Andrej Benedejčič je bil tudi slovenski veleposlanik v Rusiji. Foto: BoBo
Andrej Benedejčič je bil tudi slovenski veleposlanik v Rusiji. Foto: BoBo
Slovenija del vohunske afere z Rusijo?
Je Slovenija vpletena v vohunsko afero?

Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da so veleposlanika poklicali na posvet in da navedbe "preverjajo z vso resnostjo," je prvi poročal tednik Reporter. Ta medij je še poročal, da naj bi preiskavo sprožila Poljska.

Ministrstvo preverja navedbe
Na zunanjem ministrstvu so dejali, da ""ne razpolagajo z nobenimi uradnimi informacijami glede postopkov, ki jih navaja tednik," a so dodali, da so veleposlanika v kontekstu preverjanja navedb poklicali na takojšen posvet v Ljubljano.
Na podlagi pogovora z Benedejčičem so z MZZ-ja sporočili, da gre za "govorice, ki nimajo nobene podlage v dejstvih". Ugotovitve po njihovih zagotovilih podpirajo tudi podatki slovenskih varnostnih organov in in Nata.

Benedejčič v Nato leta 2011
Andrej Benedejčič je slovenski veleposlanik pri zvezi Nato postal septembra 2011, pred tem pa je opravljal naloge generalnega direktorja za globalne zadeve in politično multilateralo na zunanjem ministrstvu. Bil je tudi veleposlanik Slovenije v Rusiji.

Nato: Nobene preiskave ni
"Nobene preiskave ni,"
pa so po poročanju dopisnika RTV Slovenija iz Bruslja Matjaža Trošta dejali v Natu in novinarje napotili po dodatne odgovore k slovenskim oblastem.
Krol ne komentira
Poljski veleposlanik v Sloveniji Cezary Krol ni mogel komentirati teh navedb, saj je, kot je povedal, za novico izvedel iz slovenskih medijev. Novico je poslal na Poljsko, kakih uradnih odzivov pa doslej ni dobil. Zagotovil pa je tudi, da so odnosi med Slovenijo in Poljsko odlični in da državi zelo tesno sodelujeta tako v zvezi Nato kot v Evropski uniji.

Slovenija del vohunske afere z Rusijo?
Je Slovenija vpletena v vohunsko afero?