Slovenija
Nigerijski pirati v delti Nigra. Foto: EPA

Švicarsko podjetje stopilo v stik z ugrabitelji ladje Glarus

Slovenski državljan z ugrabljene ladje Glarus je kapitan
25. september 2018 ob 11:14,
zadnji poseg: 25. september 2018 ob 15:53
Lagos - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Švicarska družba Massoel Shipping je sporočila, da so z ugrabitelji tovorne ladje Glarus že vzpostavili stik, vseh 12 ugrabljenih članov posadke, med katerimi je tudi slovenski državljan, se dobro počuti, nihče izmed njih ni poškodovan.

Kot še poroča Radio Slovenija, družine ugrabljenih o dogajanju sproti obveščajo, vendar informacij, ki bi lahko ogrozile reševanje, ne dajejo. Švicarski lastniki ladje zagotavljajo, da je njihova glavna skrb varnost ugrabljene posadke.

Švicarski spletni portal 20 minuten je medtem poročal, da si švicarsko podjetje v sodelovanju z oblastmi prizadeva za čimprejšnjo varno izpustitev ugrabljenih članov posadke.

Nigerijske oblasti so v ponedeljek obljubile, da bodo storile vse, da bodo osvobodile dvanajst članov posadke. Nigerijska agencija za morsko varnost in administracijo NIMASA je sporočila, da je začela postopke iskanja in posledično reševanja posadke. Dakuku Peterside, izvršni direktor NIMASE, je v Lagosu v izjavi za medije dejal, da agencija dela vse, da bi "našla in osvobodila" zajeto posadko. "Piratstvo v Gvinejskem zalivu je velik izziv in odločeni smo, da se bomo z njim spopadli," je še dejal Peterside in obljubil ničelno strpnost.

Gvinejski zaliv – žarišče piratstva
V Nigeriji so ugrabitve pogost pojav, zlasti na z nafto bogatem jugu, kjer so tarča nepridipravov vidni posamezniki, člani njihovih družin in tuji delavci. Gvinejski zaliv v zadnjih letih postal svetovno žarišče piratstva. Mednarodni pomorski urad je konec julija sporočil, da je bilo v prvi polovici letošnjega leta po svetu šest ugrabitev ladijskih posadk, vse so se zgodile v Gvinejskem zalivu.

Ladjo Glarus švicarskega ladijskega prevoznika Massoel Shipping so pirati napadli v soboto, medtem ko je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt. Napad se je zgodil približno 80 kilometrov jugozahodno od otoka Bonny v Nigrovi delti. Pirati so na ladjo prišli z daljšimi lestvami. Nato so uničili večino komunikacijske opreme in zajeli 12 od skupno 19 članov posadke. Poleg državljana Slovenije je med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, BiH-a, Romunije in Ukrajine.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v ponedeljek potrdili, da je med ugrabljenimi tudi slovenski državljan. Kot so dodali, podrobnejših podatkov na zahtevo svojcev ugrabljenega pomorščaka in ladjarja ne morejo posredovati. Na Sindikatu pomorščakov Slovenije so o ugrabitvi izvedeli iz medijev, a so povedali, da ladjar običajno takšne primere rešuje zelo diskretno in stran od oči javnosti. Ob tem so izrazili upanje, da se bo zadeva čim prej srečno rešila.

VIDEO
Talci nigerijskih piratov so nepoškodovani
VIDEO
Vseh 12 članov ugrabljene posadke se počuti dobro
La. Da., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 25.09.2018 ob 12:06
Res presenetljivi komentarji. Poznam enega kapetana, sicer bolj bežno. Težko si predstavljam, kako bi se morala družina počutit, če bi se tole zgodilo. Vi pa nabijate kot da gre za nekaj nedolžnega.
gantart
# 25.09.2018 ob 11:42
kje pa je ostalih 7 članov posadke? (12 zajetih od skupno 19)
NOPCBS
# 25.09.2018 ob 11:50
tukajle bi se lahko izkazal Mirovni institut, da malo pomiri strasti na vseh straneh

