V studiu se je debata hitro razvnela. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
V studiu se je debata hitro razvnela. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Ponujali smo roko sodelovanja Janševi vladi, je zatrdil Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Semolič se je o deindeksaciji minimalne plače pripravljen pogajati. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Severna Koreja nima prepirov v parlamentu, ima pa lakoto, pravi Janša. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

V uvodu je gospodarski minister Stanko Stepišnik poudaril, da je PS s preklicem kongresa ravnal modro, saj Slovenija v tem trenutku najmanj potrebuje politično nestabilnost.

Dotaknil se je tudi večerje nekaterih vidnih članov PS-ja z Zoranom Jankovićem in pojasnil, da so se pogovarjali, kako rešiti položaj. Na vprašanje, zakaj torej tam ni bilo premierke, ni odgovoril.
Je pa Stepišnik optimističen o prihodnosti in po njegovem mnenju se stanje v Sloveniji izboljšuje. Težave so širše in globlje, kot jih mediji in politiki vidijo in občutijo, pa ga je opomnil predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič. Povpraševanje po storitvah je v upadu in to bomo težko spremenili, je dodal. A Stepišnik mu je očital, da je naloga GZS-ja spodbujanje gospodarstva in ne le govoriti o varčevanju.
SD-jev stop improvizaciji
Vodja SD-ja Igor Lukšič je ob tem pripomnil, da bo SD naredil vse, "da se improvizacija znotraj PS-ja ne bo selila v koalicijo". V nadaljevanju se je beseda vrtela okoli finančnih težav Slovenije.
Po mnenju prvaka SDS-a Janeza Janše je Slovenija Evropi že pokazala, da ne zmore, finančni minister Uroš Čufer pa je bil po drugi strani bolj optimističen. Prepričan je, da bo Sloveniji uspelo dobiti denar na mednarodnih trgih in nam ne bo treba zaprositi za evropsko pomoč.
Glede vroče teme, minimalne plače, pa je Čufer pojasnil, da je priporočilo EK-ja bilo, da se minimalna plača neha indeksirati. A ta tema je bila prenapihnjena, je pripomnil, saj je minimalna plača pomembna predvsem v podjetjih z velikim deležem nizko kvalificiranih delavcev. Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič pa je ob tem pristavil, da se težave indeksacije zavedajo in so se pripravljeni o tem pogajati.
Nepremičninski davek pripravljen v dveh tednih
Pri vprašanju o bankah je voditelja Slavka Bobovnika zanimalo, od kod so prišle številke, da bo namesto 1,2 milijarde evrov za sanacijo bank treba dati tri ali pa celo več milijard evrov. Čufer je jasno odgovoril, da ne ve, saj iz tekočih stresnih testov ni še nič znano.
Je pa dodal, da ima država na tekočem računu še več kot tri milijarde evrov, kar bi moralo zadostovati za podporo bankam. Na dodatno vprašanje, kako bi pa lahko pripeljali nove prihodke, npr. iz davčnih oaz, je Čufer odvrnil, da nekega pametnega načina ne vidi. Nepremičninski davek pa je v zadnji fazi poliranja in bi moral biti pripravljen v dveh tednih, je pojasnil.
"Začeli se bomo tudi pogovarjati o plačah za leto 2015, a dogovor, da ne bo posegov v plače v javnem sektorju do konca 2014, drži. Proračun tudi ne predvideva posegov v pokojnine," je dejal. Zakaj pa ne zaprosimo za pomoč bankam iz mehanizma ESM? "S tem bi priznali, da nismo sposobni sami voditi države," je odvrnil. Na repliko, da smo to že pokazali, pa je odgovoril, da se vredno vsaj potruditi, da naredimo sami.

Z demokracijo pride "špetir"
V drugi polovici oddaje je na plan prišlo vprašanje, kdaj se bo politika končno nehala prepirati in začela reševati težave. Po mnenju Lukšiča je ključna stabilnost. In ko bodo vsi to spoznali, ne le stranke, imamo možnost, je prepričan.
"Dokler imamo parlamentarno demokracijo bomo imeli 'špetir'. Severna Koreja nima prepiranja, ima pa lakoto. Opozarjali smo, da bo 'virantovanje' imelo svojo ceno in zdaj je prišel račun. Za Slovenijo je nujno, da dobi nov volilni sistem," pa je ocenil Janša.

Tarča
Tarča