Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Kot navajajo na ministrstvu, so centri za socialno delo o odločitvi že obveščeni. "Odločitev ustavnega sodišča namreč predstavlja posebno okoliščino. Zato bodo centri za socialno delo skladno z navodili ministrstva ugotovljeno neskladje odpravili z izdajo odločb po uradni dolžnosti, torej avtomatično," pojasnjujejo na ministrstvu.

Navajajo še, da odločba ustavnega sodišča ne posega v pravice za nazaj, zato tudi subvencij ne bo mogoče uveljavljati za nazaj.

Neustavni 28. člen
Ustavno sodišče je namreč pred kratkim soglasno ocenilo, da je 28. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v neskladju z ustavo. Ta je sprva določal, da se upravičencem do subvencije v tržnih in hišniških stanovanjih prizna še subvencija do priznane neprofitne najemnine, a je zakon o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin ta del člena črtal.

Zahtevo za presojo ustavnosti je vložila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, saj je ocenila, da zaradi izpodbijane zakonske določbe posamezniki in družine ne bodo imeli možnosti bivati v tržnem najemnem stanovanju pod enakimi pogoji kot tisti, ki imajo možnost najema neprofitnega stanovanja. To pa po oceni varuhinje povzroča neenakost med najemniki, ki so upravičeni do najema neprofitnega stanovanja.

DZ mora ugotovljeno neskladje odpraviti v roku enega leta po objavi v uradnem listu, do odprave pa se upravičencem do subvencije prizna subvencija do priznane neprofitne najemnine na način, kot je določen za subvencije neprofitnih najemnin.