sigurno imajo tudi idejo kaj tem ubogim Nigerijcem ponuditi,da se jim ne bo treba vec ukvarjati s to nevarno dejavnostjo
Jon Sneg
# 25.09.2018 ob 11:54
Sem pred časom delal nek projekt za eno pomorsko špedicijo. V tovornino so vštevali tudi "pirate surcharge" oziroma "dodatek za varovanje pred pirati". Je pa res, da je šlo predvsem za ladijske linije preko Sueškega prekop, se pravi zaradi piratov obalah Somalije. Pred leti mi je en nemški par, ki je živel na jadrnici pripovedoval, da so takrat pirati delovali tudi v Karibskem morju,..., tam so napadali predvsem jadrnice, ne pa tovornih ladij.
Hijena
# 25.09.2018 ob 11:46
"Nigerijske oblasti so v ponedeljek sporočile, da bodo storile vse, da bodo osvobodile dvanajst članov posadke."
Najboljše kar plačat, ker oni ne bodo storili nič oz. ne morejo
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 11:54
Vlada naj takoj plača odškodnino, preden se kapitanu kaj zgodi. Bohnedaj, da Nigerijci začnejo reševalno akcijo.
Binder Dandet
# 25.09.2018 ob 12:34
"Sicer pa kaj mu pomaga, da se pišejo neki sočutni stavki? Nič. Čisto nič. Še vedno je v krempljih piratov."

Nič mu ne pomagajo. Pa tudi družini in bližnjim ne škodijo kot neumni brezbrižni komentarji.
nekdodalec
# 25.09.2018 ob 15:11
Mislim, da je cas da posljemo naso stajersko 'vardo' na tisti konec, da naredi malo reda...

Ko nasi pridejo bodo nasga kapitana takoj izpustili...
lukace5
# 25.09.2018 ob 12:54
Glede na to da imamo specialno enoto ravno za resevanje taksnih primerov, bi jih vlada lahko poslala v Nigerijo resit situacijo z resevalno akcijo, ce se ne bodo mogli pogoditi. Poznam cloveka, ki je bil oficir v nigerijski vojski in ta pravi da ves denar namenjen vojski, konca na racunih politikov in generalov. Vojska je neizurjena in neopremljena ter nedisciplinirana. O tem sva se pogovarjala vceraj in dejal je, da je boljse da si nihce ne zeli resevanja z njihovimi "specialci" v glavni vlogi...
Pomorc
# 25.09.2018 ob 12:49
Upam, da se vse cim hitreje in dobro uredi. Nigerijske oblasti pa bolje da se ne vmesavajo.

Jon Sneg "pirate surcharge" se obracunava, ker varstvo NATA in vse ostale mornarice, ki patruljira okoli Somalije ni zastonj. Tu je druga zadeva. Nigerijci v svojih vodah ne pustijo tujega oborozenega spremstva. Njihova lastna mornarica pa za spremstvo ni ravno pripravljena. V sami delti in na plovnem delu reke je zadeva ok.

gantart ostlih sedem je ostalo na barki. Ali se jim je uspelo skriti, ali pa so jih pirati pustili, da so pripeljali ladjo do pristanisca.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 13:28
zadnja

Malo manj igrajte igrice.

Kot prvo, rabiš dovoljenje Nigerije. Kot drugo, večina teh posredovanj se konča s smrtjo talcev.

Normalne države plačajo odškodnino, ker jim je mar za svoje državljane. Nenormalne države klečeplazijo za ZDA in se gredo tough guy politiko 'we do not negotiate with terrorists'. Šarčeva tišina pa pove tisoč besed, med drugim tudi 'dol mi visi za svoje državljane'.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 11:57
je še dejal Peterside in obljubil ničelno strpnost.

Želim si, da bi ob raznih piratskih akcijah doma v Evropi kdo izjavih kaj takega.
Pomorc
# 25.09.2018 ob 14:26
henodarling
Podpisem tvoje mnenje. A kaj ko je kriza in se vsi ladjarji komaj drzijo nad vodo. Tako, da to niti pod razno ni mogoce. Vsak tovor je iskan, ne glede kam gre.

