Brglez se je odzval na SDS-ovo pobudo o prevzemu odgovornosti in povedal, da je odgovoren volivcem in tisti večini poslancev, ki ga je izvolila za predsednika DZ-ja. Foto: BoBo
Brglez se je odzval na SDS-ovo pobudo o prevzemu odgovornosti in povedal, da je odgovoren volivcem in tisti večini poslancev, ki ga je izvolila za predsednika DZ-ja. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja: Ne bom odstopil
Milan Brglez ne bo odstopil
Brglez: Gre za pravno praznino

Ustavno sodišče je prvaku SDS-a Janezu Janši vrnilo poslanski mandat, potem ko so mu ga poslanci državnega zbora lani oktobra z večino odvzeli. Na odločitev ustavnega sodišča se Janša še ni odzval, vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa je povedal, da v stranki pričakujejo, da bodo tisti, ki so "zakuhali zgodbo", vrnili poslanski mandat in tako naredili pravi korak.

Pričakujejo prevzem politične odgovornosti
Ob tem je poudaril, da je politika neustavno odločitev sodne veje oblasti nadgradila še s politično neustavno odločitvijo. Kot je poudaril Tanko, so poslanci ravnali v nasprotju z ustavo kljub številnim opozorilom zakonodajno-pravne službe DZ-ja, ustavnopravnih strokovnjakov in tudi nekdanjih ustavnih sodnikov. To po njegovem prepričanju postavlja pod vprašaj tudi njihovo nadaljnje delo v DZ-ju.

V SDS-u od predsednika mandatno-volilne komisije (MVK) Mitja Horvata, članov komisije, ki so tak postopek podprli, in tudi od predsednika DZ-ja Milana Brgleza, ki je ugotovitev MVK-ja realiziral, pričakujejo prevzem politične odgovornosti. Spomnil je, da je tudi premier Miro Cerar glede tega vprašanja imel jasno stališče, saj ga je načelno podprl.

Tanko: Šlo je za tožilsko-sodni konstrukt
Po mnenju Tanka je tako šlo za "orkestrirano dejavnost, s katero je politika nadgradila neustavno odločitev sodne veje oblasti še s politično neustavno odločitvijo". Janšev primer je označil za tožilsko-sodni konstrukt, nadgrajen še s političnim konstruktom v DZ-ju. Ljudje, ki delujejo na neustaven način, pa ne morejo prispevati k politični kulturi v državi, je še dejal vodja poslanske skupine SDS-a. V SDS-u tudi vztrajajo, da se v novo zakonodajo vnese lustracijska klavzula, ki bi omejila kandidiranje na javne funkcije za tiste, ki so sodelovali z nekdanjo Službo državne varnosti.

Ustavna odločitev opozarja na pravno praznino
Na odločitev ustavnega sodišča se je odzval tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez, ki je dejal, da ustavna odločba odpira vprašanje, zakaj zakonodajalec v dvajsetih letih ni ustrezno uredil možnosti neizvolitve. Sicer pa je poudaril, da je otreba odločitev ustavnega sodišča spoštovati. Prav tako se mu zdi odločitev ustavnega sodišča o neskladnosti zakona o poslancih z ustavo dobrodošla, ker opozarja na pravno praznino. Kot pravi, ga glede na dosedanje odločitve tokratna odločitev sodnikov ni presenetila. Je pa vesel in pomirjen, da DZ ni več v položaju, ko bi poslansko funkcijo opravljal zapornik.

V zvezi s svojo odgovornostjo je predsednik DZ-ja dejal, da je sam odgovoren volivcem in tisti večini poslancev, ki ga je izvolila za predsednika DZ-ja. "Če se torej pojavi večina poslancev, ki me ne želi več za predsednika državnega zbora, normalno, da se bom najverjetneje prej umaknil, preden bodo takšno odločitev sprejeli," je pojasnil.

Predsednik DZ-ja: Ne bom odstopil
Milan Brglez ne bo odstopil
Brglez: Gre za pravno praznino