Mapa odprtih zadev je tanjša od mape s poročilom o opravljenem delu, je po prevzemu poslov dejal Janez Šušteršič, finančni minister Foto: MMC RTV SLO
Mapa odprtih zadev je tanjša od mape s poročilom o opravljenem delu, je po prevzemu poslov dejal Janez Šušteršič, finančni minister Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec in Samuel Žbogar
Ne delam si iluzij, da bomo pri tem privarčevali ne vem kakšna sredstva. Mislim, da je pomembneje, da zadržimo gospodarsko diplomacijo, je o morebitnem krčenju diplomatsko-konzularne mreže po primopredaji dejal karl Erjavec. Foto: MZZ
Dorjan Marušič in Tomaž Gantar
Tomaž Gantar, minister za zdravje, se bo najprej lotil reševanja zdravstvene blagajne, "da ne bi bilo kakšnih neprijetnih presenečenj proti koncu leta". Foto: MMC RTV SLO
Primopredaja na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu
Ljudmila Novak je napovedala, da bo nadaljevala dobro prakso in skušala odpraviti obstoječe težave. Foto: NSi
Radovan Žerjav
Radovan Žerjav je postal novi minister za gospodarstvo. Foto: MG
Primopredaje med ministri

Šušteršič ugotavlja, da so banke ob začetku krize pridobile nekaj naložb, med katerimi so deleži v podjetjih in stanovanja, a je zelo slabo, da so te naložbe že vedno "pri bankah". To premoženje je namreč "prvi vir, iz katerega lahko banke dobijo neka sredstva, ki jih lahko plasirajo v gospodarstvo," je dodal.

Težave slovenskega bančnega sektorja so po mnenju zdaj že nekdanjega ministra Franca Križaniča posledica tajkunske krize, neracionalnega kreditiranja in preveč togega reševanja dolžniške krize. Križanič pričakuje, da bo bančni sektor v prihodnosti deloval bolj fleksibilno, saj zaviranje gospodarske rasti izvira iz omejevanja kreditne aktivnosti.

Poroštva TEŠ-u? Šuštaršič bi raje našel drugo rešitev
Novi minister pa je odgovarjal tudi na vprašanja o morebitnem poroštvu TEŠ-u, ki je znova kot predlog vložen v parlament. Poudaril je, da gre za odločanje poslancev, pri čemer vlada lahko le poda svoje mnenje, a dodal, da "bi bilo dobro, če bi se našla kakšna druga rešitev".

Erjavec bi kljub koalicijski pogodbi obdržal gospodarsko diplomacijo
Posle je v roke svojega naslednika Karla Erjavca predal tudi nekdanji zunanji minister Samuel Žbogar. Oba sta se strinjala, da je ministrstvo za zunanje zadeve "v dobrem stanju". Erjavec je napovedal, da bo najprej obiskal sosednje države Hrvaško, Italijo in Madžarsko, večjih sprememb pa ne napoveduje, je pa obljubil,. da bo zunanja politika "še bolj profesionalna", ekipa pa sestavljena iz "izkušenih, profesionalnih ljudi".

Za državna sekretarja je Erjavec že pretekli teden imenoval Boža Cerarja in Igorja Senčarja, posebej pa je izpostavil pomen gospodarske diplomacije, ki je, čeprav ministrstvo ni neposredno vpeto v reševanje kriza, tista, "ki odpira vrata slovenskemu gospodarstvu v tujini".

Zato Erjavec ni navdušen nad prenosom gospodarske diplomacije na gospodarsko ministrstvo (kar sicer piše v koalicijski pogodbi), saj "ne bi menjal nekaj, kar je dobro, za nekaj, za kar ne vemo, kaj bo prineslo v prihodnje". Glede morebitnega krčenja diplomatsko-konzularne mreže je Erjavec nakaz, da bo tudi to podrejeno gospodarski diplomaciji.

V zvezi z arbitražo in morebitno zahtevo po izločitvi hrvaškega arbitra Budislava Vukasa, je Erjavec obljubil razpravo o celotnem postopku v pristojnem odboru DZ-ja, sam pa nad spremembami ni preveč navdušen. Meni, da je Hrvaška imela pravico predlagati svojega kandidata, tako kot ima to pravico Slovenija.

Gantarja čaka zdravstvena reforma
Zamenjava se je že zgodila tudi na ministrstvu za zdravje, kjer je posle prevzel novi minister Tomaž Gantar. Dejal je, da upa, da bo lahko z ekipo na ministrstvu nadaljeval Marušičevo delo, ki ga ceni in si še želi sodelovati z njim.

Med najpomembnejšimi nedokončanimi nalogami ministrstva ostaja zdravstvena reforma, ki je Dorjanu Marušiču zaradi padca vlade ni uspelo izpeljati. Gantar je dejal, da bodo reformne zakone pregledali in nekatere verjetno tudi sprejeli. Hitrost sprejemanja ukrepov bo odvisna od hitrosti konseza, je dodal.

Marušič ni povedal, kaj bo počel v prihodnosti. Na mizi ima štiri ponudbe, odločil pa naj bi se marca.

Žerjav: Godpodarska diplomacija pod gospodarstvo
Posle je na ministrstvu za gospodarstvo prevezel tudi Radovan Žerjav. Dejal je, da še ne more oceniti stanja na ministrstvu za gospodarstvu. Izpostavil je odprto vprašanje sodelovanja države pri evropskih projektih, saj država nima dovolj sredstev za 15-odstotno sodelovanje. To Žerjava čudi, saj je "denar v Bruslju praktično edini potencial, ki ga ima država na mizi, da pripelje v Slovenijo svež denar za investicije".

Glede gospodarske diplomacije je trdno prepričan ,da ta sodi pod gospodarsko ministrstvo in ne pod zunanje, kjer bi jo rad obdržal Erjavec. Glede TEŠ 6 je dejal, da osebno ne vidi možnosti, da se investicija, v katero je bilo že vloženih ogromno sredstev, ustavi.

Novakova bo nadaljevala dobro prakso
Primopredaja je potekala tudi na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer je posle prevzela Ljudmila Novak. Napovedala je, da bo nadaljevala dobro prakso in skušala odpraviti obstoječe težave. V prihodnosti se namerava sestati s predstavniki manjšin v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

Sedem pa jih je svoja mesta zasedlo že v soboto. Novo vlado je popoldne sprejel tudi predsednik države Danilo Türk.

Na svojih mestih že Gorenak, Hojs in Vizjak
Svoja delovna področja so v soboto že prevzeli Vinko Gorenak, minister za notranje zadeve, Aleš Hojs, minister za obrambo, Andrej Vizjak, minister za delo, družino in socialne zadeve in Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (področje kulture). Posle je prevzel tudi Senko Pličanič, novi minister za javno upravo in pravosodje, ki je po novem odgovoren za nekdanja področja pravosodja, lokalne samouprave in javne uprave.

Minister "superministrstva" za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač pa je že prevzel posle z nekdanjega prometnega področja.

Primopredaje med ministri