Ostalim sedmim se je uspelo skriti, oziroma so jim pirati dovolili, da so ladjo varno pripeljali do pristanisca.

Glede oborozitve ladij pa sledece: s tem je toliko tezav, da niti pod razno ne pride v postev. To pocnejo samo ladjarji, ki so resno targetirani in se v takem primeru je ponavadi orozje skrito. In vprasanje je, ce ti Nigerijci sploh dovolijo imeti orozje. Tujega oborozenega spremstva pa ne dovolijo. Kot ne bi tega dovolila nobena druga drzava. Kao imajo lastno zascito, ki pa je seveda neprimerna, ni na voljo, ali jo je mozno dobiti po tako ceni, da se ti sploh ne izplaca voziti. Mozno bi bilo uvesti konvoje, a to spet kosta, da te boli glava.

In tudi: vse je zavarovano. Tako, da ce pride do takega primera, je najbolje upati na "razumnost" ugrabiteljev. Kar je pri vsem tistem adrenalinu in moznih substancah verjetno zelo tezko. Nigerijci so se posebej znani po krutosti. Upam, da je tu bilo nekaj srece vmes in da so vsi ok.

Te zadeve se ponavadi resujejo s specialnimi pogajalci, da ni niti zrtev. Ker denar je samo denar. Ne vem zakaj bi se sli heroje, ce to ni potrebno.

Zakaj so tam pirati in kako se jih resiti, pa je seveda cisto drugo vprasanje.
Radoveden
# 25.09.2018 ob 17:22
"Šarčeva tišina pa pove tisoč besed, med drugim tudi 'dol mi visi za svoje državljane'."

No dej, a zdej nej bi se oglašal za vsako reč al kako? Imamo ministrstvo za zunanje zadeve ki ureja kar je urediti potrebno, v navezi z družino, ostalo pa nas povsem nič ne briga. Mora mar Šarec namreč šarec pokomentirat povsem vsak dogodek za vas?
garmond
# 25.09.2018 ob 15:02
Za posadko te ladje je odgovorno švicarsko podjetje Massoel Shipping. Če se bo že zahtevala odkupnina, jo naj plača to podjetje, ne pa države iz katerih izvira posadka.
Radoveden
# 25.09.2018 ob 17:27
"Mislim, da je cas da posljemo naso stajersko 'vardo' na tisti konec, da naredi malo reda...

Ko nasi pridejo bodo nasga kapitana takoj izpustili..."

Ko naši pridejo bodo lahko končno odvrgli sekire in vzeli v roke pravo orožje. Šiško bo presrečen od vožnje s tistim čolničem. Če bo prided mu tud mal za streljat dajo. Pol pa domov na Dravo.
miško5lin
# 25.09.2018 ob 15:49
Če bi poslali našo ladjo Triglav na pomoč, bi tja priplula šele enkrat spomladi. Ker bi se vmes ene trikrat pokvarila.
Zadevo bi obvladal edino Šiško. Pa je zaprt.

Torej kriza na kvadrat...
aanton
# 25.09.2018 ob 15:21
https://www.youtube.com/watch?v=-yCCZ8Czf7M
gkrosl
# 25.09.2018 ob 14:42

Ratomira
# 25.09.2018 ob 11:31
Prijavi neprimerno vsebino
Naši NATO zavezniki so krivi za to, da gredo ti ljudje k nam. Gadafi je bil nedolžna žrtev, kate kri bomo zelo drago plačali.


