V Ljubljani so nekateri še vedno brez električne energije. Foto: MMC RTV SLO/Meta Trampuš
V Ljubljani so nekateri še vedno brez električne energije. Foto: MMC RTV SLO/Meta Trampuš
Voda
Vodo je treba na naštetih območjih prekuhavati do preklica. Foto: MMC RTV SLO
Varovalke
Ob morebitnem izpadu varovalke prizadetega tokokroga je treba dodatno osušiti prizadete prostore, predvsem na mestih, kjer potekajo inštalacijski vodi. Foto: BoBo
Predstruge
Pred odhodom na pot se pozanimajte o stanju na cestah. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta beti
Telefon
Motnje na telefonskih omrežjih te dni niso nič nenavadnega, saj je kable ponekod odplavilo. Foto: MMC RTV SLO
Otroci
Trije ljubljanski vrtci se bodo preselili. Foto: MMC RTV SLO
Vode po Sloveniji počasi odtekajo
Pahor obiskal poplavljene kraje
Posavje se pripravlja na noč

V ljubljanskih šolah in vrtcih so bile z izjemo vrtca Viški gaj zaradi vremena le manjše težave. Zaradi poplav bodo do nadaljnjega zaprte tri enote vrtca Viški gaj, in sicer enota Kozarje na Hacetovi ulici 13, enota Bonifacija na Ulici Malči Beličeve 20 in enota Zarja na Reški ulici 31.

Z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri Mestni občini Ljubljana so sporočili, da
sta vrtca Kozarje in Bonifacija poplavljena, zato bo potrebna daljša sanacija prostorov, medtem ko vrtec Zarja na Reški ulici ni poplavljen, ampak je do njega povsem onemogočen dostop zaradi stoječe vode. Vrtec bo odprt takoj, ko se višina vode zniža in bo mogoče prečrpati okoliško vodo, kar bo prednostna naloga gasilske službe.

Za vse otroke iz navedenih enot vrtca Viški gaj bo poskrbljeno z nadomestnimi začasnimi lokacijami v bližnjih vrtcih in šolah. Obenem starše pozivajo, da če lahko zagotovijo domače varstvo, naj nekaj prihodnjih dni otrok v vrtec ne vozijo. Narejen je tudi že razpored selitve oddelkov na začasne lokacije, ki bodo odprte od ponedeljka od 6. ure naprej, ko bodo otroke pričakale "domače" vzgojiteljice iz njihovih oddelkov, do 17. ure. Na vseh lokacijah bo organiziran program vrtca, otroci bodo prejemali tudi vse obroke.


Vodo je ponekod treba prekuhavati

Iz celjskega vodovoda so sporočili, da je treba vodo zaradi kaljenja vodnih virov prekuhavati na vseh njihovih sistemih. Za dojenčke do 6 mesecev starosti ter za doječe matere in nosečnice, ki so oskrbovani iz osrednjega vodovodnega sistema Celje, odsvetujejo uporabo vode iz vodovoda. Za pitje in pripravo hrane navedenih rizičnih skupin priporočajo uporabo ustekleničene vode.

Vodo je treba prekuhavati tudi na oskrbovalnem območju občine Ig. Gre za naselja Ig, Matena, Brest, Tomišelj, Strahomer, Vrbljene in Iška Loka. V višje ležečih predelih bo zaradi spremenjenega obratovalnega režima občasno motena oskrba z vodo. Iz ljubljanskega vodovoda so še sporočili, da je na območju centralnega vodovodnega sistema Mestne občine Ljubljana pitna voda skladna s predpisi.

Ker je zaradi obilnega deževja pitna voda motna, je treba vodo prekuhavati tudi na območju dolenjskih občin, in sicer v naseljih Novo mesto, Straža, Šmarješke Toplice, Mirna Peč, Škocjan, Dolenjske Toplice, Žužemberk in Šentjernej. Prekuhavanje vode še vedno priporočajo v občini Žiri. Analize bodo tam opravljene v ponedeljek, informacija o ustreznosti pitne vode pa bo objavljena v ponedeljek popoldne.

