Očitki komisije letijo na delo odgovornih na mariborskem kliničnem centru ter na inštitutu za vode. Foto: BoBo
Očitki komisije letijo na delo odgovornih na mariborskem kliničnem centru ter na inštitutu za vode. Foto: BoBo
Pivec denar UKC-ja namenjal za svoj doktorat

Kot med drugim ugotavlja komisija za preprečevanje korupcije, "Univerzitetni klinični center Maribor namenja za izobraževanje svojih zaposlenih relativno visoka javna finančna sredstva, pri čemer komisija ugotavlja, da zaradi pomanjkljivih notranjih standardov in nedoslednega nadzora niso v celoti obvladana korupcijska tveganja, kar je posebej prišlo do izraza v povezavi s financiranjem doktorskega študija direktorja UKC Maribor dr. Gregorja Pivca, ki je kršil dolžno ravnanje in prestopil meje pravic poslovodne osebe, s tem, ko je brez predhodne odobritve Sveta zavoda UKC Maribor in na račun zavoda naročil storitve Marka Žureja za potrebe svojega doktorata."

"UKC Maribor plačuje letno sorazmerno visoke zneske javnih sredstev za objave svojih zaposlenih v tujih znanstvenih in strokovnih revijah, s katerimi ti pridobivajo točke za ustrezne habilitacije," ugotavlja komisija. Pri tem znova izpostavlja Pivca, ki mu je zavod, po navedbah komisije, leta 2006 plačal objavo članka v reviji Wiener Klinische Wochenschrift. Istega leta so isti reviji plačali še za objavo 17 drugih člankov in za to namenili skupaj 13.398,36 evra. V obdobju 2005–2011 so za objave člankov doktorskih študentov namenili skupaj 72.687,91 evra javnih sredstev.


Pivec je v odzivu povedal, da uradnega dokumenta protikorupcijske komisije še ni dobil. Ponovil je, da je vedno ravnal v skladu z zakonodajo. "Ta denar je bil omogočen vsem našim zaposlenim, govorim o 700 evrih za lektoriranje, vezavo doktorata. Jaz nisem bil tu nobena izjema in sem deloval v skladu z vsemi pravili, ki so znotraj hiše. Če me je komisija ovadila, bomo to dokazovali tudi na sodišču."

UKC Maribor je po njegovih besedah namenjal veliko sredstev za izobraževanje zaposlenih zato, "da bi dvignil svoj strokovni nivo in izboljšal svoje strokovno delo". "Predstavljajte si, kako težko bi drugače konkurirali ljubljanskemu kliničnemu centru. Mi smo vendar razmeroma mlad center," je poudaril. "Vse, kar je pa naredil Marko Žurej, je v knjižnici UKC Maribor na voljo vsem."

Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko se je v odgovoru protikorupcijski komisiji strinjala, da je bila pogodba o izobraževanju nejasna, a da so pri odobritvi stroškov Pivcu upoštevali ustaljeno prakso podpisovanja dokumentov za direktorja. Obljubila je, da bodo v najkrajšem možnem času sprejeli interne akte, s katerimi bodo natančneje določili te postopke.

Eden takšnih je bil sprejet v torek, ko je svet zavoda UKC Maribor odobril nov pravilnik, po katerem mora izobraževanja vodilnih odslej odobriti predsednik sveta zavoda.

Dogovorjeni razpisi
Nekdanji direktor Inštituta za vode Republike Slovenije Mitja Starec in sedanji direktor Mitja Bricelj sta s kršenjem določil Zakona o javnem naročanju, ki v 6. do 9. členu govorijo o temeljnih načelih ravnanja v postopkih javnega naročanja, zasebnim podjetjem, v katerih so kot solastniki ali poslovodne osebe udeleženi nekdanji in sedanji zaposleni na Inštitutu za vode, in drugim, že pred izvedenimi razpisi znanim podjetjem, omogočila premoženjsko korist v ocenjeni vrednosti več kot pol milijona evrov. "S takim ravnanjem sta nekdanji in sedanji direktor javnega zavoda v lasti države uresničila vse znake korupcije", kot jo v predmetnih členih opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Komisija obema očita tudi, da sta po 5. 6. 2010 podpisovala pogodbe, ki niso vsebovale obvezne protikorupcijske klavzule, aneksi k pogodbam po navedenem datumu pa so bili podpisani za nazaj in z navedbo datuma pred podpisom osnovnih pogodb.

Pivec denar UKC-ja namenjal za svoj doktorat