Kaj ima to veze s člankom? Piratje so bili krepko pred NATO organiozacijo in bodo še dolgo za tem, ko te organizacije ne bo več, če bomo kot vrsta še obstajali.
henodarling
# 25.09.2018 ob 14:05
Ladjarji bi se morali dogovoriti, da za določen čas sploh ne plujejo v tako kritična območja, ne glede na to kaj prevažajo. Morda bi se tudi države, kjer se piratstvo dogaja, le zavedle, da bodo ostale brez nafte, hrane itd...in bolj odločno nastopile proti piratstvu, oziroma dale ustrezno zaščito (če treba tudi vojsko) ladjam, od katerih so pravzaprav odvisne.
vranek
# 25.09.2018 ob 13:59
Ze takoj po ugrabitvi so povedali, MZZ je v stalnem stiku z ladjarjem. Poslali so skupino za pogajanje. Profesionalno. Seveda, mmc ramboti, bi se priplazili do ladje in bhuuuu ali kaj???? In talce bi ubili. In kaj ma Sarec s tem. Nerazumnezi eni,res!
Upam, da sodrzavljan, in vsi, odnese celo glavo! Drzi se!
nekdodalec
# 25.09.2018 ob 13:42
Za normalne, pismene ljudi je slovenski državljan = Slovenec.

hmm.. saj sem lepo povedal da me ne obsojati vnaprej. :((( cemu potem ne pisejo: 'slovenec' in zakaj uporabljajo besedno zvezo: 'slovenski drzavljan'?

Seveda mi je jasno dejstvo, da je raziskovalni novinar dobil podatke s firme (ali vsaj iz ambasade v Svici), ki je dobila podatke in ve kdo tocno je kapitan ladje - kar pomeni da nas medij dobro ve kdo je drzavljan. Zanima pa me cemu, ne napise 'slovenec' in zakaj pise 'slovenski drzavljan'?

btw: hvala za opazko o moji normalnosti in pismenosti...
SMERŠ
# 25.09.2018 ob 21:52
@vipmit ker bi še njihovo posadko ugrabli :)
mb128
# 25.09.2018 ob 19:05
Binder
Če je verjeti zapisu na 20minuten tipična ugrabitev traja max. mesec min. pa 2. tedna.
henodarling
# 25.09.2018 ob 15:50
red_monk
tu imaš moj plus, se strinjam.

Čisto po človeški, nedržavniški, ne politični plati se pa ne morem. Do vseh ljudi v stiski še vedno čutim enako.
becar
# 25.09.2018 ob 13:23
A naša bojna ladja Triglav je na servisu?
braun
# 25.09.2018 ob 12:05
@Ratomira
NATO zavezniki so Bush, Chainy, Rumsfeld, Obama, Hilary Clinton, tvorci vojne Irak, Libija, Sirija in programerji nepopisnega begunskega vala v Europo.
Slovenija first, ops EU first, ma ne Human rights first. Povsod je lepo doma pa lopata
Radoveden
# 25.09.2018 ob 17:25
"Za posadko te ladje je odgovorno švicarsko podjetje Massoel Shipping. Če se bo že zahtevala odkupnina, jo naj plača to podjetje, ne pa države iz katerih izvira posadka."

Zakaj bi pa plačala država? Da vam sploh pride na pamet...
Regedit
# 25.09.2018 ob 11:57
Vodja piratov je pa Starvin Marvin
iluzionistka
# 25.09.2018 ob 18:59
lev julius
plujejo proti nigerisjki obali, da rešijo uboge pirate iz razpadajočega plovila in jh na naše stroške transportirajo v eu kot refugee. kapitan pa bo na meji razlagal, da so mu ukradli passport
Binder Dandet
# 25.09.2018 ob 18:42
Včeraj so se na pop pogovarjali z enim indijcem, ki je bil ugrabljen pred 10 leti. 9 mesecev je bil v ujetništvu.
Radoveden
# 25.09.2018 ob 17:18
"kje pa je ostalih 7 članov posadke? (12 zajetih od skupno 19)";

prevedeš tuje informacije. o dodatnih se ne sprašuješ. plačan si minimalca.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 14:35
henodarling
In zakaj bi moral bolj ljubiti Slovenca, kot kateregakoli človeka v taki stiski?

v tem primeru zgolj za to, ker ima naša vlada v rokah njegovo usodo - usode Romuna namreč nima.
brain2k
# 25.09.2018 ob 14:17
"Pirati v Nigeriji ugrabili mornarje, tudi Slovenca"

