Branimir Štrukelj pravi, da je Svizova nosilna zahteva enako plačilo za vsa primerljiva delovna mesta v javnem sektorju. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj pravi, da je Svizova nosilna zahteva enako plačilo za vsa primerljiva delovna mesta v javnem sektorju. Foto: BoBo

"Ni se nam namreč še zgodilo, da bi toliko ljudi pozivalo, naj stranke povedo, kakšna so njihova stališča do naših zahtev," je dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj. Zato od strank pričakujejo konkretne odgovore, na podlagi katerih se bodo lahko njihovi člani odločali, katero stranko naj podprejo na volitvah.

Na stranke so tako naslovili vprašanje, ali se strinjajo z dogovorom, ki ga je Sviz dosegel z vlado na zadnjih pogajanjih, a ga pozneje vlada ni podpisala. Po dogovoru naj bi se plače vzgojiteljem in učiteljem ter drugim strokovnim delavcem zvišale za dva plačna razreda, razrednikom pa za tri. Zaposlenim z minimalno ali nižjo plačo pa bi se regres v povprečju zvišal za 200 evrov oziroma na 1.050 evrov bruto.

Od strank želijo tudi izvedeti, ali menijo, da bi se moral delež bruto domačega proizvoda, ki ga država namenja za vzgojo in izobraževanje, s 4,6 odstotka zvišati na 5,3 odstotka, kolikor je znašal leta 2005. In še ali se strinjajo, da je treba odpraviti zaostajanje plač v vzgoji in izobraževanju za primerljivimi delovnimi mesti v drugih delih javnega sektorja.

V Svizu odgovore na svoja vprašanja pričakujejo do 11. aprila. Če odgovora ne bo niti do začetka maja, razmišljajo, da bi pred sedeži posameznih strank pripravili shode, na katerih bi jih pozvali, naj se opredelijo do stavkovnih zahtev.

Stavka je aktivna
Štrukelj je glede odstopa Mira Cerarja dejal: "Ni dvoma, da je šlo za sebično ravnanje v smislu: bolje politična kalkulacija kot odgovornost, ki jo imam kot predsednik vlade." Ponovil je, da stavka Sviza po odstopu premierja ni zamrznjena, temveč je aktivna, prestavljen je zgolj konkretni datum naslednjega množičnega dogodka, je pojasnil. In dodal, da v sindikatu od svojih zahtev ne bodo odstopili: "Pri tem bomo vztrajali toliko časa, dokler ne pridemo do cilja," je napovedal.