Novinarji so v mnogih primerih izpostavljeni pritiskom, tako kapitalskim kot tudi političnim. Foto: EPA
Novinarji so v mnogih primerih izpostavljeni pritiskom, tako kapitalskim kot tudi političnim. Foto: EPA

Ko neodvisni medijski nadzor ne deluje, se povečajo možnosti za zlorabo oblasti, korupcijo ter kršitve pravic posameznikov in posameznic.

Grega Repovž
Številni novinarji so podvrženi nedopustni cenzuri. Tako protestira novinar iz Nigerije. Foto: MMC RTV SLO
Svoboda medijev v Sloveniji

Na ta dan novinarske organizacije po vsem svetu opozarjajo oblasti, naj spoštujejo svojo zavezo k svobodi tiska, pa tudi javnost, naj se zave, kakšno vlogo ima svoboda tiska za razvoj in ohranjanje demokracije.

Največje novinarsko združenje v Sloveniji, Društvo novinarjev Slovenije, ob tem opozarja, da se je Slovenija v precejšnjem deležu medijske produkcije in trga informacij oddaljila od načel obveščanja, ki so zapisana v mednarodnih dokumentih, ustavi in medijski zakonodaji.

Slovenija nazaduje na lestvicah
Kot je v sporočilu zapisal predsednik društva Grega Repovž, so v preteklih letih opozarjali predvsem na slabšanje delovnih razmer v medijih, h katerim je po njegovem mnenju pomembno prispevala tudi oblast s svojimi zakonskimi spremembami ter posrednim in neposrednim posredovanjem v medijskih hišah.

Kot posledica tega so tudi slabše ocene, ki jih je postopoma deležna tudi Slovenija, to pa po njegovem mnenju negativno vpliva tudi na druge ocene, med drugim na ocene gospodarskega in deželnega tveganja. Nazadnje je slabše mesto na mednarodni lestvici dodelila ameriška nevladna organizacija Freedom House, saj smo padli z 39. na 46. mesto.

Slabši ekonomski in socialni status novinarjev
Drugačnega mnenja je Peter Jančič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov. Meni, da v Sloveniji še nikoli ni bilo toliko različnih medijev, vendar pa da to ne pomeni nujno, da bodo tisk in mediji opravljali vlogo, h kakršni so v demokratičnih družbah poklicani, in ne pomeni nujno, da bodo odsevali pluralno strukturo družbe. Skrbijo ga predvsem finančni pritiski na slovenske medije, kjer je omenil, da večino tiskanih medijev obvladujeta dve domači družbi, ti pa da so naklonjeni eni politični opciji, kar pomeni veliko oviro.

Opozoril je na slabšanje izobrazbenega, ekonomskega in socialnega položaja novinarjev in urednikov, kar je tveganje za prihodnost slovenskega tiska. "Le z znanjem in dobro organiziranostjo lahko mediji opravijo vlogo, ki jo imajo v demokratični družbi," je zapisal na spletni strani združenja.

Težko leto novinarskih bojev
Za slovenskimi novinarji je burno leto. Naj spomnimo le na kapitalska premetavanja znotraj največjih slovenskih podjetij, ki so venomer vplivala na nekatere medije, novinarsko peticijo, ki je za vlado pomenila "vojno napoved", saj je začela novinarje obtoževati, da blatijo državo v tujini, potem pa je tukaj tudi denimo primer Maga, ki še vedno odmeva.

Skrbijo tako politični kot tudi kapitalski pritiski
Ob pomembnem dnevu za novinarje je na težavno stanje v medijih opozorilo tudi Mednarodno novinarsko združenje. Skrbijo jih tako politični pritiski, še bolj pa kapitalski pritiski na medije. Novinarske redakcije so po njihovem mnenju vse bolj podvržene krčenju sredstev, kar vpliva na kakovost dela, tudi sicer pa je skrb vzbujajoča ekonomska kriza v številnih evropskih medijih.

Med ključnimi izzivi so izpostavili še pritiske na novinarje, da naj razkrijejo svoje vire, in politična vmešavanja v medije. "Svetovni dan svobode medijev nam daje priložnost, da pokažemo, kako je kvalitetno novinarstvo življenskega pomena za demokracijo, to pa je lahko doseženo le, če imajo novinarji dostop do spodobnih delovnih razmer in če je njihova vloga v družbi spoštovana," je zapisano v sporočilu združenja.

Mitja Kandare

Ko neodvisni medijski nadzor ne deluje, se povečajo možnosti za zlorabo oblasti, korupcijo ter kršitve pravic posameznikov in posameznic.

Grega Repovž
Svoboda medijev v Sloveniji