Dušan Semolič je prepričan, da je v zakonu o uravnoteženju javnih financ kršeno načelo enakosti. Foto: BoBo
Dušan Semolič je prepričan, da je v zakonu o uravnoteženju javnih financ kršeno načelo enakosti. Foto: BoBo

Zakon o uravnoteženju javnih financ ni v skladu z ustavo, menijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, saj ne obravnava vseh prejemnikov pokojnine ali dela pokojnine, za katerega niso bili vplačani prispevki v pokojninsko blagajno, enako. "Po našem prepričanju je kršeno načelo enakega obravnavanja," je dejal predsednik zveze Dušan Semolič.

Glede letnega dodatka za upokojence pa opozarjajo, da zakon, ki je začel veljati 31. maja, omejuje pravico za nazaj, potem ko je zakon o intervencijskih ukrepih že določil tako višji kot nižji znesek dodatka za vse upokojence. "Zahtevo vlagamo predvsem zato, ker sta diskriminacija in retroaktivna veljavnost zakonov prepovedani, kršeno pa je tudi načelo zaupanja v pravno državo," je dejal Semolič.

Zorko: Zakon je diskriminatoren
Pokojnine so se znižale med drugim borcem NOB-ja, torej ljudem, ki so tudi prispevali k zgodovini osamosvajanja Slovenije, je dejal izvršni sekretar za pravno področje in področje delovnih razmerij v zvezi Andrej Zorko. Nižje so tudi pokojnine Prešernovih in Bloudkovih nagrajencev, torej "ljudi, ki so s svojimi dosežki prispevali k ugledu Slovenije v tujini". Varčevalni zakon po Zorkovih besedah ne obravnava vseh prejemnikov pokojnin enako. "Nekatere je izvzel, nekaterih pa ne," je dejal.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je določil, da se pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, junija znižajo. Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8.000 tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFR Jugoslaviji, približno 7.500 pa borcev NOB-ja.

Zakon je določil tudi omejitve pri izplačilu letnega dodatka za upokojence, prejemniki pokojnine nad 622 evrov pa do letnega dodatka niso upravičeni.

Po dokazilo na MNZ
Predstavniki ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in policije pa so s predstavniki veteranskih organizacij, ministrstva za delo in pokojninskega zavoda določili postopek za ugotavljanje, ali posameznik ima pogoje za izvzetje iz znižanja pokojnine.

Ob podaji ugovora na Zpiz bo potrebno priložiti tudi dokazilo, da je bil posameznik policist ali operativni delavec in je opravljal dolžnosti pri obrambi Slovenije. Upokojeni policisti ali operativni delavci, ki so opravljali dolžnosti pri obrambi Slovenije, morajo za pridobitev tega dokazila poslati vlogo na ministrstvo za notranje zadeve