Šturm meni, da je bil napad na Petriča nedopusten. Foto: BoBo
Šturm meni, da je bil napad na Petriča nedopusten. Foto: BoBo
Zbor za republiko o razmerah v državi

Na leto 2012 smo lahko upravičeno ponosni, novo leto pa je priložnost za razmislek in veliko mero optimizma, je poudaril Boštjan M. Turk. Z njim so se večinoma strinjali tudi njegovi sogovorniki, ki so poudarili predvsem pomen protestov in povezavo s trenutnimi razmerami v državi.
Generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel je ob tem izpostavil, da lahko v prihodnost gledamo "relativno vedro", čeprav ne bo preprosto. O protestih je dejal, da so pristni, saj so ljudje z njimi izražali svoje skrbi, a je pomembno tudi tako imenovano osmišljanje teh protestov.
Po besedah Rupla so proteste podprli nekatere javne osebnosti, organizacije in društva. "Te osmislitve so tudi na neki način usmerjene," je povedal. Dodal je, da so opozorila s protestov koristna, a so nekaj drugega izjave in nastopi "razlagalcev, ki se bolj kot s problemi ukvarjajo s preračunavanjem" ter poskušajo ustvarjati "bolj ali manj všečna, preprosta, a vendarle protislovna sporočila". Ta imajo po njegovem mnenju skupno točko razveljavljanja enot osamosvojitve in "vračanje predosamosvojitvenih anarhičnih, anahronističnih enot, ki so bile značilne za komunistično Jugoslavijo".
Petričeva kravata protokolarna
Šturm je med drugim še opozoril, da bo v prihodnjem letu treba posebno pozornost nameniti področju učinkovitega delovanja pravosodja, dotaknil pa se je tudi dogodka v noči s torka na sredo, ko so neznanci na hišo predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča narisali črne pesti.
Ta izraz nasilja je Šturm najostreje obsodil in pojasnil, da je treba prav tako zavrniti tudi pritlehno namigovanje, da je Petrič v svojem nedavnem nastopu na Televiziji Slovenija z rumeno kravato izkazoval pripadnost SDS-u. Gre namreč za slovesno kravato, ki je eden izmed simbolov slovenskega predsedovanja EU-ju iz leta 2008, je še dejal Šturm.

Zbor za republiko o razmerah v državi