah. Slovenska politika bi se morala že poenotiti, pa se ni.

Oglejte si video prihoda kandidatov na Radio Slovenija ali pa znova prisluhnite soočenju

Kdaj bi moral politik odstopiti?
Kdaj bi moral politik odstopiti? Ali ko obstajajo sumi za kazniva dejanja ali ko je proti njim vložena obtožnica ali šele ko sledi pravnomočna obsodba?

"Ko je politik neuspešen ali pa je pravnomočno obsojen," je dejal Milan Zver in opozoril, da je na račun politikov veliko obtožb, in če bi odstopali zgolj zaradi sumov, bi obtoževanje postalo slovenski nacionalni šport.

Danilo Türk je povedal, da je obtoževanje že vsesplošni šport v Sloveniji. Sam je dejal, da je meja za odstop pravnomočna obtožnica ali obtožni predlog. "Ko pride do te točke, bi se moral politik posvetiti kazenskemu postopku," je povedal Türk in dodal, da se politik takrat ne bi smel več potegovati za kakšno pomembno funkcijo. Čakanje na pravnomočno sodbo lahko traja leta in je neprimerno. Za politike bi morala veljati strožja merila, je še opozoril Türk.

Borut Pahor pa je dejal, da bi se moral ravnati po lastni vesti. Če bi se sam moral ves čas ukvarjati z nekimi obtožbami, pa bi se najverjetneje umaknil.

Plačilo računov podpornikom po volitvah
Novi predsednik bo v bližnji prihodnosti imenoval varuha človekovih pravic, guvernerja Banke Slovenija in predsednika Računskega sodišča. Ali bo pri njihovih predlogih v ozadju poplačevanje računov podpornikom?

Nekdanji premier Pahor je razkril, da je moral odstopiti: "Ker ni dvigal telefonov, ker nikomur ni bil nič dolžan." Tisti, ki bodo morali poravnati račune za položaje, pa bodo imeli po njegovem mnenju velike težave. "Nikoli nisem ničesar sprejel, ker bi bil komu kaj dolžan," je še zatrdil Pahor.

Tudi predsednik Türk je zatrdil, da nima nobenih računov in jih ni nikoli imel. "Pri vseh svojih predlogih sem se posvetoval z vsemi parlamentarnimi strankami," je povedal Türk in dodal, da ni razloga, da bi se zdaj s tem ukvarjal.

Kritike Zvera in Pahorja
Debata vseh treh predsedniških kandidatov se je nato razvila proti konsenzu med slovensko politiko, še posebej pri nujnih podporah in glede vloge predsednika republike pri doseganju vsesplošne podpore nujnim ukrepom.

Zver in Pahor sta zdajšnjemu predsedniku očitala, da ni podpiral oziroma zelo mlačno reform niti sedanje niti prejšnje vlade. Danilo Türk pa je vse očitke zavračal, češ da je podpiral vse potrebne reforme in da je bil njegov nastop pri tem povsem iskren.

Pahor je tudi opozoril, da se zdajšnji vladi napoveduje podobna kriza, kot je je bila deležna njegova vlada, in da med drugim za predsednika kandidira zato, da bi to skušal preprečiti.

Veliko število neopredeljenih volivcev
Javnomnenjske ankete kažejo, da je še precej slovenskih volivcev neodločenih, koga bodo volili na martinovo. Aktualni predsednik je ob tem izrazil mnenje, da imajo njegovi volivci mnogo razlogov za zaupanje, ki ga namerava še naprej poglabljati in širiti.

"Vsak volivec je spoštovan, tudi če ostaja doma, ker je to pač njegova volja," pa je dejal Pahor in dodal, da so tisti, ki ga podpirajo, pogumni ljudje ter podpirajo idejo, "da bomo nekaj naredili skupaj".

Milan Zver pa je pojasnil, da njegovo geslo "Predsednik vidi dlje" nima nič opraviti z dioptrijo, temveč z vizijo razvoja Slovenije. Ob tem je poudaril, da je njegov program znan in jasen širši javnosti ter da ga lahko ljudje ocenijo pri konceptualnih razlikah s programi drugih dveh kandidatov.

Nikoli nisem ničesar sprejel, ker bi bil komu kaj dolžan.

Borut Pahor o svojih premierskih odločitvah

Pri vseh svojih predlogih sem se posvetoval z vsemi parlamentarnimi strankami.

Danilo Türk o kandidatih, ki jih je predlagal

Ko je politik neuspešen ali pa je pravnomočno obsojen ...

Milan Zver o tem, kdaj bi moral politik odstopiti
Predsedniški kandidati - pred prvim soočenjem
Radio Slovenija: Prvo soočenje kandidatov za predsednika