Previdno pri rabi elektrike
Elektro Ljubljana je medtem začel postopno priklapljati posamezne dele električnega omrežja na tistih poplavljenih območjih, kjer je bilo treba zaradi nevarnosti električnega udara elektriko odklopiti. Ob 22. uri je bilo izklopljenih še 15 transformatorskih postaj (popoldne 29), kar pomeni, da je bilo brez električne energije še 600 odjemalcev (popoldne 2.800). Gre za gospodinjstva z območij Viča, Kočevja, Vrhnike in Novega mesta, kjer so se težave začele kazati šele v večernih urah.
V Elektru Ljubljana priporočajo, da prizadeti odjemalci izključijo vse varovalke prizadetih tokokrogov in vse prizadete električne naprave izklopijo iz vtičnic. Z električnimi napravami naj ravnajo, kot da so pod napetostjo. Vse aparate, ki so bili poplavljeni, je treba pred ponovnim vklopom temeljito osušiti in očistiti.

Ob morebitnem izpadu varovalke prizadetega tokokroga je treba prizadete prostore dodatno osušiti, predvsem na mestih, kjer potekajo inštalacijski vodi. Če se bodo izpadi varovalk po osušitvi ponovili, naj pokličejo svojega vzdrževalca električne inštalacije.

ZAVAROVALNICE: S PRIJAVAMI ŠKODE SE NE MUDI

Zavarovalnice so ob poplavah na teren poslale okrepljene ekipe cenilcev, ki so delo začele že v soboto, škodo pa bodo ocenjevale, dokler bo potrebno.
Zavarovancem svetujejo, naj s prijavami škode ne hitijo, saj jih bodo sprejemali do konca meseca. Škodo lahko prijavijo tudi prek spleta.
Vsem, ki imajo poškodovana vozila, med drugim svetujejo, da če avtomobil nima poškodovanih stekel (in se torej škoda ne veča), naj počakajo nekaj dni, da se gneča v cenilnih mestih umiri. V vmesnem času naj si zapišejo kraj dogodka in avtomobil fotografirajo, o škodi pa naj obvestijo svojega zastopnika ali brezplačno telefonsko številko.
Ob morebitni škodi na nepremičnini svetujejo, da zavarovanec nemudoma obvesti svojega zastopnika, škodo fotografira in začne sanacijo, da ne bo nastala še večja škoda.


Telefonija: Največ težav v nedeljo

Deževje je povzročilo tudi številne motnje v telefoniji. S Telekoma Slovenije so sporočili, da največ težav pričakujejo prav v nedeljo, ko bodo popustile še zadnje izolacije na kablih. Odprava napak bo draga in verjetno tudi precej dolga, saj je treba kable zamenjati ali posušiti, ponekod pa jih je voda odnesla.

Trenutno imajo prijavljene napake v 500 krajih po Sloveniji, a vse napake niso posledica poplav, temveč so se ponekod pojavile tudi okvare terminalske opreme (modemov) zaradi udara strele. Na terenu so vse razpoložljive dežurne ekipe, pri čemer glavnino dela pričakujejo šele, ko bo deževje ponehalo in voda odtekla.

Pred odhodom na pot preverite razmere
Številne ceste so zaradi poplav zaprte, zato pred morebitnim odhodom na pot preverite razmere na cestah. Na ljubljanski južni obvoznici je zaprt izvoz Ljubljana zahod (Vič) iz obeh smeri, izvoz Ljubljana center ter uvoz Rudnik v smeri Malenc. Na dolenjski avtocesti sta zaprta izvoz in uvoz Šmarje - Sap (Škofljica). Na štajerski avtocesti je med priključkoma Domžale in Krtina v smeri Maribora zaradi poplavljenega vozišča zaprt vozni pas.

Zaradi poplavljenih cest, ki vodijo k mejnima prehodoma s Hrvaško Dragonja in Sočerga, voznikom priporočamo uporabo mejnih prehodov Starod in Jelšane. Odprt je tudi že mejni prehod Sečovlje, a le iz šmarske smeri.
Še vedno oviran železniški promet iz Posavja proti Ljubljani
Počasi pa se ureja železniški promet. Iz Slovenskih železnic so sporočili, da je železniška proga med postajama Koper in Divača, ki je bila zaradi obilnih padavin in naraslih voda dolgo neprevozna, spet odprta.

Do preklica tako ostaja zaprt samo levi tir med Lazami in Kresnicami. Dokler ekipe Slovenskih železnic ne bodo dokončno sanirale obeh tirov, bodo vlaki med Ljubljano in Zidanim Mostom vozili po enem tiru, z zamudo. Promet je oviran zato, ker je pri Litiji progo zasul zemeljski plaz.

Še vedno je poplavljena tudi tovorna postaja Koper.

Vode po Sloveniji počasi odtekajo
Pahor obiskal poplavljene kraje
Posavje se pripravlja na noč