Slovenija
Sviz je eden izmed stavkajočih sindikatov javnega sektorja, ki letos sicer nastopajo bolj razdrobljeno in postavljajo različne zahteve. Foto: BoBo

Dodaj v

Sviz preložil stavko "do trenutka, ko se oblikuje nova vlada"

Stavka v javnem sektorju
22. maj 2018 ob 18:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Svizu pričakujejo, da se bodo takoj po oblikovanju nove vlade začela pogajanja o njihovih stavkovnih zahtevah, ki so jih vladi postavili že v tem mandatu, in ne bodo čakali 100 dni.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na politične stranke naslovil vprašanja o stavkovnih zahtevah po odpravi zaostankov pri vrednotenju plač v vzgoji in izobraževanju in prejel odgovore vseh parlamentarnih strank in nekaterih drugih. Po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja so z izjemo SDS-a in LMŠ-ja, ki se do zahtev nista želela opredeliti, v vseh strankah izrazili strinjanje s Svizovimi zahtevami, da je treba izboljšati položaj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ovrednotiti razredništvo in povečati karierni razpon.

Prav tako so po njegovih besedah v omenjenih strankah povedali, da je prva naloga nove vlade, da se pogajanja o stavkovnih zahtevah začnejo takoj v prvih mesecih. V Svizu bi si želeli, da v strankah ta stališča tudi javno potrdijo in da se izrečejo tudi tiste, ki se doslej do njih še niso opredelile.

Štrukelj: Stavka je samo preložena
Štrukelj je obenem spomnil, da je Sviz v stavki, ki jo je izglasovalo več kot 37.000 članov, in da je stavka "zgolj preložena do trenutka, ko dobimo novo vlado". "Pričakujemo, da se bodo začela pogajanja takoj," je dejal in dodal, da bodo v Svizu na to pripravljeni. Spomnil je tudi, da ima glavni stavkovni odbor pooblastila o odločanju glede stavkovnih dejavnosti, ki jih bodo začeli izvajati takoj, ko bo vlada zasedla svoj položaj.

Po Štrukljevih navedbah je glavni stavkovni odbor na tokratni seji tudi sklenil, da bodo vztrajali pri tem, da se razlike, ki gredo v škodo vzgoji in izobraževanju, odpravijo, o tistih zahtevah, ki so enake tudi pri drugih sindikatih, pa so se pripravljeni pogovarjati skupaj z drugimi sindikati.

Štrukelj je izrazil razočaranje, da vzgoja, izobraževanje, znanost in kultura niso tema razprav v predvolilni kampanji. Poudaril je tudi, da se mora gospodarska rast odraziti tudi v javnem sektorju.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
liliana
# 22.05.2018 ob 19:58
Štrukelj je izrazil razočaranje, da vzgoja, izobraževanje, znanost in kultura niso tema razprav v predvolilni kampanji.

Tik pred volitvami je organiziral vsesplošni štrajk in povzročil jezo pri vseh, ki ne delajo v javnem sektorju, zdaj pa bi naj stranke o tem razpredale v predvolilni kampanji. Saj niso neumne.
itoh
# 22.05.2018 ob 21:22
Če jim razmere v javnem sektorju niso všeč, pa naj se dokažejo v gospodarstvu. Me zanima, če jim bo v gospodarstvu uspelo prodobiti takšne dohodke in druge ugodnosti , kot jih pobirajo iz državnih jasli.
enix
# 23.05.2018 ob 07:25
bodo takoj minirali novo vlado, Cerar si je pa roke umil
gisky
# 22.05.2018 ob 20:07
potem je najbolje, da so pogajanja za novo vlado čim daljša... kako leto ali dve naj kar trajajo...
SamoRes
# 22.05.2018 ob 18:55
Sistem v javnem sektorju je potrebno prenoviti.
Tako za vsakih deset evrov višje plače čistilki, ki ima res premajhno, dobijo tisti najbolj tolsti svizci iz zgornjih razredov nekaj stotakov povišice.
Ne gre tako.
gorcin
# 22.05.2018 ob 22:36
Lepo bi bilo, če bi malo prečistili svoje vrste in se znebili sindikalnih zaupnikov, ki "mešajo drek" in predvsem skrbijo za lastno promocijo, da ne rečem rit.
veza
# 22.05.2018 ob 18:58
Nova vlada, stara vlada, kot vse kaže, še bo pestro, nekdo bo pa moral priznati kruto resnico, da še nismo iz krize, še nas čakajo težki časi.
Cblza
# 23.05.2018 ob 08:16
S tem, ko gospod Strukelj obvesca javnost, kdo se do njihovih zahtev ni zelel opredeliti,
dela dobro promocijo za te stranke.
bulagnojna
# 23.05.2018 ob 05:56
Naj kar štrajkajo, ampak progrem je treba izpolnit, v nasprotnem je to hujša kršitev delavne obveznosti !
Bivši uporabnik
# 23.05.2018 ob 13:56
Sistem v javnem sektorju je potrebno prenoviti.
Tako za vsakih deset evrov višje plače čistilki, ki ima res premajhno, dobijo tisti najbolj tolsti svizci iz zgornjih razredov nekaj stotakov povišice.
Ne gre tako.


Ironija je, da bos volil tisto stranko, v kateri sedi glavni protagonist tega sistema. Saj ves da je tisti Branimir Strukelj clan stranke Levica a ne?
genniuuss
# 23.05.2018 ob 07:24
samo res,
ti kar erjavca,židana pa cerarja obkrož,
pa bo v šolstvu spet vse po starem.
vrtojb5
# 23.05.2018 ob 07:04
Vi kar, tokrat boste delali, pa ne bo nadomeščanja.
kanta
# 23.05.2018 ob 08:23
A to pomeni, da bodo stavkali julija in avgusta? Ja super.
Kazalo