Ni dvakrat za reči, da ne bo nekoč eden od teh piratov nastopal, v vlogi "ubogega begunca" v sredozemskem morju...
socrates
# 25.09.2018 ob 14:02
@nekdodalec: državljan Slovenije ni nujno Slovenec - lahko je po nacionalnksti Italijan, Srb, Bošnjak, Madžar, Rom itd. Državljanstvo namreč ne opredeljuje nacionalne pripadnosti.
Grim Reaper
# 25.09.2018 ob 13:17
Mornarjem dati orožje in ladjam ustrezno bojno opremo. Na vsako željo po zavzemu ladje
pa že na daljavo odgovoriti z odprtim ognjem. Pirati bi kaj hitro opustili svoje namere ...
pomorščak
# 25.09.2018 ob 13:10
Bravo pomorc in Lukace 5. Prva dva realna komentarja po dveh dneh.
Lev Julius
# 25.09.2018 ob 12:37
@NOPCBS .........koga si imel v mislih ? .........http://www.mirovni-institut.si/kdo-smo/
Omenjeni niso v stanju reševati lastnih težav .
vipmit
# 25.09.2018 ob 19:45
Zakaj naš Triglav ne gre v reševanje posadke?
aanton
# 25.09.2018 ob 15:21
nekako tako bi blo treba....
SMERŠ
# 25.09.2018 ob 15:04
bog se usmili posadke, če jih bo nigerijska vojska reševala...
bp81fx
# 25.09.2018 ob 13:56
"Nato so uničili večino komunikacijske opreme in zajeli 12 od skupno 19 članov posadke."

In ostalih 7?
Guliarth
# 25.09.2018 ob 19:22
Tudi tako zaobkroži evropski denar, ki kasneje deluje proti evropi.
Očitno so se šejki premišljeno lotili EU.
pohorjezeleno
# 25.09.2018 ob 13:11
Enega snajperista na ladjo, ko bi začeli s svojimi gumenjaki pluti proti ladji, bi bilo dosti, da enemu piratu naredi tretje oko. Zagotovo bi si premislili.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 13:00
kdo vsaj približno ve kakšne so odškodnine v takih primerih? Kr hude najbrž?!
oziris.va
# 25.09.2018 ob 12:33
red_monk
# 25.09.2018 ob 12:02

Zanimivo, nikogar v komentarjih ne skrbi za našega sodržavljana. Bravo Slovenci, narod 'človekoljubov'.


Kot prvo: če na tej ladji ne bi bilo Slovenca, o tem sploh ne bi bilo novice v slovenskih medijih. Ker pa je, je takoj na prvih straneh.

Pa včeraj je bila samo "navadni nihče", sedaj je v novici (že v naslovu) posebej izpostavljeno, da je kapitan "Slovenec". Če ne bi bil, potem nas ne bi rabilo skrbeti. Ker pa je v "najvišji funkciji", je takoj postal pomemben.

Dvoličnost kot vedno.

Sicer pa kaj mu pomaga, da se pišejo neki sočutni stavki? Nič. Čisto nič. Še vedno je v krempljih piratov.
Ali. Ali.
# 25.09.2018 ob 18:30
Škoda k ni nobenega Švicarja med ujetniki, kr zdej bi že zdavnaj bili doma.
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 16:19
inadequacy
Res me zanima kako jih mislijo rešit. Odkupnine jim vrjetno ne mislijo plačat?

Plačali bodo odškodnino, za tovrstne zadeve so posadke in podjetja zavarovane. Upam pa, da je Šarčeva vlada v stiku s podjetjem - čeprav močno dvomim.
inadequacy
# 25.09.2018 ob 16:15
Res me zanima kako jih mislijo rešit. Odkupnine jim vrjetno ne mislijo plačat? Razen, če jo bodo svojci.
abcabc
# 25.09.2018 ob 16:11
Predlagam da ugrabiteljem ponudimo zamenjavo ugrabljenega kapitana za Marjana Šarca. Bprašanje, če bodo pristalu, ampak poskusimo lahko. Če sprejmejo, se s tem primerom ne rabimo ukvarjati več.
Kazalo