Mitja Štular označuje početje Nataše Pirc Musar za nedopusten pritisk na programski svet. Foto: BoBo
Mitja Štular označuje početje Nataše Pirc Musar za nedopusten pritisk na programski svet. Foto: BoBo

Potem ko je Nataša Pirc Musar od RTV Slovenija zahtevala, da jo zaposli kot generalno direktorico, saj je bila aprila na seji programskega sveta izvoljena na to mesto, je Štular zapisal, da "eden od članov programskega sveta že ob imenovanju v programski svet in tudi na dan glasovanja ni izpolnjeval zakonskih pogojev za članstvo". Takšna člana sta bila sicer dva. Mandatno-volilna komisija DZ-ja je namreč po aprilski seji programskega sveta ugotovila, da Matjaž Sterže, nekdanji član sveta stranke Zares, in Miha Klun, član DVK-ja in SDS-a, ne izpolnjujeta pogojev za člana programskega sveta RTVS-a.

"Ker je s tem prišlo do nezakonite situacije in nedopustnega vplivanja politike na odločitev o izbiri generalnega direktorja, se je programski svet odločil za ponovitev glasovanja," je zapisal Štular. Nataša Pirc Musar je sicer zahtevo za zaposlitev podala po odločitvi upravnega sodišča, ki se je v zadevi imenovanja generalne direktorice RTV Slovenija izreklo za nepristojno.

"Zahteva za zaposlitev nedopusten pritisk"
Štular meni, da "kandidatka za generalno direktorico Nataša Pirc Musar v javnosti napačno interpretira odločitev upravnega sodišča glede stvarne pristojnosti. Upravno sodišče se je zgolj razglasilo za nepristojno, nikakor pa ni pritrdilo njenim vsebinskim argumentom, ki jih je navedla v tožbi, saj jih sploh ni obravnavalo. Tovrstne enostranske interpretacije in zahteva po takojšnjem podpisu pogodbe o zaposlitvi so povsem neprimerne in predstavljajo nedopusten pritisk ter poskus vplivanja na programski svet v trenutku, ko je ta tik pred sklepnim krogom glasovanja o generalnem direktorju."

V. d. predsednika programskega sveta je še zapisal, da mora programski svet delovati tako, "da na njegovih odločitvah ni sence dvoma." Dodal je, da ponovitev glasovanja ni uperjena proti posameznim kandidatom, ampak je nujna, "da bo programski svet o direktorju RTV Slovenija odločil v zakoniti sestavi". "Kakršne koli drugačne interpretacije so zlonamerne, neprimerne in jih odločno zavračamo," je dodal Štular.