Na vladi pravijo, da je bilo črtanje določbe nujno. Foto: EPA
Na vladi pravijo, da je bilo črtanje določbe nujno. Foto: EPA

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je namreč vložila zahtevo za oceno ustavnosti 25. člena zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin (Zujfo). S tem členom je bila za upravičence do subvencije v tržnih in hišniških stanovanjih ukinjena dodatna subvencija do priznane neprofitne najemnine.

Po mnenju Nussdorferjeve določba krši ustavna načela socialne države, enakosti pred zakonom, uresničevanja in omejevanja pravic, varstvo pravic zasebnosti, pravico do socialne varnosti ter dolžnost države, da ustvari možnosti državljanom za pridobitev primernega stanovanja.

Varuhinji očitajo neargumentirane trditve
Zakonodajno-pravna služba DZ-ja pa je v mnenju predlagala, naj DZ ustavnemu sodišču predlaga, da zahtevo varuhinje zavrne. Navedbe varuhinje so zanikali z argumentom, da ne poda konkretnih primerov, temveč ostaja na splošnem zatrjevanju.

Očitke Nussdorferjeve je zanikala tudi vlada in v svoj zagovor dejala, da je bilo črtanje določbe nujno zaradi vzdržnosti javnih financ, ki je v javnem interesu in je kot taka ustavno varovana dobrina.

Člani odbora DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so mnenje zakonodajno-pravne službe podprli z devetimi glasovi za in dvema proti. Proti je bil v razpravi le poslanec ZL-ja Franc Trček.