Anketiranci so se pritoževali nad stanjem stanovanj. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Anketiranci so se pritoževali nad stanjem stanovanj. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Tanja Baumkirher in Tin Kampl iz Mladinskega sveta Slovenije.
Tanja Baumkirher in Tin Kampl iz Mladinskega sveta Slovenije. Kampl poudarja, da so mladi pogosto odvisni od staršev. Foto: RTV SLO

Mladinski svet Slovenije je predstavil izide ankete o položaju mladih najemnikov stanovanj iz leta 2015, ki je potekala v okviru kampanje Gremo na svoje.

95 odstotkov vprašanih je poročalo o kršitvah njihovih pravic in nezakonitih ravnanjih najemodajalcev, so sporočili z MSS-ja.
Moti jih ...
Skoraj polovica jih je že prebivala v najemnem stanovanju brez veljavne pogodbe. Številni najemniki imajo izkušnjo z zanemarjanjem vzdrževanja stanovanja lastnika, z vdori v njihovo zasebnost (nenapovedanimi vstopi), preprečevanjem prijave prebivališča, nepravičnimi finančnimi pogoji najema, potvarjanjem podatkov v najemnih pogodbah, omejevanjem obiskov in normalne uporabe stanovanja in podobno.

Če se temu dodajo še številni predsodki, ki so jim priča pri iskanju stanovanja, slab gmotni položaj in potrebo po pomoči za golo preživetje - 36 odstotkov jih je prejemalo pomoč -, položaj najemnikov v tržnem najemu kliče po nujnih spremembah, so prepričani v MSS-ju.

Brez materialnega zaledja
"Stanovanjski položaj mladih generacij je žal bistveno pogojen s položajem in zmožnostmi njihovih staršev, ki omogočajo nastanitev, kupijo ali prispevajo za nakup stanovanja, dajejo poroštva, omogočajo hipoteke. Mladi, ki nimajo materialnega zaledja pri starših in se morajo znajti sami, so tako v bistveno slabšem položaju od drugih. Neprofitnih najemnih stanovanj pa je bistveno premalo, da bi lahko z njimi občutno prispevali k reševanju stanovanjske problematike," je med drugim pojasnil predsednik MSS-ja Tin Kampl.

Svoje izkušnje sta dodala tudi direktor ljubljanskega stanovanjskega sklada Sašo Rink in Joža Aljančič iz Združenja najemnikov Slovenije. Poudarila sta, da brez večjega angažmaja državne politike in vlaganja javnih sredstev razmere še dolgo ne bodo bistveno drugačne.

Delovanje države
Nacionalni stanovanjski program, ki še čaka na uresničevanje, žal ne predvideva bistvenih sprememb, saj je njegova osnovna pomanjkljivost pomanjkanje sredstev za uresničevanje, poudarjajo v MSS-ju. Kot ugotavljajo, namesto da bi v kriznih časih še posebej skrbeli za osnovne potrebe prebivalcev, država ukinja socialne transferje oz. subvencioniranje najemnin. Brez bistveno višjega vlaganja in dosledne zakonske ureditve najemnih razmerij pa se bo zelo težko kar koli bistveno spremenilo, še poudarjajo v organizaciji.



Mladi najbolj nezaželeni iskalci stanovanj
Mladi najbolj nezaželeni iskalci stanovanj