Investicijske olajšave za samostojne podjetnike je uvedla že novela zakona o dohodnini decembra lani. Foto: MMC RTV SLO
Investicijske olajšave za samostojne podjetnike je uvedla že novela zakona o dohodnini decembra lani. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o delnem subvencioniranju delovnega časa določa, da lahko delodajalci ob morebitnem skrajšanju delovnika na 36 ur na teden prejmejo subvencijo v višini 60 evrov na delavca na mesec. Foto: RTV SLO

Delodajalci, ki jih je zaradi finančne krize doletelo zmanjšanje naročil, lahko v skladu z zakonom na zavod za zaposlovanje vložijo zahtevo za subvencijo. To bodo lahko prejemali največ pol leta.

Ob skrajšanju delovnika subvencija v višini 60 evrov na delavca
Zakon o delnem subvencioniranju delovnega časa določa, da lahko delodajalci ob morebitnem skrajšanju delovnika na 36 ur na teden prejmejo subvencijo v višini 60 evrov na delavca na mesec in še dodatnih od 15 do 60 evrov na delavca, če bodo prisiljeni delovni čas skrajšati za dodatne, največ štiri ure. Delodajalci bodo morali v tem primeru skleniti dogovor s sindikati, v času prejemanja subvencij pa ne bodo smeli odpuščati, izplačevati nagrad vodstvu in nadzornikom ter odrejati nadur.

Zavod bo vso potrebno dokumentacijo za koriščenje pravice do subvencije na svojih spletnih straneh objavil v ponedeljek. Vloge bo zavod sprejemal do konca septembra, o odoboritivi pa bo odločil v 15 dneh s sklepom, na katerega se ne bo mogoče pritožiti.

V primeru pozitivnega odgovora bo delodajalec do subvencije upravičen od prvega dne naslednjega meseca, a bo izplačilo prejel le, če bo vsak mesec (do desetega) vložil zahtevek za izplačilo z ustreznimi dokazili. Izplačilo bo izvršeno v 30 dneh po oddaji zahtevka. Subvencijo bo mogoče prejeti le za delavce, zaposlene za poln delovni čas.

V veljavi tudi investicijske olajšave za podjetja
Novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb pa zvišuje investicijske olajšave za podjetja. Gre za znižanje davčne osnove v višini 30 odstotkov vrednosti sredstev, ki jih je podjetje vložilo v opremo in neopredmetena sredstva. Zgornja meja za upoštevanje olajšave je 30 tisoč evrov oz. največ do višine davčne osnove. Upoštevale se bodo investicije, opravljene od 1. januarja leta 2008.

Investicijske olajšave za samostojne podjetnike je uvedla že novela zakona o dohodnini decembra lani.

A. K. K.