Subvencije so namenjene tako avtobusnim kot železniškim prevozom. Foto: BoBo
Subvencije so namenjene tako avtobusnim kot železniškim prevozom. Foto: BoBo

Milijoni bodo prišli iz proračunske rezerve ministrstva za infrastrukturo in prostor, vladna poteza pa sledi torkovim protestom dijakov in študentov. Denar bo namenjen tako za avtobusni kot za železniški prevoz.

Ministrstvo je namreč sredi maja sporočilo, da je zmanjkalo denarja za subvencioniranje dijaških in študentskih prevozov. Vlada je nato zagotovila sredstva za subvencije do konca junija, dijaki in študentje pa so zahtevali rešitev do konca koledarskega leta.

ŠOS: Grenak priokus ostaja
V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so z današnjim sklepom vlade zadovoljni. Kot je dejal njen predsednik Žiga Schmidt, so veseli, da je vlada držala obljubo in zagotovila sredstva do konca leta. Vseeno pa po njegovih besedah ostaja grenak priokus glede na to, da gre za zakonsko predvideno pravico in da je vlada na ta način zanemarila mlade ravno v času, ko je socialni položaj med njimi najslabši.

Schmidt pravi, da so v zadnjem letu konstruktivno sodelovali pri pripravi zakonov in velikokrat naleteli na večje težave oziroma bi prej dosegli svoje, če bi javno izrazili svoje nestrinjanje ali protestirali. Zato poudarja, da bi se država lahko zamislila, "da se zadeve hitro rešijo takoj, ko greš na ulico, ko poskušaš biti konstruktiven, pa te ne poslušajo ali te ne slišijo".

100.000 evrov na Pohorje
Vlada je Javnemu gospodarskemu zavodu Pohorje Mirna (JGZ) zagotovila 100.000 evrov s prerazporeditvijo sredstev na proračunski postavki ministrstva za pravosodje. Sredstva bodo namenjena za plače in izplačilo razlike v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah javnih uslužbencev.

Del zavoda mora v likvidacijo
Denar je vlada zagotovila po tem, ko je v javnost prišel podatek, da delavci zavoda že več mesecev niso prejeli plače. Zavod je država ustanovila, da bi zagotavljal možnost dela zaprtim osebam v okviru Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Del podjetja je bil prodan, del, ki je precej zadolžen in ima blokiran račun, pa bi moral v likvidacijo, a je vlada še ni sprožila.