Tanko meni, da leve vlade ideološko obračunavajo s podeželjem. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tanko meni, da leve vlade ideološko obračunavajo s podeželjem. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po navedbah Tanka je vlada Alenke Bratušek ubrala tri popolnoma enake korake kot vlada Boruta Pahorja: enormno je povečala primanjkljaj, sprostila zaposlovanje v javni upravi in privolila v veliko podražitev Teša 6. Vse tri zadeve bodo po Tankovem mnenju imele izjemno slab vpliv na položaj Slovenije in kažejo na to, da državo obvladujejo lobiji.

Vladi očita, da ni storila prav nič glede varčevanja, rezanja privilegijev in nezasluženih dodatkov, da ne zmanjšuje števila zaposlenih v javnem sektorju, ampak ga povečuje, zaradi česar sta primanjkljaj in posledično zadolževanje precej večja, kot bi smela biti. In to kljub sprejemu nekaterih davčnih zakonov in drugih ukrepov, s katerimi je znatno obremenila vse sloje prebivalstva, poudarja.

Ob tem je, navaja Tanko, na zadnji seji DZ-ja koalicija še znatno povišala in zaostrila kazni za nekatere prometne prekrške in za prevoze gozdnih sortimentov, posekanih na gozdnih ali negozdnih površinah. Kot opozarja glede zadnjih, primerljivih glob ni prav za noben drug prekršek. Prav tako bosta po njegovih navedbah davek na premoženje in dvig katastrskega dohodka prizadela predvsem tiste, ki živijo na podeželju.

"Leve vlade iz ideoloških razlogov tolčejo po podeželju"
Ker se izrazito stimulira urbanizacija države, se podeželje prazni, številni objekti se ne uporabljajo več in propadajo, prav ti bodo obdavčeni nekajkrat več kot tisti v uporabi, pojasnjuje Tanko. Kot nerazsoden pa označuje tudi dvig katastrskega dohodka in izpostavlja, da se bo za nekatere kulture ta dvignil za 10-krat in bo skoraj enak vrednosti pridelka.

Po njegovi oceni "je več kot očitno, da leve vlade iz ideoloških razlogov tolčejo po podeželju, nedotaknjen ohranjajo sloj političnih privilegirancev, krepijo javno upravo in krepko zajemajo v državnem premoženju". Dodaja, da je spor v koaliciji, "kdo se bo kje zasidral", krut in da "javni spopadi Jankovića, Viranta, Čuferja, Lukšiča ... povedo vse".

"Plačali bodo itak drugi, predvsem navadni ljudje, ki jim bodo ponovno prodajali 'resnico' o Janši in njegovih iz SDS-a. Pomagali bodo neodvisni - mediji, sodstvo, Komisija za preprečevanje korupcije in druge institucije ... Nekaj pa bodo dodali še novi obrazi z ulice," sklene Tanko.